Απόφαση-σκάνδαλο για επτά λόγους


-Ο Ολυμπιακός καταδικάστηκε χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και ενώ ο Παναθηναϊκός έφυγε από το γήπεδο χωρίς την άδεια του Ιταλού διαιτητή Φάμπιο Μαρέσκα. Αλλοιώνεται το πρωτάθλημα και η βαθμολογία.

 


Τέσσερις ώρες κράτησε η ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης (26/10) για την υπόθεση της διακοπής του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο 49’, ο Ολυμπιακός έλαβε προθεσμία για υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή ώρα 13:00 και η πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League, Αντιγόνη Σταμολέκα έβγαλε απόφαση λίγο πριν της 19:00, δηλαδή έξι ώρες μετά την κατάθεση των υπομνημάτων! Μεγάλη ταχύτητα για μια σοβαρή υπόθεση (σ.σ. αλλιώς δεν θα κρατούσε τόσο πολύ η ακροαματική διαδικασία).

Αν και το κατηγορητήριο είναι αστείο, η απόφαση, που αλλοιώνει το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, είναι έκτρωμα καθώς τιμώρησε τον Ολυμπιακό με μηδενισμό (3-0, άρα ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς στα χαρτιά), αφαίρεση ενός βαθμούς, τιμωρία 2 αγωνιστικών και πρόστιμο 38.000 ευρώ. «Είναι το πρώτο ντέρμπι στην Ιστορία που διακόπτεται χωρίς αντικειμενικό τραυματισμό και χωρίς πραγματικό γεγονός», είχε επισημάνει ο Ολυμπιακός στην τοποθέτησή του.

Κι όμως, οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν χωρίς στοιχεία! Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να γίνει γνωστό από τη Δευτέρα, όμως σύμφωνα με νομικούς κύκλους αναμένεται να εμπεριέχει νομικά άλματα και κατάλυση του νομικού πλαισίου που αναμένεται να αναδείξει ο Ολυμπιακός στην έφεσή του. Πλέον ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου καθώς υπάρχει κίνδυνος οι αγώνες να διακόπτονται με το παραμικρό και να κρίνονται στα ...χαρτιά.

Η απόφαση-έκτρωμα είναι σκάνδαλο για επτά λόγους:

Αναλυτικά:

1) Ο Παναθηναϊκός, αφότου βρέθηκε στο έδαφος ο Χουάνκαρ και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έφυγε για τα αποδυτήρια χωρίς την άδεια του Ιταλού διαιτητή Φάμπιο Μαρέσκα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 15, παράγραφος 6 δ του πειθαρχικού κώδικα καθώς αναφέρει ότι «ομάδα που αποχωρεί, χωρίς ο διαιτητής να έχει διακόψει τον αγώνα και να έχει δώσει σχετική εντολή, ασχέτως της σπουδαιότητας του λόγου που επικαλείται (πλην μόνο της περιπτώσεως που τα βίαια περιστατικά εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα έτσι που ο διαιτητής δεν πρόλαβε να διατάξει την διακοπή του αγώνα), τιμωρείται με τις ίδιες ποινές που τιμωρείται και η υπαίτια της διακοπής του αγώνα ομάδα, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου γ ανωτέρω». Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν απειλούνταν από κανέναν, δεν κινήθηκε κάποιος απειλητικά σε βάρος τους, δεν τους πετούσαν αντικείμενα, γενικά δεν κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα. Με το πάσο τους έφυγαν. Αυτό το είδαν όλοι και στην τηλεόραση. Άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπήρχε κίνδυνος είναι ότι ο Μαρέσκα αποχώρησε περίπου 5’ αργότερα.

2) Δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει τραυματισμός του Χουάνκαρ. Για να γίνει δεκτή η ιατρική γνωμάτευση από την αθλητική δικαιοσύνη ο παίκτης έπρεπε να μεταβεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Υπήρχαν κοντά το «Τζάνειο», το νοσοκομείο Νίκαιας, το «Θριάσιο» που εφημέρευε και αν διαπιστωνόταν τραυματισμός ο Παναθηναϊκός μπορούσε να τον πάρει στο ιδιωτικό νοσοκομείο που συνεργάζεται.

3) Από τον κανονισμό προκύπτει πως ο γιατρός ενός αγώνα είναι και ο μοναδικός αρμόδιος που μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα ή μη ενός τραυματισμού. Όμως, δεν είπε ποτέ ότι ο Χουάνκαρ πρέπει να πάει στο νοσοκομείο όπως απαιτεί ο κανονισμός, παρά το αποφάσισε ο Παναθηναϊκός. Παράλληλα, ο γιατρός Χρήστος Γώγος αναφέρει στη γνωμάτευσή του ότι ο Χουάνκαρ υπέστη απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί του, τονίζοντας ότι «φαίνεται νευρολογικά εντάξει», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κλινικό εύρημα που να εμποδίζει συμμετοχή του Χουάνκαρ. Ούτε αυτό ελήφθη υπόψη από τη Σταμολέκα, όπως και όλα τα προηγούμενα αλλά και τα επόμενα!

4) Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο Μαρέσκα έλεγε στους παίκτες του Παναθηναϊκού να βγουν και εξερράγη όταν το ζήτησαν δυο ώρες μετά, λέγοντας: «Τώρα το θυμηθήκατε κύριοι;».

5) Υπάρχουν δυο «καυτά» βίντεο: Το ένα που δείχνει ότι η κροτίδα σκάει μακριά από το σημείο που είναι ο Χουάνκαρ και το άλλο ότι μισή ώρα μετά την αποχώρησή τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού παράγγειλαν πίτσες, άρα δεν είχαν διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα.

6) Η δήλωση… ενοχής του Αϊτόρ: «Φέτος είπαμε αν γίνει κάτι πρέπει να σταματήσουμε το παιχνίδι», δήλωσε σε ΜΜΕ της Ισπανίας.

7) Πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί έγκυρη η συμπληρωματική έκθεση του Μαρέσκα; Εστάλη σίγουρα από το μέιλ του; Γιατί, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία γράφει «dear doctor»; Από τη διαιτητή γίνεται συμπληρωματική έκθεση μόνο αν έχει κάτι σημαντικό να προσθέσει, ο Μαρέσκα το μόνο που πρόσθεσε είναι ότι μετά από 2,5 ώρες κατάλαβε ότι ο Χουάνκαρ είναι τραυματίας! Κι όμως, ο Μαρέσκα είναι πυροσβέστης και όχι γιατρός. Κι όμως ελήφθη υπόψη αν και δεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητά της, αν και η Σταμολέκα παραδέχθηκε ότι γράφει τα ίδια με το φύλλο αγώνα, όπου φυσικά δεν αναγράφεται τραυματισμός του Χουάνκαρ!

 

 

Σχόλια