Σπύρος Παπαδάκος: «Χάος στη διαιτησία, πιεσμένοι οι ρέφερι»


-«Δεν γίνεται οι Ελληνες να οριστούν σε ντέρμπι αν δεν φύγει η καχυποψία»

-«Μπαίνουν στο γήπεδο και φοβούνται» 

-«Εχουν φτάσει σε σημείο να μην παράγουν διαιτητές»

- «Κάποιοι παρατηρητές της Super League δεν θα έπρεπε να περνούν έξω από τα γήπεδα»

 

 

 

 

Βολές κατά ριπάς από τον Σπύρο Παπαδάκο. Ο εκ Λακωνίας πρώην παράγοντας της ΚΕΔ, πρώην διεθνής διαιτητής και πρώην παρατηρητής, ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε 30 χρόνια με τη διαιτησία τα βάζει όλα στο «μικροσκόπιο» και μοιράζει κόκκινες και κίτρινες κάρτες:

-«Δεν γίνεται οι Ελληνες διαιτητές να οριστούν σε ντέρμπι αν δεν φύγει η καχυποψία».

-«Μπαίνουν στο γήπεδο και φοβούνται».

-«Εχουν φτάσει σε σημείο να μην παράγουν διαιτητές».

-«Οι ξένοι βοηθούν στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος».

-«Μεγάλο μέρος των παρατηρητών της Super League δεν θα έπρεπε να περνάει έξω από τα γήπεδα».

-«Στη διαιτησία επικρατεί χάος. Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν διαιτητές».

-«Οι διαιτητές είναι πιεσμένοι, έχουν και έλλειψη προσωπικότητας».

-«Πολλές φορές αλλοιώνεται το VAR καθώς παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Παπαδάκου:

-Οι Ελληνες διαιτητές είναι έτοιμοι για τα ντέρμπι; Ποιά είναι η άποψή σας;

«Δεν είναι έτοιμοι και οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά για να μην κουράσω θα σταθώ σε 2-3. Οι ρέφερι δεν έχουν εμπειρία και παράλληλα στερούνται προσωπικότητας. Δεν έχουν στηριχθεί από το ποδοσφαιρικό σύστημα. Πρέπει κάποτε να γίνει η αρχή αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται ισονομία και ισοδικία. Όμως, δεν γίνεται οι Ελληνες διαιτητές να μπουν σε ντέρμπι, αν δεν φύγει η καχυποψία. Αυτό θα συμβεί όταν η ΚΕΔ επιλέγεται με άλλους τρόπους και να μην ορίζεται από την ΕΠΟ»…

-Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής σχετικά με την επιλογή της ΚΕΔ;

«Πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια. Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Θα ήθελα να επεκταθώ, επανερχόμενος στο θέμα ότι οι διαιτητές δεν είναι έτοιμοι για ντέρμπι, και στον τρόπο καταρτισμού των πινάκων διαιτητών. Ας ψηφίζουν για τους πίνακες οι ομάδες, να ξέρεις ποια ομάδα πρότεινε ποιον διαιτητή. Είναι προτιμότερο σύστημα από το να έχουν λόγο οι ενώσεις που ψηφίζουν για την ΕΠΟ και στη συνέχεια η ΕΠΟ να βγάζει τους διαιτητές που ανήκουν στις ενώσεις. Δυστυχώς, έχουν φτάσει σε σημείο να μην παράγουν διαιτητές. Αύριο δεν θα υπάρχουν ούτε μέτριοι ρέφερι από την στιγμή που σταμάτησαν οι σύνδεσμοι διαιτητών. Χωρίς να θέλω να πω ότι απέδωσε και πρέπει να παραμείνει το σύστημα που υπήρχε κάποτε, όμως πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Δεν γίνεται να δουλέψει με την ίδια συνταγή».

-Ποια είναι η άποψή σου για τη διαιτησία μέχρι τώρα;

«Το επίπεδο των διαιτητών είναι πολύ χαμηλό. Μην βλέπετε μόνο τη μεγάλη κατηγορία, πίσω από αυτή επικρατεί το χάος. Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν διαιτητές. Φταίει η ΚΕΔ, φταίνε και οι επιτροπές διαιτησίας των ενώσεων. Κατά την άποψή μου το σύστημα πρέπει να αλλάξει από την αρχή μέχρι το τέλος. Και όχι μόνο! Πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές κινήσεις. Ας δούμε τι γίνεται στην Ισπανία ή στην Ιταλία και ας αντιγράψουμε τα συστήματά τους, εκεί βλέπουμε διαιτητές με προσωπικότητα με κύρος».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ» ΣΤΙΣ 31/12/23

 

«Χωρίς σύστημα οι ορισμοί τους»

 

-Υπάρχει εξήγηση για τα εξόφθαλμα λάθη που βλέπουμε;

«Μερικές περιπτώσεις είναι προβληματικές αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και ποινικά κολάσιμες, παρόλα αυτά δεν θα ασχοληθώ με αυτές. Οι διαιτητές είναι πιεσμένοι, έχουν έλλειψη προσωπικότητας, για αυτό μπαίνουν στο γήπεδο και φοβούνται ότι αν κάνουν λάθος θα γίνει το άλφα ή το βήτα».

