Η ΕΠΟ παίζει (ξανά) μπάλα με τις FIFA, UEFA


Μετά από χρόνια υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση. Ξεκίνησαν συζητήσεις, στη Γερμανία, για αρχιδιαιτητή.

 

 

Σε νέο, καλό, φεγγάρι μπαίνουν οι σχέσεις της ΕΠΟ με τις FIFA, UEFA. Σε απλά ελληνικά η ομοσπονδία, όπως φαίνεται, βγαίνει από τη «μαύρη λίστα» και ακολουθεί δρόμο εκσυγχρονισμού.

Η ΕΠΟ, τα τελευταία χρόνια, δεν κοίταζε στο εξωτερικό, καθώς είχε στόχο να παίζει «μπάλα» το παρασκήνιο και το παραποδόσφαιρο. Πλέον, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΠΟ από τον Μάκη Γκαγκάτση, η FIFA και η UEFA δεν έχουν αντίρρηση να συμβάλουν στις ομοσπονδίες που θέλουν να αναβαθμιστούν, αρκεί να υπάρχει συνεργασία. Όμως, τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη των διοικήσεων της η ΕΠΟ χρησιμοποιούσε σαν άλλοθι τις FIFA, UEFA, ή τις αγνοούσε σε άλλες περιπτώσεις.

Ένα παράδειγμα είναι ότι διέρρεαν πως η UEFA δεν στέλνει ελίτ διαιτητές, ενώ ποτέ δεν πήγαν να συζητήσουν το πρόβλημα. Απλά, ήταν κοινό μυστικό, ότι κάποιοι δεν ήθελαν να έρχονται διαιτητές από το πάνω ράφι, επειδή δεν τους άρεσε το 50-50.

Δεύτερο παράδειγμα ότι δεν κάλυπταν τους ξένους ρέφερι που ερχόταν, σε περίπτωση που δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την «εξυγίανση». Εφτασαν στο σημείο να ζητούν τιμωρίες τους από την UEFA, ότι πιο γελοίο!

Τρίτο παράδειγμα ότι δεν συνεργάστηκαν με την UEFA και την FIFA για την υλοποίηση της ολιστικής μελέτης. Στην ΕΠΟ «πέρασαν» μόνο τις αλλαγές που τους βόλευαν.

Τέταρτο παράδειγμα ότι έκαναν σφάλματα μέχρι και στο σύστημα αδειοδότησης της UEFA. «Κατάντησαν» να μην εφαρμόζουν τα κριτήρια της UEFA και τιμωρήθηκαν για αυτό!

Πέμπτο παράδειγμα (από τα πολλά) ότι ποτέ δεν εναρμόνισαν τους κανονισμούς με αυτούς των FIFA, UEFA. Με αποτέλεσμα να μην υποβιβάζονται οι ομάδες, αν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε «στημένους αγώνες».

Εκτο παράδειγμα ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης των FIFA/UEFA έκανε εισηγήσεις, όμως δεν τις λάμβαναν υπόψη! Θυμάστε τον Αυστριακό Χούμπελ που ήταν πρόεδρός της;

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα οι ξένοι να ακούν «ελληνικό ποδόσφαιρο» και να τρέχουν. Εβλεπαν την ΕΠΟ σαν μια υποανάπτυκτη και χαμηλού επιπέδου ομοσπονδία.

Από αυτό το σημείο, από το μηδέν, την παραλαμβάνει ο επόμενος πρόεδρός της (επίσημα από τις 22 Ιουλίου), ο Μάκης Γκαγκάτσης. Επειδή είναι ο μοναδικός υποψήφιος για να μη χαθεί χρόνος ήδη άνοιξε γραμμή με τις FIFA, UEFA και ζήτησε συνεργασία από τη δεύτερη τόσο για αλλαγές στην ΕΠΟ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, όσο και στην εξεύρεση αρχιδιαιτητή, στόχος είναι να επιλεγεί από λίστα που θα στείλει η UEFA.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης πήγε στη Γερμανία, όπου είχε επαφές για τα προαναφερόμενα θέματα, με πρώτο και καλύτερο αυτό του αρχιδιαιτητή. Ηδη, έλιωσε ο πάγος με την FIFA και ειδικά με την UEFA και οι σχέσεις επανήλθαν στο σωστό δρόμο. Να δούμε πως θα πάει αυτό!

Σχόλια