Οι έξι βασικές εκπτώσεις που αλλοίωσαν την Ολιστική Μελέτη – Ετσι την έθαψε η ΕΠΟ επειδή αν υλοποιούνταν θα άλλαζε η δομή της ομοσπονδίας


Η Ολιστική Μελέτη έχει μεγάλη σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για αυτό ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης επιμένει στην υλοποίησή της. Η Ολιστική Μελέτη είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των Μητσοτάκη, Τσέφεριν, με την ίδια την UEFA να ζητεί πράγματα που εκσυγχρονίζουν και αλλάζουν τη δομή της ΕΠΟ. Όμως, η ομοσπονδία παραμένει αγκυλωμένη σε συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να έχει «κουρελιάσει» την Ολιστική Μελέτη και να έχει υλοποιήσει όσα τη βολεύουν.

Η ΕΠΟ παραβλέπει ότι η Ολιστική Μελέτη είναι «όλα ή τίποτα» και ιδού οι αποδείξεις: «Είναι άκρως σημαντικό για την ΕΠΟ να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της ΕΠΟ», ανέφερε επιστολή των FIFA, UEFA προς την ΕΠΟ, στις 14 Ιουλίου 2021, την οποία υπέγραφαν ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFA, Ματίας Γκράφτσρομ και ο ομόλογός του, της UEFA, Κέβιν Λαμούρ. «Ξεγελιέστεαπό τη στιγμή που θεωρείτε ότι δεν είναι καλές οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης των FIFA, UEFA. Από τη στιγμή που επιμένετε σε τροποποιήσεις τους, μάλλον δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε τι προτείνουμε γενικώς», είχε τονίσει, προς την ΕΠΟ, σε τηλεδιάσκεψη της ίδιας μέρας (14/7/21) ο διευθυντής των Εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς.

Παρόλα αυτά η ΕΠΟ έκανε έξι βασικές εκπτώσεις στην Ολιστική Μελέτη:

-Αποφάσισε μόνη της ότι τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΠΟ θα τις καθορίζει η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι να είναι αυτόνομος, όπως επιτάσσει η Ολιστική Μελέτη. Επίσης, ο Φιλιππούσης έπρεπε να προσληφθεί με διεθνή διαγωνισμό.

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα κάνει εισηγήσεις και δεν παίρνει αποφάσεις προς επικύρωση από την ΕΕ της ΕΠΟ. Ακόμη, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πλειοψηφία στην ΕΕΠ.

-Δεν έχει εγγράψει την Πανελλήνια Ενωση Διαιτητών, ώστε να εκπροσωπείται στην ΕΕ και στην ΓΣ.

-Οι νέες Ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ) δεν έχουν από δύο ψήφους στις ΓΣ. Δεν υπήρξε διεύρυνση του εκλογικού σώματος.

-Η υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή θα καθιερωθεί από το 2024 και όχι από τώρα στην περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης νυν μέλους.

-«Εξαφάνισαν» το ασυμβίβαστο προέδρων ΕΠΣ και μελών της ΕΕ.

Υπάρχουν κι άλλα που έπρεπε να αλλάξουν ή να καταργήσουν: Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ, δημιουργία ταμείου Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, Συνέντευξη Τύπου μετά από κάθε συνεδρίαση της ΕΕ…

Σχόλια