Μεγάλη έρευνα (μέρος 4ο): Το… χάος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου – Εβγαλε 125 διαιτητές και μόνο οι 4 εντάχθηκαν στις εθνικές κατηγορίες! – Και μη χειρότερα για την ένωση του Διακοφώτη


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τις ΕΠΣ που έχουν συνολικό αριθμό 8 έως 14 αξιολογημένους διαιτητές, σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.

Όπως θα διαπιστώσετε οι πιο αδικημένες ΕΠΣ είναι οι ΕΠΣ ΑΡΤΑΣ & ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (αφού δεν έχουν κανένα διαιτητή ή βοηθό στην 1η, αλλά και στην 2η κατηγορία), ενώ και οι 2 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν τουλάχιστον κάποιοι από την 3η στην 2η κατηγορία.

Επίσης αδικημένες (σε μικρότερο βαθμό) μπορεί να θεωρηθούν και οι ΕΠΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΚΙΛΚΙΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ, καθώς δεν έχουν κανένα διαιτητή ή βοηθό στην 1η κατηγορία, ενώ και οι 4 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές ή βοηθούς για να ανέβαιναν τουλάχιστον από ένας στην 1η κατηγορία.

Οι πιο ευνοημένες ΕΠΣ (βάση του ποσοστού αξιολογημένων διαιτητών στις 2 ανώτερες κατηγορίες), είναι η ΕΠΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ με 5 διαιτητές (1 Δ1ης, 1 ΒΔ1ης, 1Δ2ης & 2 ΒΔ2ης) και με ποσοστό 36%, ενώ το συνολικό της ποσοστό τους στις 2 ανώτερες κατηγορίες, είναι κατά πολύ ποιο πάνω από το 26% (+10%),

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέρσι η ΕΠΣ ΑΡΤΑΣ, (μετά από την αποχώρηση του Κουτσιάυτη τον 12/2022), έχασε μια θέση Δ1ης, όμως επειδή δεν υπήρχαν διαιτητής ή βοηθός για ανέβει από την 2η στην 1η, θα μπορούσαν να είχαν ανεβάσει τουλάχιστον 1 διαιτητή ή βοηθό από την 3η στην 2η κατηγορία, καθώς ήταν κάποιοι που είχαν από 4 έως και 7 έτη στην 3η.

Στην ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ενώ υπήρχαν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι διαιτητές και βοηθοί, που είχαν 3 έως και 4 έτη, στην 3η κατηγορία, δεν ανέβασαν κανένα στην 2η . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν την διαιτησία, οι διαιτητές 3ης (Ρέκκας με 4 έτη, Καύκας  με 4 έτη, Κομπιλίρης με 3 έτη), καθώς υπήρχαν και ΒΔ 3ης που έχουν εγκλωβιστεί στην 3η κατηγορία και αν δεν ανέβουν κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν και αυτοί.

Στην ΕΠΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ έπρεπε από πέρσι να μείνει εκτός ο ΜΑΝΟΥΧΟΣ όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και φέτος μετά από όσα έγιναν ειδικά στον αγώνα ΚΗΦΙΣΙΆ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, που έκαναν τα πάντα για να μην νικήσει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, χωρίς να το καταφέρουν, όμως επρόκειτο για… επική-χειρουργική διαιτησία. Επίσης στην Αργολίδα έχει πάει με μεταγραφή από την Αρκαδία o βοηθός διαιτητή ΒΔ 1ης ΒΕΡΓΕΤΗΣ και εγκλώβισε κάποιους βοηθούς που θα μπορούσαν να ανέβουν στην 1η, (μήπως θα πρέπει η νέα ΚΕΔ να εξετάσει αν πληροί τα προβλεπόμενα για μεταγραφή;).


Επίσης μπορείτε να δείτε τον αριθμό των επιτυχόντων διαιτητών των σχολών διαιτησίας ανά ΕΠΣ της τελευταίας δεκαετίας (2015 - 7/2024).

Αφού πρώτα δείτε την στήλη με τους επιτυχόντες των σχολών διαιτησίας της κάθε ΕΠΣ, στην συνέχεια στην διπλανή στήλη θα δείτε τον αριθμό ένταξης τους στην 3η-4η ή & 2η κατηγορία και δεξιότερα το αντίστοιχο ποσοστό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πιο σημαντικό, είναι πόσοι από αυτούς τους νέους διαιτητές, παραμένουν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ και στην συνέχεια πόσοι εντάσσονται στις εθνικές κατηγορίες (καθώς μετά από τις προβλεπόμενες εξετάσεις, οι επιτυχόντες διαιτητές εντάσσονται στην 4η και οι βοηθοί στην 3η κατηγορία). Η επιτυχία της κάθε ΕΔ/ΕΠΣ, είναι να καταφέρει να τους εντάξει στις κατηγορίες αυτές. Όμως για να υπάρξει η καλύτερη επιτυχία, θα πρέπει η κάθε ΕΔ/ΕΠΣ, να κάνουν σωστή διαχείριση του δυναμικού αυτού, ώστε να καταφέρουν να τους κρατήσουν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ με την συνεχή παραμονή τους και στην συνέχεια να ενταχθούν στους πίνακες της 4ης-3ης κατηγορίας. Αυτό επιτυγχάνεται:

1. Με την σωστή καθοδήγηση, τακτική παρακολούθηση από τοπικούς παρατηρητές διαιτησίας.

2. Με την σωστή εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (τέστ επί των κανονισμών, καθώς και video test).

3. Σωστή και τακτική εκγύμναση διαιτητών, και με την παρακολούθηση από ενωσιακό προπονητή.

Όπως βλέπετε από τις 15 ΕΠΣ, την καλύτερη επιτυχία στην διατήρηση και ένταξη των νέων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, είχαν οι ΕΠΣ ΛΑΣΙΘΊΟΥ, ΡΕΘΎΜΝΟΥ, ΆΡΤΑΣ & ΠΈΛΛΑΣ με ποσοστό 24,20%, 20%, 20,60% & 17,30% αντίστοιχα (γι'αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια στα μέλη των επιτροπών διαιτησίας των ΕΠΣ Λασιθίου, Ρεθύμνου, Άρτας & Πέλλας).

Ενώ χειρότερη είναι η ΕΠΣ Δωδεκανήσου, αφού μόνο 4 από τους 125 διαιτητές που αποφοίτησαν από τις σχολές διαιτησίας της Ένωσης του, εντάχθηκαν στις εθνικές κατηγορίες  (έχει το μικρότερο ποσοστό 3,20%, αυτό δείχνει ότι δεν ενδιαφερόταν για την παραμονή και ένταξη των διαιτητών της Ένωσης του,  αν και είχε άποψη για διαιτητές άλλων ΕΠΣ). Δηλαδή, για την ΕΠΣ Δωδεκανήσου του Διακοφώτη είναι αρκετό να έχει στους πίνακες μόνο τον Σιδηρόπουλο και από κει και πέρα το…. χάος.

Επίσης αρνητικό πρόσημο είχαν (σε μικρότερο βαθμό) και οι ΕΠΣ Πιερίας, Κιλκίς & Πρέβεζας, με ποσοστό 6,50%, 8,50% & 9,40% αντίστοιχα.




Σχόλια