Θα πάνε… πακέτο εισιτήριο με κινητό


-«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά», προανάγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Αναμενόμενα τα επτά μέτρα της Κυβέρνησης για την πάταξη της οπαδικής βίας καθώς στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (20/12), όπου τα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και στη συνέχεια τα εξειδίκευσε σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν διαρρεύσει (μεταξύ άλλων ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοποίηση από το κινητό, μία λέσχη φιλάθλων ανά ομάδα, κάμερες παντού και αυτοματοποιημένες κυρώσεις). Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ίσχυαν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί, ενώ επικεντρώθηκε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα πάει… πακέτο με το κινητό.

«Θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή των προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η μαζική και διευρυμένη πλέον βία ζει και τρέφεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Ακόμη τόνισε την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, προσθέτοντας ότι «θέλουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τις ΠΑΕ, τους παράγοντες, τους αθλητές και τους προπονητές».

Αναλυτικά οι επτά νομοθετικές παρεμβάσεις:

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ: Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας, υπό την εκάστοτε ΠΑΕ (ή το ερασιτεχνικό σωματείο εάν δεν υφίσταται ΠΑΕ).

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ): Βεβαίωση καλής λειτουργίας από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα, εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος.

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ): Καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ: Πρόστιμα από 10.000-100.000 ευρώ για περιστατικά βίας, ποινή τουλάχιστον δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών σε περιπτώσεις ρίψεων εύφλεκτων ή άλλων υλικών από τα οποία προήλθε σωματική βλάβη, ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κλπ, ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας.

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Απομείωση της χρηματοδότησης  σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ: Επειδή η αλλαγή σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ταυτοποίηση είναι ριζική, βέβαια απομένει να δούμε αν θα λειτουργήσει, προχωράμε σε επιπλέον λεπτομέρειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρήστες να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), επίσης από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη και δεν θα εμπλέκεται φυσικό πρόσωπο.

Αναλυτικά:

«Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου

* Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους

Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)».

Παράλληλα ο Γιάννης Βρούτσης έχει μεγάλα σχέδια για τις λέσχες φιλάθλων. «Θα παίρνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας, θα έχουν εκπροσώπηση και σε επίπεδο Ευρώπης», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στην ΕΡΑ Σπορ.

Σχόλια