Το …ημερολόγιο των «χειρουργείων» της αγωνιστικής περιόδου 2022-23


Η διαιτησία αλλοίωσε τη βαθμολογία της σεζόν 2022-23. Η ΑΕΚ πήρε… δώρο 15 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 11 και 14 έκοψαν από τον Ολυμπιακό.

Δυστυχώς, για το ελληνικό ποδόσφαιρο τα «χειρουργεία» από τους ρέφερι και από τους βοηθούς είναι σε πρώτο πλάνο και η διαιτησία μπαίνει στο κάδρο από τις πρώτες αγωνιστικές. Την προηγούμενη (6η) αγωνιστική, οι Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), Παπαπέτρου (Αθηνών) και Μωυσιάδης (Ηπείρου) αλλοίωσαν το αποτέλεσμα του αγώνα ΑΕΚ-Ατρομήτου 2-1, ενώ οι Ευαγγέλου (Αθηνών) και Κουμπαράκης (Κυκλάδων) έσπρωξαν το Παναθηναϊκό για να νικήσει τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Η διαιτησία αλλοίωσε τη βαθμολογία της σεζόν 2022-23 και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η ΑΕΚ πήρε δώρο 15 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 11, ενώ 14 έκοψαν από τον Ολυμπιακό.

Την σεζόν 2022-23 η ΑΕΚ μόνο από τα ματς με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ πήρε πέντε βαθμούς, ενώ ευνοήθηκε με τον Ατρόμητο (+ 2 ), με τον Ιωνικό (+2), με τον Αρη (+ 2), με τον Παναθηναϊκό (+2) και με τον Βόλο (+2). Στον απολογισμό του αίσχους δεν βάζουμε τους αγώνες που την έσπρωξαν…

Αναλυτικά:

ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0 (8η αγωνιστική): Ο Σιδηρόπουλος έδωσε εύκολα υπέρ της πέναλτι στο 92’ και «έπνιξε» εναντίον της στο 97’.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (13η): Το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν ο Σουηδός Νάιμπεργκ απέβαλε τον Αμπραμπατ με δεύτερη κίτρινη στο 60’.  

Ιωνικός-ΑΕΚ 1-2 (19η): «Χειρουργείο» του Σιδηρόπουλου, όπου με VAR τον Καραντώνη «έπνιξαν» πέναλτι σε χέρι του Ρότα, όπως και το επιθετικό φάουλ του Μουκουντί στον Μύγα, στο 1-1.

ΑΕΚ-Αρης 3-0 (20ή): Στο 53’, με το ματς στο 1-0, υπάρχει πέναλτι του Αθανασιάδη στον Φαμπιάνο. Στο VAR ο Πορτογάλος Ναρκίσο με διαιτητή τον Γκοντίνιο. Κακώς, ο πρώτος απέβαλε τον Ετέμπο στο 60’ με δεύτερη κίτρινη, ενώ πριν το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ από τον Γκατσίνοβιτς στο 76' προηγείται φάουλ του Νταμπό.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0 (play off, 1η αγωνιστική): Στο 36’ ο Μαυροβούνιος Νταμπάνοβιτς, έπρεπε να δώσει πέναλτι σε χέρι του Χατζησαφή. Στο 43’ έπρεπε να αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Αμραμπατ. VAR ο Πορτογάλος Μπρούνο Εστέβες.

Βόλος-ΑΕΚ 0-1 (play off, 3η): Στο 85’ ο Σιδηρόπουλος δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι του Ντέλετιτς (VAR ο Κουμπαράκης).

