Η ΕΠΟ εχθρός της προόδου: Μετά την Ολιστική Μελέτη, έθαψαν και την Επαγγελματική Διαιτησία


Παρότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την UEFA είχαν δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό της ΕΠΟ, όμως η διοίκηση Μπαλτάκου μετά την Ολιστική Μελέτη «έθαψε» και την επαγγελματική διαιτησία, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος είχε επαφές με τους διεθνείς διαιτητές και ζήτησε προτάσεις τους. Η συνάντηση έγινε τον Νοέμβριο του 2022 και από τότε δεν προχώρησε τίποτα! Η ομοσπονδία δεν θέλει την επαγγελματική διαιτησία, επειδή ξέρει ότι δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη διαιτησία.

Ο Βρούτσης ζήτησε κι αυτός, μέχρι το τέλος Μαρτίου τις προτάσεις των διαιτητών για την επαγγελματική διαιτησία σε συνάντηση με τους διεθνείς στο τέλος του έτους, όμως οι ρέφερι δεν συζήτησαν τίποτα! Προτάσεις είχε ζητήσει και από την Super League που μέχρι τώρα δεν ανταποκρίθηκε. Μόνο ο Μαρινάκης την προωθούσε ως πρόεδρός της.

«Η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας αποτελεί νόμο της Πολιτείας και οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του. Τον πρώτο λόγο στο πώς θα λειτουργήσει η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι διαιτητές και οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Ειδικά οι διαιτητές που έχουν και τη διεθνή εμπειρία, δύνανται να βοηθήσουν τα μέγιστα σε αυτήν την κατεύθυνση» είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του (28/12/23) με διεθνείς διαιτητές και με μέλη της ΚΕΔ.

Πάντως, στην προαναφερόμενη συνάντηση οι διεθνείς διαιτητές δεν γνώριζαν τι ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με την επαγγελματική διαιτησία. Από την πλευρά της η Super League έχει κάνει βήματα για την υλοποίησή της, το πιο σημαντικό η σύσταση εταιρίας. Επίσης, προτείνει το μοντέλο της Premier League Αγγλίας, το οποίο ακολουθούν οι ΗΠΑ (MLS), Πορτογαλία (Premeira Liga, Αυστραλία (A League). Τα χαρακτηριστικά του είναι πλήρης ανεξαρτησία της διαιτησίας με την υποστήριξη των τριών φορέων: Super League – ΕΠΟ – Εταιρεία. Καμία επιρροή από τις  ΕΠΣ στην εξέλιξη των διαιτητών. 

Σχόλια