Ο Λανουά και η κανονικότητα


Το σεμινάριο των διαιτητών, των βοηθών και των παρατηρητών διαιτησίας που ξεκίνησε το Σάββατο (10/8) και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (12/8) στη Θεσσαλονίκη δεν είχε αθέατη όψη αλλά ξεκάθαρες καταστάσεις. Είχε μόνο πρωταγωνιστή τον Λανουά, καθώς ο Γάλλος αρχιδιαιτητής φρόντισε με κάθε τρόπο να δείξει ότι αυτός είναι το αφεντικό της διαιτησίας και ότι παίρνει όλες τις αποφάσεις ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, τον Ιταλό Πάολο Βαλέρι και τον Ισπανό Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντες.

Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες καταστάσεις, με Μπένετ και με Φρόιντφελντ, είχαμε καταγγελίες ότι κουμάντο κάνει ο Μάνταλος. Μάλιστα, έγινε και σεμινάριο χωρίς την παρουσία του Σουηδού Φρόιντφελντ και με εκπαιδευτή τον Μάνταλο.

Τα πάντα ήταν διαφορετικά στο σεμινάριο. Ο Λανουά, που ξεκαθάρισε ότι μόνο αυτός και οι συνεργάτες του θα κάνουν κουμάντο στην διαιτησία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κάνει όλα τα μαθήματα, με την βοήθεια του Ιταλού και του Ισπανού, ενώ οι Ελληνες συνεργάτες τους, ο Δαμιανός Ευθυμιάδης και η Αντωνία Κόκοτου ήταν στην αφάνεια, κάπου στα τελευταία θρανία. Μέχρι και διερμηνέα είχαν, όχι σαν τα προηγούμενα σεμινάρια, με Μπένετ και Φρόιντφελντ, που γίνονταν μόνο στα αγγλικά και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει και να πει ότι δεν καταλάβαινε τα περισσότερα, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ειδικά οι παρατηρητές…

Ο Λανουά έκανε τα μαθήματα για τους κανονισμούς, ο Λανουά και οι συνεργάτες του επέβλεψαν και τα αγωνιστικά τεστ, ακολούθησαν και τα τετ α τετ με τους διαιτητές, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα. Ο Γάλλος διαβεβαίωσε όλους ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον ενοχλούν για όποιο πρόβλημα ή απορία έχουν. Ακόμη, τους ρώτησε αν έχουν πρόβλημα με κάποια ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω, βγαίνει το συμπέρασμα ότι επέστρεψε η κανονικότητα στη διαιτησία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τόσο το κλίμα στις τάξεις των ρέφερι όσο και η εικόνα στους αγωνιστικούς χώρους θα βελτιώνονται συνεχώς. Για να συμβούν αυτά απαιτείται και διαφάνεια.

 



Σχόλια