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 (play off, 5η αγωνιστική): Ένα… ιστορικό «χειρουργείο» από τον ελίτ Ιταλό Μάσα, με τέσσερα εξόφθαλμα λάθη. Δεν δόθηκε πέναλτι στον Μπακαμπού (13’), δεν αποβλήθηκε ο Σιμάνσκι (38’), ανύπαρκτο το πέναλτι στην ΑΕΚ, επιθετικό φάουλ πριν το 1-3.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0 (πλέι οφ, 8η αγωνιστική): Ο AVAR Μωυσιάδης (Ηπείρου) έβαλε τη γραμμή με αποτέλεσμα ο Μπακαμπού να βγει οφσάιντ και να ακυρωθεί το γκολ που πέτυχε.

ΑΙΣΧΗ: Μεγάλες διαστάσεις

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η αλλοίωση της βαθμολογίας σε βάρος του Ολυμπιακού, με Μπένετ (σ.σ. παραιτήθηκε), Μάνταλο στην ΚΕΔ καθώς έχασε συνολικά 14 βαθμούς. Παράλληλα, με τις διαιτητικές σφαγές πήραν βαθμούς οι αντίπαλοί του (= Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και γίνεται αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος αλλοίωσης της βαθμολογίας.  

Εχουμε και λέμε: Κατά σειρά, «έκοψαν» δυο βαθμούς με τον Αστέρα Τρίπολης (εκτός), έναν με τον Αρη (εκτός), δυο με τον Παναθηναϊκό (εκτός), δυο με την ΑΕΚ (εντός) και δυο με τον Παναθηναϊκό (εκτός). Αυτά στην κανονική περίοδο. Οσον αφορά στα πλέι οφ, αν δεν υπήρχε ο Μάσα με τα τέσσερα σημαντικά λάθη, ο Ολυμπιακός θα είχε νικήσει (άρα έχασε τρεις βαθμούς) την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Ο AVAR Μωυσιάδης του στέρησε τη νίκη στο παιχνίδι των πλέι οφ στην «ΟΠΑΠ Αρένα» και συνεπώς δυο ακόμη πόντους.

Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός πήρε δυο βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες με τον Ολυμπιακό, και από δυο στα ματς με Αστέρα, με Παναιτωλικό, με ΠΑΣ Γιάννινα, με Αρη, με Βόλο. Αντίθετα θα μπορούσε να πάρει έναν βαθμό στο ματς με την ΑΕΚ (= Νταμπάνοβιτς).

 

Τα λάθη υπέρ του Παναθηναϊκού

 

Αναλυτικά:

Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης 1-0 (7η αγωνιστική): Σωστά, Παπαδόπουλος έδωσε (76’) επιθετικό φάουλ του Αϊτόρ στον Τζουκάνοβιτς, όμως ο Σιδηρόπουλος συνέστησε να κάνει ανασκόπηση της φάσης για πέναλτι και αναγκάστηκε να σφυρίξει ανύπαρκτο πέναλτι, με το οποίο έγινε το 1-0.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (11η): Σφαγή! Ο Δανός Κέλετ, στο 97’ «είδε» πέναλτι του Αβιλα στον Ιωαννίδη.  

Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 0-1 (12η): Ο Βεργέτης και ο VAR Τζοβάρας αμόλησαν αετό στο επιθετικό φάουλ στον Κολοβό που έγινε... σάντουιτς από δυο παίκτες του Παναθηναϊκού (78’), πριν το 1-0.

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-1 (18η): O VAR Τζοβάρας κάλεσε τον Τσαγκαράκη για να δώσει πέναλτι στον Κουρμπέλη αλλά δεν του έδειξε ότι προηγήθηκε χέρι του παίκτη του Παναθηναϊκού.

Αρης-Παναθηναϊκός 1-2 (22η): Ο Δανός Κριστόφερσεν στο 84’ δεν απέβαλε τον Σάρλια, ενώ μετά από αυτό το φάουλ έπρεπε να καταλογίσει δεύτερο σε χέρι του Παλάσιος (85’) από τον οποίο ξεκίνησε το δεύτερο γκολ.