-Γίνεται αρχιδιαιτητής από απόσταση;

«Είναι σημαντικό ο Φρόιντφελντ να βρίσκεται στην Ελλάδα, να τον νιώθουν κοντά τους οι διαιτητές, να επικοινωνεί μαζί τους, να τους δίνει οδηγίες».

-Εξαφανισμένος και ο υπεύθυνος των παρατηρητών, ο Αυστριακός Στάκχλικ. Αυτόν δεν τον έχει δει κανείς!

«Η ΚΕΔ δεν διοικείται από απόσταση. Δεν είναι μόνο οι ορισμοί. Πρέπει να έχεις σύστημα. Οι διαιτητές της Super League δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν υποκατηγορίες στον ίδιο πίνακα. Όμως, δεν βάζουν κριτήρια. Εφόσον ένας διαιτητής δεν πήγε καλά, πρέπει να μένει έξω, όμως το θέμα είναι πόσο καιρό πρέπει να μένει, ανάλογα με το λάθος του, και σε τι επίπεδο πρέπει να επανέρχεσαι. Εδώ αν κάνεις λάθος σε γυρίζουν στο ίδιο επίπεδο αγώνων. Θέλει βελτίωση το σύστημα που ορίζει διαιτητές».

 

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ» ΣΤΙΣ 31/12/23

 

«Μέτριο το επίπεδο των διεθνών»…

 

-Η επαγγελματική διαιτησία θα βοηθήσει;

«Θέλει πολύ σκέψη. Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι η λύση. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Μπορεί, όμως, να δημιουργήσει ανασφάλεια και άγχος. Οι ίδιοι διαιτητές θα κληθούν να διευθύνουν τα παιχνίδια. Μακάρι να γίνουν Κολίνα. Παρόλα αυτά οι ίδιοι θα παραμείνουν στην διαιτησία».

-Δυο λόγια και για το επίπεδο των διεθνών…

«Είναι μέτριο. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς επειδή είναι ο καθρέπτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Μπορεί να υπάρχουν ικανοί όμως κινούνται μετριότητα και δεν εξελίσσονται. Δεν μπορούν να αναδειχθούν, επειδή δεν τους εμπιστεύονται τόσο η UEFA και η FIFA όσο και οι ομάδες. Όταν ξέρουν ότι δεν παίζουν ντέρμπι είναι λογικό να γίνεται αυτό»…

-Το VAR συμβάλει στη βελτίωση;

«Βοηθά αλλά στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο. Υπάρχουν παιχνίδια που οι διαιτητές γίνονται τηλεθεατές. Το VAR είναι για μια δυο φάσεις και όχι για να τρέχουν συνέχεια στην οθόνη. Χρειάζεται πιο ορθολογική χρήση. Εννοείται ότι πολλές φορές αλλοιώνεται επειδή παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας. Βλέπεις φάση πέναλτι που δεν αξιολογείται σωστά. Το θέμα είναι πιοι χειριστές υπάρχουν».

 

 

«Να βρεθεί τρόπος να ελέγχονται οι ξένοι»…

-Οι καλοί ξένοι βοηθάνε; Γιατί δεν φέρνουν;

«Στο μόνο που βοηθά είναι στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Ολες οι ομάδες ζητούν ξένους διαιτητές. Όμως, το ζητούμενο είναι ότι την αξιοπιστία πρέπει να την ανακαλύψουμε εμείς μέσα από τους δικούς μας διαιτητές. Οι λύσεις των ξένων δεν υπόκεινται σε κρίση, δεν έχουν επίπτωση σε περίπτωση που υποπέσουν σε λάθη. Για αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελέγχονται και οι ξένοι, με δεδομένο ότι έχουμε δει σημαντικά λάθη και από αυτούς. Απορώ πως βάζουν παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνες που σφυρίζουν ξένοι διαιτητές. Να δεχθώ ότι ο παρατηρητής συντάσσει έκθεση για τη απόδοση ενός ξένου διαιτητή, όμως που λαμβάνεται υπόψη; Και στο κάτω κάτω σε τι ωφελεί τον ίδιο; Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί δικλίδα. Κάποιοι πάνε να κρίνουν αυτούς τους ανθρώπους, όμως στην ουσία είναι μια άχρηστη έκθεση. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και ποιοι πάνε για παρατηρητές. Σαφώς και εννοώ το επίπεδό τους. Εχουμε το φαινόμενο να τελειώνει κάποιος διεθνής διαιτητής και να τον βάζουν ως παρατηρητή στη Super League 2 και στη Γ’ Εθνική. Ταυτόχρονα στη Super League να είναι παρατηρητές πρώην βοηθοί. Οσον αφορά στους παρατηρητές της Super League θέλω να συμπληρώσω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν θα έπρεπε να περνάει έξω από τα γήπεδα. Οι μισοί όχι μόνο δεν προσφέρουν αλλά αποπροσανατολίζουν».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ» ΣΤΙΣ 31/12/23

Σχόλια