UEFA και Euro 2024: Ποιοι πρώην διαιτητές έχουν πιθανότητες να… παίξουν για την Ελλάδα


-Ριτσόλι, Μπορμπαλάν, Ντε Μπλέκερε, Φρένλιχ μεταξύ των 11 που βαθμολογούν τους ρέφερι στα γήπεδα της Γερμανίας

 

 

 

Υπάρχει κάμποσος χρόνος ακόμη για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την πρόσληψη του αρχιδιαιτητή. Αφενός είναι σε εξέλιξη το Euro 2024, όπου είναι λογικό να έχει επικεντρωθεί ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι, αφετέρου οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται στις 22 Ιουλίου και από αυτές θα προκύψει η σύνθεση (σ.σ. ειδικότερα οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ) της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ΕΠΟ που θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα αναλάβει τους ορισμούς της Super League.

Για να πάρετε μια γεύση, σας παρουσιάζουμε τους διαιτητές που συνεργάζονται με την UEFA. Αναφερόμαστε στους πρώην διαιτητές που στελεχώνουν την επιτροπή της, σε αυτούς που είναι παρατηρητές στο Euro 2024 και σε όσους εργάζονται για την ανάπτυξη της διαιτησίας στην Ευρώπη.

Οι έξι που στελεχώνουν την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA είναι ο επικεφαλής Ροσέτι (Ιταλός), αντιπρόεδρος είναι ο Ντάλας (Σκοτσέζος), μέλη η Ντάμκοβα (από την Τσεχία) και οι Κάιπερς (Ολλανδός), Σάιν (Σλοβένος), Καρμπάγιο (Ισπανός).

Ο Σάιν και ο Ντάλας είναι μεταξύ των 11 που συμπεριλαμβάνονται στην… τάξη των διεθνών παρατηρητών οι οποίοι βαθμολογούν τους ρέφερι του Euro 2024. Οι υπόλοιποι, πιθανοί για την Ελλάδα, είναι οι: Ντε Μπλέκερε (Βέλγος), Φρένλιχ (Γερμανός), Μπορμπαλάν (Ισπανός), Ριτσόλι (Ιταλός). Παρατηρητής διαιτησίας στο Euro είναι και ο Γουεμπ, όμως είναι επικεφαλής της διαιτησίας της Premier League.

Δεν γίνεται να αναλάβει ο Βασάρας, λόγω εντοπιότητας, αν και επίσης είναι παρατηρητής στο Euro, ούτε να έρθει ο Κύπριος Καπιτανής καθώς και η Κύπρος έχει ξένο αρχιδιαιτητή. Την 11αδα των παρατηρητών συμπληρώνουν ο Πολωνός Μικούλσκι και ο Σλοβένος Τσέφεριν.

Υπάρχει και η λίστα των εκπαιδευτών της UEFA, όπου βρίσκεται ο Ιταλός Ρόκι που παίζει για την ΚΕΔ. Επίσης, σε αυτή είναι ο Βασάρας, ο Φρένλιχ και ο Ντε Μπλέκερε, όπως και οι: Ελερέι (Αγγλος),  Φάντελ (Γερμανός), Γκόμες (Πορτογάλος), Καριμπιάν (Γάλλος), Κάρλσον και Πάλμκβιστ (Σουηδοί), Ρίλεϊ (Αγγλος), Ουίλενμπεργκ (Ολλανδός).

Βέβαια, δεν αποκλείεται να προκύψει αρχιδιαιτητής από τη λίστα των διεθνών παρατηρητών, όπως συνέβη με τον Πορτογάλο Περέιρα. Πάντως, κοινώς παρονομαστής όλων αυτών είναι πως μπορούν να φέρουν υψηλού επιπέδου ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι, αφού συνεργάζονται μαζί τους και τους γνωρίζουν καλά.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ, θα ζητήσει από το Ροσέτι λίστα με τρεις υποψήφιους αρχιδιαιτητές. Τον επικεφαλής της ΚΕΔ, ουσιαστικά, θα επιλέξουν οι εκπρόσωποι των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

*Ο Ντάλας είχε έρθει στο παρελθόν στην ΚΕΔ.

 

Σχόλια