Ο Λανουά και το… αlert για το χέρι του Μουκουντί


Alert για το χέρι του Μουκουντί! Αναφερόμαστε στο πέναλτι του παίκτη της ΑΕΚ στο 15’ του αγώνα Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-3; Με το ματς στο 0-0 τόσο ο διαιτητής Πολυχρόνης (Πιερίας) όσο και ο VAR Ευαγγέλου (Αθηνών) έκαναν ένα κραυγαλέο λάθος, με το μη καταλογισμό πέναλτι σε βάρος του παίκτη της ΑΕΚ, ο οποίος έπρεπε να δει την κίτρινη κάρτα. Παράλληλα, η τηλεκριτική του Λανουά ότι δεν υπάρχει παράβαση επειδή η μπάλα βρήκε στον μηρό (που δεν βρήκε!), όμως ακόμη και αν δεχθούμε ότι βρήκε έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία του Ροσέτι για τέτοιες περιπτώσεις!

Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Λανουά, στην εκπαιδευτική τηλεδιάσκεψη για την 3η αγωνιστική,  την περασμένη Τρίτη, «έπαιξε κρυφτό» και δεν πρόβαλε σε βίντεο τη φάση με το χέρι του Μουκουντί. Τα ενδεχόμενα είναι δυο: Το πρώτο να θεώρησε ότι την είχαν δει στο βίντεο της τηλεκριτικής του και το δεύτερο να μην έρθει σε δύσκολη θέση καθώς ο αρχιδιαιτητής είναι ο μόνος που «είδε» ότι η μπάλα βρήκε πρώτα στον μηρό και όχι στο χέρι του Μουκουντί.

Όμως, υπάρχει εκπαιδευτικό βίντεο της UEFA σύμφωνα με το οποίο οι Πολυχρόνης, Ευαγγέλου έπρεπε να καταλογίσουν πέναλτι και ο ρέφερι να υποδείξει κίτρινη κάρτα στον Μουκουντί. Παράλληλα, αυτά που είπε ο Λανουά για να δικαιολογήσει ότι δεν υπάρχει παράβαση έρχονται σε αντίθεση με την οδηγία του αρχιδιαιτητή της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι. 

Ο Ιταλός έχει πει πως υπάρχει πέναλτι και κίτρινη κάρτα όταν η μπάλα κατευθύνεται στα δίχτυα και έρθει σε επαφή με το χέρι ποδοσφαιριστή εφόσον δεν υπάρχει άλλος παίκτης πίσω του που να μπορεί να επέμβει (σ.σ. είναι και η μεγάλη διαφορά της περίπτωσης Μουκουντί με το χέρι του Κουκουρέγια στο παιχνίδι Ισπανία-Γερμανία). Αυτό, σύμφωνα με την οδηγία του Ροσέτι, ισχύει ακόμη και για την περίπτωση που το χέρι του παίκτη είναι σε φυσική θέση.

Μπορεί η φάση να μην προβλήθηκε, όμως έγινε κουβέντα! Οι διαιτητές είπαν στον Λανουά ότι δεν βλέπουν ότι η μπάλα χτύπησε στον μηρό του Μουκουντί, μετά το σουτ του Οζμπολτ. Ο δε Λανουά φέρεται να δικαιολογήθηκε ότι δεν είναι σίγουρο ότι η μπάλα πάει για γκολ επειδή ο Μουκουντί δεν είναι πάνω στη γραμμή!

Σχόλια