Μπαίνουν νέες βάσεις σε ΕΠΟ και SL και «θάβεται» οριστικά η… εξυγίανση!


Εχουμε να κάνουμε με το τέλος της «εξυγίανσης». Διανύουμε το καλοκαίρι των αλλαγών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Βούλιαξε» και αλλάζουν τα πάντα.

Σε… εφιάλτη της «εξυγίανσης» εξελίσσεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού και πρόεδρος της Super League ξεκινά με κέφι, μετά την επανεκλογή του στη διοργανώτρια έπειτα από έξι μήνες, για να συνεχίσει αυτό που δεν τον άφησαν να κάνει την προηγούμενη φορά. Να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην «αφρόκρεμα» της Ευρώπης.

Η αφετηρία είναι νέα. Διανύουμε το καλοκαίρι των σαρωτικών αλλαγών στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήδη ξεκίνησε με τη Super League, ενώ θα ακολουθήσει και η ΕΠΟ, όπου μετά τις εκλογές της 22ας Ιουλίου, την προεδρία της αναλαμβάνει ο Μάκης Γκαγκάτσης. Παράλληλα, όλες οι εξελίξεις οδηγούν και στο «θάψιμο» της… εξυγίανσης, μια λέξη που όσον αφορά στο ποδόσφαιρο ισοδυναμεί με μπόχα και δυσωδία. Στόχος είναι να φύγουν οι σκιές και να απομονωθούν οι παράγοντες του παραποδοσφαίρου που έλυναν και έδεναν.

Ο Μαρινάκης απέδειξε ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμένιζαν. Το τριετές πλάνο είναι ρεαλιστικό και δεν υπάρχει κάτι μυστικό. Όλα θα γίνουν με την απαραίτητη διαφάνεια. Ο πρόεδρος της Super League δεν κρύφτηκε, παρά άνοιξε τα χαρτιά του για να δείξει αφενός ότι έχει προτάσεις αφετέρου ότι θέλει το καλό όλων των ομάδων, διαγράφοντας όποιες κόντρες.

Αλλωστε, η εμπειρία δεν του λείπει, σε συνδυασμό με το πείσμα του να πετυχαίνει τους στόχους του. Ο Μαρινάκης έχει παραστάσεις τόσο από την Premier League, ως αφεντικό της Νότιγχαμ όσο και από την λίγκα της Πορτογαλίας, μετά την εμπλοκή του στη Ρίο Αβε που οι άλλοι ούτε τις ονειρεύονται. Δεν έχει να κερδίσει κάτι ως πρόεδρος της Super League, παρά θέλει πρώτα από όλα να κερδίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ανταγωνισμός φέρνει τους φιλάθλους στα γήπεδα, φέρνει και χορηγούς. Είναι εφικτή (από του χρόνου) η Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μια κανονική Super League 2 μπορεί να διεκδικήσει τηλεοπτικό συμβόλαιο 4-5 εκατ. ευρώ αντί για 1-1,5 εκατ. Η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις ΠΑΕ, με τον Φόρο του Στοιχήματος και με δικαιότερη φορολόγηση, ενώ μπορούν να μπουν σε νέες βάσεις οι οικονομικές σχέσεις με ΕΠΟ.

Μέχρι και ο Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος αναλαμβάνει σε λίγες μέρες την ομοσπονδία, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία δυο χρόνια υπήρχαν σκιές στην ΕΠΟ. Περιμένουμε να δούμε και το δικό του (συνολικό) πλάνο που όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες του είναι σε σωστό δρόμο: 1) Πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή από λίστα της UEFA, 2) Νέο ξεκίνημα στην Εθνική, με την πρόσληψη του Γιοβάνοβιτς.

Σχόλια