Οι 14 στους 14 της Super League και «οι υπό επιτήρηση» της SL 2


Και οι 14 ομάδες της μεγάλες κατηγορίας πληρούν τις προδιαγραφές για την ενίσχυση από το στοίχημα, ενώ η
SL 2 είναι πρωτάθλημα υπό επιτήρηση, άρα μπορεί να θεωρηθεί και μεγάλο το ποσό των 70.000 ευρώ για την κάθε ΠΑΕ.

 

 

Δεύτερη συνάντηση, στην οποία αυτή τη φορά πήρε μέρος και η Super League, η οποία εκπροσωπήθηκε από την αναπληρώτρια πρόεδρο Κάτια Κοξένογλου, έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων του επαγγελματικού αθλητισμού. Θέμα της ήταν η πιο δίκαιη κατανομή του ποσού που τους αναλογεί, ως ενίσχυση από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος.

Στη Super League δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το ότι και οι 14 ομάδες πληρούν τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση. Οι δυο βασικές είναι ότι προσφέρουν από πλευράς συμμετοχής στον τζίρο των νόμιμων στοιχηματικών εταιριών, δηλαδή οι παίκτες του στοιχήματος-φίλαθλοι δείχνουν προτίμηση σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας. Επίσης, ουδεμία ΠΑΕ έχει εμπλακεί σε στοιχηματικό παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε ΠΑΕ θα πάρει από 1,5 εκατ. ευρώ, όσα και πέρσι.

Μπορεί η Super League 2 να φωνάζει, όμως αν λάβουμε υπόψη ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού τους έχει χαρακτηρίσει «πρωτάθλημα υπό επιτήρηση» κάποιος θα μπορούσε να σχολιάσει ότι και πολλά τους δίνουν!  Κάθε ΠΑΕ θα πάρει από 70.000 ευρώ. Αλλωστε, χρηματοδοτούνται και από την ΕΡΤ, αλλιώς δεν θα είχαν έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.  

Στη συνάντηση με τον Αυγενάκη αναλύθηκαν τα κριτήρια και παράμετροι κατανομής της ενίσχυσης από το στοίχημα. Ενδεικτικά:

-στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιριών,

-αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας για πιθανή χειραγώγηση αγώνων,

-η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για επιβολή ορίων στοιχηματισμού στην SL2, θέτοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα υπό επιτήρηση,

-ο αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, όπου αλλού πλεονάζουν (SL2) και αλλού υπολείπονται (ΕΣΑΠ)

-τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αναλόγως το άθλημα κλπ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση την καταρχήν ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι SL1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ, ενώ και οι τέσσερις Λίγκες ζήτησαν 48ώρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την 1η συνάντηση είχαν ενημερωθεί πως:

α) Δεν θα δικαιούνται χρηματοδότησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο πρωτάθλημα τους (π.χ., μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής).

β) Δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει Πόρισμα.

Εφόσον το Πόρισμα αποσταλεί στις αθλητικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η αναστολή χρηματοδότησης παραμένει έως ότου τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

Στη συνάντηση με τον Αυγενάκη από πλευράς φορέων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων παρέστησαν οι Κάτια Κοξένογλου (αναπληρώτρια πρόεδρος SL1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL2), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ) και Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος ΕΣΑΠ).

Σχόλια