Οσμή σκανδάλου: Αποζημίωση στον Μπαλτάκο, ύψους 96.000 ευρώ τον χρόνο


-Ενώ το θέμα δεν είχε προχωρήσει στη ΓΣ του περασμένου Νοεμβρίου, το επανέφερε ξανά και ψηφίστηκε στη σημερινή (ΓΣ).

 

Απόφαση της ΓΣ της ΕΠΟ με οσμή σκανδάλου… Πρόκειται και για «πραξικόπημα», καθώς ο νόμος δεν προβλέπει αμοιβή για τους προέδρους των ομοσπονδιών. Να ληφθεί υπόψη ότι η πρόταση του Μπαλτάκου ψηφίστηκε χωρίς νομική γνωμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αποζημίωσης του προέδρου της ΕΠΟ η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης, όπου πρόεδρος είναι η πρώην Αρεοπαγίτης, Διονυσία Μπιτζούνη είχε κάνει αρνητική εισήγηση.

Παρόλα αυτά η ΓΣ της ΕΠΟ αποφάσισε να καταβληθεί στον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο μηνιαία αποζημίωση 8.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο της θητείας του (δηλαδή για το διάστημα από 1/6/22 μέχρι 31/5/23 θα πάρει 96.000 ευρώ) συν άλλα τόσα για τον επόμενο χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2024 που λήγει η θητεία του. Στην ΕΠΟ παίζουν με τις λέξεις, «δεν μιλάμε για αμοιβή αλλά για αποζημίωση» ειπώθηκε για να δικαιολογηθούν. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ παίρνει και οδοιπορικά.

Γιατί αυτό, με το… τρικ της αποζημίωσης, δεν το έκαναν κι άλλοι πρόεδροι στο παρελθόν; Επί Βασιλειάδη στο υφυπουργείο Αθλητισμού πέρασε νομική διάταξη να παίρνει μισθό (= 5.000 ευρώ το μήνα) ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος αλλά ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης την κατάργησε. Μετά την σημερινή (30/6) απόφαση της ΓΣ της ΕΠΟ αναμένεται και η πρώτη κόντρα του Μπαλτάκου με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, καθώς πρόκειται για απόφαση-πρόκληση της ΓΣ της ΕΠΟ που πέρασε με 51 ψήφους, ενώ υπήρχε και η πρόταση του προέδρου της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκη Καρρά να επανέλθει το θέμα σε επόμενη ΓΣ και μετά από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ που πήρε τρεις ψήφους. Επίσης, καταγράφθηκαν 2 λευκά και μια αποχή. Ο Κώστας Καραπαπάς ψήφισε την πρόταση του Καρρά.

«Πριν συζητήσουμε για τα θέματα των αποζημιώσεων των μελών της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσετε αν η ΕΕ θα συνεδριάζει μια φορά στους δυο μήνες όπως προβλέπει η ΕΕ ή αν όπως τώρα δυο και τρεις φορές το μήνα, σε ρυθμούς ροκ. Η λογική λέει ότι κάποιος που αφιερώνει χρόνο από τη δουλειά του πρέπει να αποζημιώνεται. Όμως, υπάρχει και ο νόμος, δεν άκουσα κανέναν να το λέει αυτό, ότι δεν μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, πρόεδρος ομοσπονδίας να παίρνει αμοιβή. Επρεπε πριν να μιλήσει η κυρία Μπιτζούνη, όμως θεωρώ ότι επίτηδες αλλάξατε τη σειρά και αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος ανέφερε από την πλευρά του: «Όταν μιλάμε για μισθό μιλάμε για το μέλλον. Ο νόμος αναφέρει με σαφήνεια ότι η θητεία των προέδρων των ομοσπονδιών είναι άμισθη. Όμως, ο νόμος δεν απαγορεύει την αποζημίωση. Όπως γίνεται με το θύμα που τροχαίου. Εξ ορισμού η αποζημίωση είναι απολογιστική. Δεν μπορείς να αποζημιωθείς εκ προοιμίου. Επαναλαμβάνω ότι ο νόμος απαγορεύει την καταβολή μισθού. Δεν έχω όρεξη να ακούω ότι παίρνω τάχα παίρνω χρήματα κάτω από το τραπέζι και ποιος του τα δίνει. Τα δίνει κάποιος κάτω από το τραπέζι; Γιατί πρέπει να το ακούω εγώ αυτό το πράγμα; Δεν είναι θέμα νομικής υπηρεσίας. Η συνέλευση δεν έχει ευθύνη. Για αυτό δεν θέτω θέμα γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας. Αν πάρει λάθος απόφαση η ΓΣ, τότε υπάρχουν διαδικασίες για κριθεί η ΓΣ. Ενώ ένας παράγοντας έχει ευθύνη για απιστία, πρόκληση βλάβης».

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκης Καρράς σχολίασε: «Εγώ ήθελα να προστατεύσω. Θα πάω στη Σπάρτη και όλοι θα λένε ότι κονομάτε εκεί στην ΕΠΟ, αν και δεν είμαι μέλος της ΕΕ».

Αντίθετα αποσύρθηκε πρόταση για αποζημίωση (= 300 ευρώ) των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ανά συνεδρίαση. Μπήκε σε ψηφοφορία με αντιπρόταση του μέλους της ΕΕ και προέδρου της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτη Δημητρίου για να αποσυρθεί που πήρε 19 ψήφους. Η πρόταση για αποζημίωση πήρε 18 ψήφους ενώ 15 ΕΠΣ ψήφισαν «λευκό». Υπήρξαν μέλη της ΕΕ της ΕΠΟ (Χατζησαρόγλου, Γαβριηλίδης που είπαν ότι δεν ήθελαν αποζημίωση).

Η πρόταση Σαρηγιαννίδη για τον Μπαλτάκο ήταν: αποζημίωση για 12 μήνες με 8.000 ευρώ ξεκινώντας από το 2022. Η πρόταση Καρρά ήταν να αναβληθεί το θέμα, να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής και να πάει σε επόμενη συνεδρίαση, σε ένα επόμενο Δ.Σ..

Τελικώς πέρασε η πρώτη πρόταση. Υπέρ της πρότασης Καρράς ψήφισαν οι Ολυμπιακός, ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής και ΕΠΣ Λακωνίας. Επίσης, η ΕΠΣ Ηλείας ψήφισε αποχή, η ΕΠΣ Κέρκυρας λευκό, η ΕΠΣ Πειραιά ήταν απούσα, όπως και η ΕΠΣ Σάμου και λευκό η ΕΠΣ Τρικάλων.

57 ψηφίσαντες

51 ψήφοι υπέρ Σαρηγιανίδη

3 ψήφοι υπέρ Καρρά

2 λευκά

1 αποχή


Σχόλια