Μεγάλη έρευνα (μέρος 1ο): Ο αριθμός των διαιτητών σε κάθε κατηγορία και με το ποσοστό ανά ΕΠΣ – Καταστροφή για τη διαιτησία αν δεν μείνουν εκτός πινάκων τουλάχιστον το 1/3 των διαιτητών


Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑ ΕΠΣ

Οι αδικίες που υπήρξαν από την (τέως) ΚΕΔ στους πίνακες διαιτητών, σύμφωνα με τις περσινές αξιολογήσεις ήταν πάρα πολλές, καθώς είχαν την εύνοια οι ΕΠΣ που ήταν φίλα προσκείμενες στην ΚΕΔ & ΕΠΟ.

Όμως το σωστό και δίκαιο θα ήταν, να υπήρχε ίση κατανομή αξιολογημένων διαιτητών, ανάλογα με τον αριθμό διαιτητών της κάθε ΕΠΣ, καθώς επίσης και όσες ΕΠΣ είχαν τους πιο ικανούς διαιτητές.

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω οι ευνοημένες ΕΠΣ ήταν αυτές, που οι διαιτητές προκαλούσαν υπέρ των ομάδων του συστήματος, καθώς κάποιοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, ποιος θα έκανε τα περισσότερα λάθη, ώστε να μπορέσουν κάθε χρόνο να κλειδώσουν την παραμονή τους στους πίνακες της 1ης κατηγορίας. Ενώ από τις παρακάτω κατηγορίες, προωθούσαν μόνο όσους πέρναγαν από τις …ειδικές εξετάσεις του παρασκηνίου και όσοι διαιτητές ήταν έξω από αυτόν τον δρόμο, παρέμεναν 4 έως και 7 έτη στην ίδια κατηγορία και στην συνέχεια αφού απογοητεύονταν απομακρύνονταν από την διαιτησία με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο συνολικός αριθμός διαιτητών, (σε όλες τις κατηγορίες), σύμφωνα με τους πίνακες διαιτητών της περσινής περιόδου όλων των κατηγοριών, είναι 728 διαιτητές, ενώ από αυτούς οι 189 είναι στις 2 επαγγελματικές κατηγορίες (27Δ1+46ΒΔ1+52Δ2+64ΒΔ2=189), άρα μόνο το 26% των διαιτητών είναι στις 2 ανώτερες κατηγορίες.

Αναλύοντας τους παρακάτω πίνακες, με τους αριθμούς διαιτητών ανά κατηγορία και με τα ποσοστά ανά ΕΠΣ, θα διαπιστώσετε πάρα πολλά, όπως:

1.       Ποιες ΕΠΣ είναι ευνοημένες & ποιες αδικημένες. Σύμφωνα με τα ποσοστά τους στις 2 πρώτες κατηγορίες (αφού πρώτα ληφθεί υπόψη ότι, το ποσοστό βάσης είναι το 26%), όσες ΕΠΣ σε αυτές τις 2 ανώτερες κατηγορίες έχουν ποσοστό (10% στην 1η + 16% στην 2η) μεγαλύτερο ή μικρότερο από το 26% (+-5%), θεωρούνται ότι είναι ευνοημένες ή αδικημένες αντίστοιχα.

2.       Ποιες είναι οι ΕΠΣ που έχουν τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό διαιτητών.

Είναι αυτές οι ΕΠΣ που έχουν άνω από 20 αξιολογημένους διαιτητές σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, οι οποίες είναι μόνο 8 ΕΠΣ (ΑΘΗΝΩΝ 81, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 52, ΠΕΙΡΑΙΑ 35, ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ 29, ΛΑΡΙΣΑΣ 28, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26, ΑΧΑΪΑΣ 22, ΗΠΕΙΡΟΥ 22). Μην βιάζεστε για Πειραιά και Ηρακλείου, περιμένετε το δεύτερο μέρος της έρευνας.

3.       Ποιες είναι οι ΕΠΣ που έχουν τον μικρότερο συνολικό αριθμό διαιτητών.

Είναι αυτές οι ΕΠΣ που έχουν από 7 και κάτω αξιολογημένους διαιτητές σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, οι οποίες είναι 19 ΕΠΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2, ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2, ΕΒΡΟΥ 3, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 3, ΚΥΚΛΑΔΩΝ 3, ΛΕΣΒΟΥ 3, ΧΙΟΥ 3, ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 4, ΣΑΜΟΥ 4, ΦΩΚΙΔΑΣ 4, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 5, ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 5, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 6, ΚΕΡΚΥΡΑΣ 6, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 7, ΚΟΖΑΝΗΣ 7, ΛΑΚΩΝΙΑΣ 7).

4.       Το 26% των αξιολογημένων διαιτητών είναι στις 2 ανώτερες κατηγορίες, ενώ το 61% είναι στην 3η & 4η κατηγορία και το υπόλοιπο 13% είναι στους πίνακες γυναικών διαιτητών.   

5.       Η νέα ΚΕΔ θα πρέπει να εντοπίσει και να αποκαταστήσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε τα 2 προηγούμενα έτη, η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ» (ΜΑΝΤΑΛΟΥ), έτσι ώστε να υπάρξει μια ισορροπία, αλλά και αξιοκρατία στις αξιολογήσεις.

6.       Κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που υπήρξαν, έγιναν γιατί οι προηγούμενες ΚΕΔ δεν ανανέωναν τους πίνακες κάθε χρόνο (κατά 20% περίπου στην 1η και 2η κατηγορία). Αυτό εξηγείται από τα λάθη που έκαναν οι διαιτητές υπέρ συγκεκριμένων ομάδων που ευνοούνταν ξανά και ξανά.

Το ίδιο προσπαθούν και φέτος, να πείσουν με διάφορα τεχνάσματα (ότι ο νέος αρχιδιαιτητής πρέπει να κρίνει τους διαιτητές), να μην γίνουν αλλαγές στους πίνακες και να παραμείνουν οι ίδιοι πίνακες, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί (όσοι μείνουν εκτός θα κριθούν από τα σημαντικά λάθη που έκαναν τις προηγούμενες σεζόν, μέσω βίντεο).

Η νέα ΕΕ/ΕΠΟ γνωρίζει πολύ καλά, ότι αν δεν μείνουν εκτός πινάκων τουλάχιστον το 1/3 των διαιτητών, αυτό θα είναι καταστροφή για την Ελληνική διαιτησία και κατ’ επέκταση για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. 

7.       Όπως θα δείτε πέρσι, έκαναν μόνο 3 αλλαγές διαιτητών στην 1η κατηγορία, άφησαν 3 διαιτητές που σφύριζαν αυτό που έβλεπαν, τους (ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΤΖΟΒΑΡΑ) και όχι αυτούς τους διαιτητές που είχαν προκαλέσει, όπως οι (Σιδηρόπουλος «με το μεγαλύτερο ποσοστό λαθών ως διαιτητής….», Διαμαντόπουλος «ο χειρότερος ως διαιτητής και ως VAR, καθώς και το σκηνικό με τους Μεθυσμένους..», Μανούχος «δοκάρια με μεζούρα τροχαίας»), κ.α.





Σχόλια