Ενας χρόνος στην προεδρία: Τα βήματα προόδου με τον Μαρινάκη στη Super League


-Συμπλήρωσε ένα χρόνο στην προεδρία της διοργανώτριας. Η χορηγία-μαμούθ, η ενίσχυση από το στοίχημα και η μείωση των ποσοστών προς την ΕΠΟ.

 

 

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και τις τύχες του και να φτιάξει μια Super League που θα είναι πρότυπο για άλλες χώρες», είναι η υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, έναν χρόνο πριν (24/6/22), με αφορμή την εκλογή του στην προεδρία της Super League. Μαρινάκης σημαίνει πρόοδος, Μαρινάκης σημαίνει νικητής και από τότε ο συνεταιρισμός καλπάζει για το ραντεβού με το μέλλον. Στον απολογισμό της ενός έτους θητείας του συμπεριλαμβάνεται η χορηγία-μαμούθ, η ενίσχυση από το στοίχημα, η μείωση των ποσοστών που δίνουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ, ενώ έβαλε στο κάδρο την επαγγελματική διαιτησία.

Αναλυτικά:

1) Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η μεγάλη χορηγία της Super League με τη  Stoiximan η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 20/2/23. Πρόκειται για συμφωνία-μαμούθ που τέτοια δεν είχε προηγούμενο, ενώ όλα έγιναν με πρωτοβουλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ετσι η Λίγκα εξασφάλισε κεντρική χορηγία 9,45 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 2,5 χρόνια. Μια προσφορά ασύγκριτη με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν την περίοδο Μαρινάκη καθώς ήταν σχεδόν στο μισό της νέας.

2) Η κυβέρνηση ήθελε να μειώσει το ποσοστό στις ΠΑΕ από τη φορολόγηση των παικτών του στοιχήματος, όμως ο Μαρινάκης μπήκε μπροστά και εισέπραξαν από 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία.

3) Η επαγγελματική διαιτησία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εχει ψηφιστεί νόμος και αναμένεται η υπουργική απόφαση για την υλοποίησή της. Ο Μαρινάκης την έβαλε στο κάδρο.

4) Με νόμο μειώθηκε (από 1 % στο 5 %) το ποσοστό που καταβάλουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ από τα συμβόλαια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Super League διεκδικεί και παρόμοια μείωση των ποσοστών από τα συμβόλαια των παικτών, των προπονητών και από τις πωλήσεις παικτών.

5) Ο Μαρινάκης έδωσε μεγάλη μάχη για να συνεχίσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι.

6) ΕΠΟ, Μπαλτάκος, Φιλιππούσης έχασαν τον ύπνο τους. Ο πρόεδρος της Super League, ο οποίος εξ οφίτσιο είναι και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, ασκεί διαρκώς έλεγχο στα πεπραγμένα της ομοσπονδίας για να μην λυμαίνονται διάφορα συμφέροντα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχει ταράξει την ΕΠΟ στην κανονικότητα.

7) Αν δεν ήταν ο Μαρινάκης η ΕΠΟ θα ήταν ανεξέλεγκτη στις προσλήψεις και στις απολύσεις υπαλλήλων.

8) Η Super League για τη Super League: Η διοργανώτρια είναι πρωταγωνίστρια και όχι στη σκιά της ΕΠΟ. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποφασίζει για αυτό. Μπορεί η ΕΠΟ να κλωτσάει αλλά υπάρχουν η κυβέρνηση, η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ.

Σχόλια