Πουλάει τρέλα η ΕΠΟ με την επαγγελματική διαιτησία


-Εκτός τόπου και χρόνου η ανακοίνωσή της με την οποία… γαντζώνεται στο καταστατικό της FIFA και στο Referee Convention της UEFA, επειδή τους αδειάζει το αγγλικό μοντέλο

 

Τρέμουν στην ΕΠΟ ενόψει της υλοποίησης της επαγγελματικής διαιτησίας και έβγαλαν ανακοίνωση. Η ομοσπονδία γαντζώνεται στο καταστατικό της FIFA και στο Referee Convention της UEFA, όμως μένει μετεξεταστέα, επειδή την αδειάζει το αγγλικό μοντέλο της διαιτησίας, το οποίο εφαρμόζεται στην Premier League, στο MLS των ΗΠΑ, αλλά και στα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας και της Αυστραλίας. Οι εξελίξεις τρέχουν και στην ΕΠΟ είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Για να μαθαίνουν: Υπεύθυνη για την επαγγελματική κατηγορία των διαιτητών (= πρώτη κατηγορία) είναι η PGMOL Ltd (Professional Game Match Officials Limited) η οποία είναι ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρία (σ.σ. ήδη εταιρία έχει συστήσει και η SuperLeague).

Η PGMOL Ltd ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001 και δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους, παρά τρία μέλη. Η χρηματοδότησή της προέρχεται από τις ομάδες της Premier League και της Championship, καθώς και από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία μετέχει επειδή οι επαγγελματίες ρέφερι ορίζονται και σε αγώνες κυπέλλου.

Η διαιτησία στην Αγγλία λειτουργεί με βάσει το καταστατικό της PGMOL Ltd. Αυτή ορίζει τους ρέφερι, αλλά και τους αξιολογεί. Μπορεί να μην ορίζει διαιτητές της δεύτερης κατηγορίας, όμως η PGMOL Ltd συμμετέχει στην εκπαίδευσή τους.

Ακόμη, από τα ισχύοντα με το αγγλικό μοντέλο, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα: 1) Η διαιτησία στην Αγγλία είναι ανεξάρτητη και δεν κάνει κουμάντο η λίγκα, 2) Η ομοσπονδία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, άρα το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την ΕΠΟ καθώς η άρνηση του Μπαλτάκου αποτελεί φρένο στην εξέλιξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Να προσθέσουμε ότι το αγγλικό μοντέλο εφαρμόζεται στις ΗΠΑ (MLS), όπως και στα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας και της Αυστραλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ, σχετικά με την επαγγελματική διαιτησία:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας, για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1ε του Καταστατικού της FIFA και το αντίστοιχο άρθρο 3 παρ. 2 των κανονισμών Διαιτησίας της FIFA:

«Η οργάνωση, οι κανονισμοί και η ανάπτυξη της διαιτησίας πρέπει να τελούν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ομοσπονδίας – μέλους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπίπτει στην εποπτεία ή τον έλεγχο άλλων φορέων, όπως οι Λίγκες ή οι Κυβερνήσεις».

Επίσης, σύμφωνα με το Παράρτημα Α (Α.1) της Referee Convention της UEFA:

«Η επιτροπή διαιτητών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δομής της εθνικής Ομοσπονδίας και να έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαιτησία στην επικράτεια της εθνικής Ομοσπονδίας, με πλήρη ανεξαρτησία από τις Λίγκες, τους συλλόγους και την κυβέρνηση».

Σχόλια