Μεγάλη έρευνα (μέρος 3ο): "Αφαντες" οι ΕΠΣ Θεσσαλίας και Σερρών! - Προσθέσαμε και 2ο πίνακα για τις σχολές διαιτησίας


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τις ΕΠΣ που έχουν συνολικό αριθμό 15 έως 19 αξιολογημένους διαιτητές, σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.

Όπως θα διαπιστώσετε οι πιο αδικημένες ΕΠΣ είναι οι ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (δεν έχει κανένα διαιτητή ή βοηθό στην 1η) & ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ, που έχει 1 Βοηθό Διαιτητή 1ης κατηγορίας (ΒΔ1ης ), ενώ το συνολικό ποσοστό τους στις 2 ανώτερες κατηγορίες είναι πολύ ποιο κάτω από το 26% (+-5%), η ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με 10,50% & η ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ με 11,20%, ενώ και οι 2 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν στις 2 ανώτερες κατηγορίες.

Οι ποιο ευνοημένες ΕΠΣ (βάση του αριθμού και ποσοστό διαιτητών στην 1η κατηγορία), ήταν η ΕΠΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ με 4 διαιτητές (2 Δ1ης & 2 ΒΔ 1ης) η ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ με 3 διαιτητές (1 Δ1ης & 2 ΒΔ 1ης)  και με ποσοστά 21%, με 18,80% αντίστοιχα, καθώς είναι κατά πολύ ποιο πάνω από το 10%, που έχει ως βάση ποσοστού στην 1η κατηγορία.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέρσι η ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχασε μια θέση ΒΔ1ης (υποβίβασαν τον ΒΔ 1η Σακκά στην 2η, αφού δεν είχε καλή απόδοση), επίσης έχασε και 1 θέση Δ2ης (καθώς υποβίβασαν τον Δ 2ης Θεοχάρη στην 3η κατηγορία).

Στην ΕΠΣ Σερρών υπήρχαν υποψήφιοι διαιτητές και βοηθοί, που είχαν 4 έως και 6 έτη, για να ανέβαιναν στις ανώτερες κατηγορίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις χαμηλές κατηγορίες, μεγάλος αριθμός διαιτητών.

Στην ΕΠΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έπρεπε από πέρσι να μείνει εκτός ο Διαμαντόπουλος όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και φέτος ήταν στις τελευταίες θέσεις ως VAR.

Στην ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ έπρεπε να έχει μείνει εκτός από πέρσι ο Μαλούτας (Άφαντος ο διαιτητής που επανήλθε στην 1η σε ηλικία 40+….Τον ανέβασαν χωρίς να τον υπολογίζουν – Συμπέρασμα:  Δεν ξέρουν τι τους γίνεται….), ενώ και φέτος «Πρέπει να φύγει μόνος του, αφού είναι στις τελευταίες θέσεις, με 62,5% ποσοστό λαθών». 


Επίσης, στον κάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τον αριθμό των επιτυχόντων διαιτητών των σχολών διαιτησίας ανά ΕΠΣ της τελευταίας δεκαετίας (2015 - 7/2024).

Αφού πρώτα δείτε την στήλη με τους επιτυχόντες των σχολών διαιτησίας της κάθε ΕΠΣ, στην συνέχεια στην διπλανή στήλη θα δείτε τον αριθμό ένταξης τους στην 3η-4η ή & 2η κατηγορία και δεξιότερα το αντίστοιχο ποσοστό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποιο σημαντικό, είναι πόσοι από αυτούς τους νέους διαιτητές, παραμένουν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ και στην συνέχεια πόσοι εντάσσονται στις εθνικές κατηγορίες (καθώς μετά από τις προβλεπόμενες εξετάσεις, οι επιτυχόντες διαιτητές εντάσσονται στην 4η και οι βοηθοί στην 3η κατηγορία). Η επιτυχία της κάθε ΕΔ/ΕΠΣ, είναι να καταφέρει να τους εντάξει στις κατηγορίες αυτές. Όμως για να υπάρξει η καλύτερη επιτυχία, θα πρέπει η κάθε ΕΔ/ΕΠΣ, να κάνουν σωστή διαχείριση του δυναμικού αυτού, ώστε να καταφέρουν να τους κρατήσουν στην δύναμη της κάθε ΕΠΣ με την συνεχή παραμονή τους και στην συνέχεια να ενταχθούν στους πίνακες της 4ης-3ης κατηγορίας. Αυτό επιτυγχάνεται:

1. Με την σωστή καθοδήγηση, τακτική παρακολούθηση από τοπικούς παρατηρητές διαιτησίας.

2. Με την σωστή εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (τέστ επί των κανονισμών, καθώς και video test).

3. Σωστή και τακτική εκγύμναση διαιτητών, και με την παρακολούθηση από ενωσιακό προπονητή.

Όπως βλέπετε από τις 11 αυτές ΕΠΣ, οι 8 είχαν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την διατήρηση και ένταξη των νέων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, όμως την καλύτερη επιτυχία σε αυτό έχουν οι ΕΠΣ ΧΑΝΊΩΝ, ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΉΣ, ΞΆΝΘΗΣ & ΔΡΆΜΑΣ με ποσοστό 21%, 20%, 18,6% & 17,70% αντίστοιχα, (γι'αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια στα μέλη των επιτροπών διαιτησίας των ΕΠΣ Χανίων, Δυτ. Αττικής, Ξάνθης & Δράμας).






Σχόλια