Μεγάλη έρευνα (μέρος 2ο): Οι ΕΠΣ Πειραιά και Ηρακλείου είναι οι πιο αδικημένες ενώσεις - UPDATE


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τις 8 ΕΠΣ που έχουν τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αξιολογημένων διαιτητών, σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.

Όπως θα διαπιστώσετε οι πιο αδικημένες ΕΠΣ είναι οι ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, που έχουν μόνο 1 Βοηθό Διαιτητή 1ης κατηγορίας (ΒΔ 1ης ), ενώ το συνολικό ποσοστό τους στις 2 ανώτερες κατηγορίες είναι κάτω από το 26% (+-5%), η ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ με 20% & η ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με 19,30%, ενώ και οι 2 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι πιο ευνοημένες (βάση του ποσοστού αξιολογημένων διαιτητών στις 2 ανώτερες κατηγορίες), ήταν 3 ΕΠΣ, η ΕΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ με 32,10%, η ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ με 31,90% και η ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ με 31,80%.

Ενώ βάση του αριθμού και ποσοστό διαιτητών στην 1η κατηγορία, η ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ήταν η πιο ευνοημένη, αφού έχει τους περισσότερους διαιτητές με 6 (2 διαιτητές & 4 βοηθούς διαιτητές) και με ποσοστό 27,30%, (μήπως εδώ επηρέασαν οι γνωριμίες ή φιλίες των, Θάνου και Μπριάκου με ΚΕΔ κλπ;), καθώς είχαν μεγάλη διαφορά ποσοστού σε σύγκριση με την ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, που είχαν μόνο 2,90% και 3,90% αντίστοιχα, καθώς είχαν και περισσότερο αριθμό διαιτητών, αλλά και υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν στην 1η κατηγορία.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέρσι η ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ έχασε μια θέση ΒΔ1ης (υποβίβασαν τον Μαυρουδή στην 2η, ενώ είχε πολύ καλή απόδοση), επίσης έχασε και 1 θέση Δ2ης (καθώς έμειναν εκτός 2ης κατηγορίας, οι Πατεμτζής και Κρασαγάκης και ανέβηκε ο Μανδαλενάκης), όμως και οι 2 διαιτητές σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 5 του κανονισμού διαιτησίας έχουν την δυνατότητα να επανέλθουν στην ίδια κατηγορία που ήταν πέρσι, (αφού εξεταστούν και άλλα κριτήρια).

Η ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ έχασε 2 θέσεις ΒΔ1ης (πέρσι υποβίβασαν στην 2η τον Παγουρτζή και πρόπερσι τον Γεωργακόπουλο, ενώ είχαν πολύ καλή απόδοση).

Επίσης αν δείτε και οι 2 αυτές ΕΠΣ είχαν υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν σε ανώτερες κατηγορίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις χαμηλές κατηγορίες, μεγάλος αριθμός διαιτητών, (καθώς αν δείτε είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό διαιτητών στην 3η & 4η κατηγορία με  74,30% & 73,10%), ενώ φέτος αν δεν αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες (ειδικά σε αυτές τις 2 ΕΠΣ), πολλοί από αυτούς τους εγκλωβισμένους διαιτητές, θα απογοητευτούν και θα εγκαταλείψουν την διαιτησία.

Στην ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ έπρεπε να έχει μείνει εκτός από πέρσι ο Μεϊντανάς (Διεθνής βοηθός με 11 λάθη! Και AVAR σε 4 «χειρουργεία» ξένων διαιτητών!), ενώ και φέτος ήταν «ένας προβληματικός διεθνής βοηθός που η ΚΕΔ προστάτευσε μετά το «χειρουργείο» του Μαρέφκα στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2). Και δεν φτάνει μόνο αυτό, ανέβασαν και τον Ανδριανό διαιτητή στην 1η και φέτος (έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά λαθών 58%), καθώς και τον Οικονόμου βοηθό διαιτητή στην 1η που και αυτός φέτος (Στην τελευταία θέση μεταξύ των 9 νέων βοηθών, έκανε λάθη σε 3 από τους 4 αγώνες που τον όρισαν).

Στην ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ έπρεπε να έχει μείνει εκτός από πέρσι ο Μωυσιάδης Θ. (με λάθη ως βοηθός, αλλά και ως AVAR ήταν στα περισσότερα χειρουργεία ξένων και Ελλήνων διαιτητών), ενώ και φέτος ήταν «ένας προβληματικός βοηθός καθώς «τον πήραν χαμπάρι, με τα κραυγαλέα λάθη ως AVAR, όμως δεν απέφυγε τα λάθη και ως βοηθός». Δεν είναι μόνο αυτό, ανέβασαν και τον Κατσικογιάννη διαιτητή στην 1η (και φέτος έκανε πολλά λάθη, στην τρίτη ευκαιρία που του έδωσαν).

Στην ΕΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ έπρεπε από πέρσι να μείνει εκτός ο Τζήλος (καθώς, ήταν σε τεντωμένο σχοινί…. Σα να του έλεγαν: «φύγε μόνος σου», κάτι που θα μπορούσε να το κάνει και φέτος…..).

Επίσης μπορείτε να δείτε τον αριθμό των επιτυχόντων διαιτητών των σχολών διαιτησίας ανά ΕΠΣ της τελευταίας δεκαετίας (2015 - 7/2024).

Όπως θα διαπιστώσετε, από τις σχολές διαιτησίας αποφοιτά ένας (Α) αριθμός νέων διαιτητών, όμως το ποιο σημαντικό είναι πόσοι από αυτούς παραμένουν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ και στην συνέχεια εντάσσονται στις εθνικές κατηγορίες (μετά από τις προβλεπόμενες εξετάσεις, οι επιτυχόντες διαιτητές εντάσσονται στην 4η και οι βοηθοί στην 3η κατηγορία). Η επιτυχία της κάθε ΕΔ/ΕΠΣ, είναι να καταφέρει να τους εντάξει στις κατηγορίες αυτές. Αυτό όμως για να υπάρξει η καλύτερη επιτυχία, θα πρέπει οι ΕΔ να κάνουν σωστή διαχείριση του δυναμικού αυτού, ώστε να ενταχθούν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ. Αυτό επιτυγχάνεται:

1. Με την σωστή καθοδήγηση, τακτική παρακολούθηση από τοπικούς παρατηρητές διαιτησίας.

2. Με την σωστή εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (τέστ επί των κανονισμών, καθώς και video test).

3. Σωστή και τακτική εκγύμναση διαιτητών, και με την παρακολούθηση από ενωσιακό προπονητή.

Όπως βλέπετε από τις 8 ΕΠΣ που έχουν την καλύτερη επιτυχία στην διατήρηση και ένταξη των νέων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, είναι η ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ & η ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΆ με ποσοστό 23,70% & 17% αντίστοιχα (γι'αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια στα μέλη των επιτροπών διαιτησίας των ΕΠΣ Ηρακλείου & Πειραιά). Ενώ η χειρότερη είναι η ΕΠΣ Αχαΐας, αφού η επιτροπή διαιτησίας κατάφερε με τις δικές της (όχι σωστές) ενέργειες να εντάξει στις εθνικές κατηγορίες μόνο το 7,5% (12 διαιτητές, από τους 160 που αποφοίτησαν από τις σχολές διαιτησίας της Ένωσης τους), αυτό δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την παραμονή και ένταξη των διαιτητών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σχόλια