Πως η Super League προετοίμασε την επαγγελματική διαιτησία


«Όπως γνωρίζετε ήδη προβλέπεται σε νόμο της Πολιτείας η λειτουργία επαγγελματικής Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Προτείναμε ήδη στην ΕΠΟ την ίδρυση της GRO (Greek Referee Organisation) στην οποία η ΕΠΟ θα είναι μέτοχος με 20%, όμως η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να διοικεί το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο τη διαιτησία; Για ποιο λόγο; Και οικονομία θα κάνει και δεν θα την κατηγορεί κανείς για διαπλοκή», ανέφερε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης στις προτάσεις του στους Μητσοτάκη, Τσέφεριν, με αφορμή τη συνάντηση (16/8) του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA, αντίστοιχα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, με την ιδιότητα του προέδρου της Super League, αποκάλυψε στη Daily Mail ότι «θέλω να αντιγράψω το μοντέλο της Premier League με επαγγελματίες διαιτητές».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Super League είναι έτοιμη για την επαγγελματική διαιτησία καθώς επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις τον τελευταίο χρόνο. Μπορεί η ΕΠΟ να επιχειρεί να «θάψει» το πλάνο της ανεξαρτησίας της διαιτησίας, όμως θα γίνει δεν θέλουν δεν θέλουν. Ο νόμος έχει ψηφιστεί και χρειάζεται μόνο υπουργική απόφαση για την τελική ευθεία.

Αναλυτικά οι κινήσεις προετοιμασίας που έγιναν από πλευράς Super League:

-Στις 6 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία από την πλευρά της διοργανώτριας συμμετείχαν η αναπληρώτρια πρόεδρος Κάτια Κοξένογλου και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, από την άλλη ο Μαρκ Ρίλεϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League.

-Στις 24 και 25 Αυγούστου 2022, η Super League, μέσω πρόσκλησης που του απέστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφερε στην Αθήνα τον τέως πρόεδρο της Premier League Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς για να δώσει τα… φώτα του για την επαγγελματική διαιτησία.

-Με τον τίτλο «στην τελική ευθεία η επαγγελματική Διαιτησία, στα πρότυπα της Premier League» η Super League, την Πέμπτη 29/9/22, ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση του οργανισμού «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που θα αναλάβει την επαγγελματική διαιτησία. Επίσης, η διοργανώτρια προσθέτει ότι «θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, πάνω σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα».

-Την 1η Νοεμβρίου 2022 ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ παρουσίασε στο ΔΣ της Super League το μοντέλο λειτουργίας της επαγγελματικής διαιτησίας. Τα βασικά σημεία: Οι χώρες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο είναι: Αγγλία (Premier League), ΗΠΑ (MLS), Πορτογαλία (Premeira Liga, Αυστραλία (A League). Πλήρης ανεξαρτησία με την υποστήριξη των τριών φορέων – Super League – ΕΠΟ – Εταιρεία. Καμία επιρροή από τις  ΕΠΣ στην εξέλιξη των διαιτητών.

Ολες οι κινήσεις της Super League για την υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας έγιναν με την UEFA να είναι απόλυτα ενήμερη. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να την αναλάβει οικονομικά ούτε προβλέπεται από το αγγλικό μοντέλο.


Σχόλια