Παναθηναϊκός-Βόλος 2-0 (23η): Διαιτητής ο διαιτητής Φωτιάς και VAR Σιδηρόπουλος. Εδωσαν πέναλτι-φάντασμα του Σιέλη στον Παλάσιος στο 67’. Ετσι ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 με ανύπαρκτο πέναλτι!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 (24η αγωνιστική): Απίστευτο «χειρουργείο» στο 89’. Οι Πορτογάλοι Πινέιρο (διαιτητής) και Φάμπιο Μέλο (VAR) ανακάλυψαν οφσάιντ του Ελ Αραμπί και ακύρωσαν γκολ του Βρουσάι.

Με Ελληνες και ξένους διαιτητές μπλόκαραν τον Ολυμπιακό

 

Ολη τη σεζόν 2022-23 ο Ολυμπιακός είχε διαιτησία 100-0 σε βάρος του για να του κόψουν τον δρόμο προς τον τίτλο. Δεν είναι μόνο οι αγώνες που αναφέρουμε παρακάτω. Υπήρχαν παιχνίδια που οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκε να… νικήσουν και τους διαιτητές. Η διαιτησία με Μπένετ και Μάνταλο ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών, ακόμη και οι ξένοι σφύριζαν σαν τους Ελληνες της «εξυγίανσης».

Θυμίζουμε τα μεγάλα λάθη που μπλόκαραν τον Ολυμπιακό:

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 (2η αγωνιστική): Στο 82’ ο VAR Ευαγγέλου (Αθηνών) δεν ειδοποίησε τον Καραντώνη (Ημαθίας) για να δώσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε χέρι του Τζουκάνοβιτς και δεύτερο σε ανατροπή του Βαλμπουενά.

Αρης-Ολυμπιακός 2-1 (5η αγωνιστική): Πριν το δεύτερο γκολ του Αρη υπήρξε επιθετικό φάουλ του Καμάτσο στον Μπα, το οποίο δεν καταλόγισε ο Ούγγρος Μπόγκναρ, ούτε ασχολήθηκε ο VAR Μπέρκε.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (11η αγωνιστική): Μίλησαν και οι μουγκοί! Ο Δανός Κέλετ, στο 97’ «είδε» πέναλτι του Αβιλα στον Ιωαννίδη. Ο Σούνμπεργκ τον κάλεσε για ανασκόπηση, όμως ο Κέλετ επέμεινε.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (13η αγωνιστική): Στο 59’ ο Σουηδός Νάιμπεργκ ακύρωσε γκολ του Χάμες για οφσάιντ στον Μασούρα. Επίσης, δεν απέβαλε τον Αμπραμπατ με δεύτερη κίτρινη στο 60’.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 (24η αγωνιστική): Ένα ακόμη διαιτητικό «χειρουργείο» στο 89’. Οι Πορτογάλοι Πινέιρο (διαιτητής) και Φάμπιο Μέλο (VAR) ανακάλυψαν οφσάιντ του Ελ Αραμπί και ακύρωσαν γκολ του Βρουσάι.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 (πλέι οφ, 5η αγωνιστική): Είδαν και οι τυφλοί. Τέτοιο «χειρουργείο» δεν ξανάγινε, το έκανε ο ελίτ Ιταλός Μάσα, με VAR τον Πιτσινίνι που ήρθε για… τουρισμό. Δεν δόθηκε πέναλτι στον Μπακαμπού (13’), δεν αποβλήθηκε ο Σιμάνσκι (38’), ανύπαρκτο το πέναλτι στην ΑΕΚ και επιθετικό φάουλ πριν το 1-3.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0 (πλέι οφ, 8η αγωνιστική): Ο AVAR Μωυσιάδης (Ηπείρου) έβαλε τη γραμμή σε λάθος χρόνο, έπρεπε ένα κλικ πιο πίσω, με αποτέλεσμα ο Μπακαμπού να βγει οφσάιντ και να ακυρωθεί το γκολ που πέτυχε.

Σχόλια