Η δικαίωση του Ολυμπιακού για τον Φιλιππούση – Γιατί ο Μπαλτάκος είναι εκτεθειμένος


Πεδίο μάχης είναι η ΕΠΟ. Ολοι ασχολούνται με την ασύλληπτη κόντρα του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου με τον εκτελεστικό διευθυντή Ιάκωβο Φιλιππούση, παρά με τη βελτίωση του ποδοσφαίρου. Είναι και ένας καλός λόγος η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να επιβάλλουν διοικούσα επιτροπή αφού ο ένας κατηγορεί τον άλλον για παράβαση του καταστατικού. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουν για να κριθούν ακατάλληλοι; Να γκρεμίσουν την ΕΠΟ;

Πάντως, ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε για τον Φιλιππούση, εναντίον του οποίου είχε καταθέσει δυο προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και παράλληλα ο Μπαλτάκος είναι εκτεθειμένος. Πρώτα τον πρότεινε για εκτελεστικό διευθυντή και τώρα δεν τον θέλει! Ποιος επέβαλε τον Φιλιππούση στον πρόεδρο της ΕΠΟ; Τολμά να το πει; Μάλιστα, τον επέβαλε χωρίς διεθνή διαγωνισμό, κόντρα στα προβλεπόμενα της ολιστικής μελέτης.

Ο Ολυμπιακός προσέφυγε δυο φορές στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ κατά του Φιλιππούση. Η πρώτη προσφυγή του συζητήθηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 και ήταν κατά της πρόσληψης του Ιάκωβου Φιλιππούση στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Οι «ερυθρόλευκοι» στράφηκαν κατά της απόφασης της ΕΕ της ΕΠΟ επειδή την εισήγηση για την πρόσληψη του Φιλιππούση έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος, Παναγιώτης Δημητρίου και όχι ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας Θοδωρής Ζαγοράκης όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΠΟ. Αρα, ο Ολυμπιακός θεωρούσε παράνομη την απόφαση για την αναβάθμιση του Φιλιππούση, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΠΟ.

Θυμίζουμε ότι ο Τάκης Αγραφιώτης είχε αποχωρήσει από το ΔΣ της Δευτέρας 5 Απριλίου 2021, επειδή σύμφωνα με τα άρθρο 38, παράγραφος 5 του καταστατικού της ΕΠΟ, μόνο ο πρόεδρος μπορούσε να εισηγηθεί την πρόσληψη του Εκτελεστικού Γραμματέα αλλά ο Ζαγοράκης... αμόλησε αετό, είπε ότι φεύγει, και την εισήγηση είχε κάνει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου. Όμως, το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με το πρώτο σκάνδαλο της προεδρίας του Ζαγοράκη στην ΕΠΟ, όπως χαρακτηρίστηκε.

Η δεύτερη προσφυγή του Ολυμπιακού κατά του Φιλιππούση συζητήθηκε στις 22 Μαρτίου 2022. Την κατέθεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο αντιπρόεδρος Τάκης Αγραφιώτης, προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ η οποία στις 22/2/22 διόρισε τον Ιάκωβο Φιλιππούση εκτελεστικό διευθυντή της ομοσπονδίας. Πρόκειται για απόφαση που δεν προβλέπεται από το καταστατικό, επειδή η ΕΠΟ δεν έχει πρόεδρο και το άρθρο 55 προβλέπει να ορίζεται κατόπιν εισήγησής του.

Επίσης, FIFA, UEFA με επιστολή τους ζήτησαν ο εκτελεστικός διευθυντής να οριστεί με εισήγηση προέδρου και μετά από διεθνή διαγωνισμό ενώ η ΕΠΟ όρισε την 1η Ιουνίου τις εκλογές για το νέο πρόεδρο. «Ο ορισμός Εκτελεστικού Διευθυντή (CEΟ) δεν θα πραγματοποιηθεί πριν την εκλογή του νέου Προέδρου της ΕΠΟ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει να εισηγηθεί το άτομο που θα οριστεί, η δε επιλογή θα πρέπει να βασιστεί σε μια ανοιχτή και διεθνή διαγωνιστική διαδικασία. Παρόμοια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για τον ορισμό του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή καθώς και του Τεχνικού Διευθυντή καθώς τα τρία παραπάνω στελέχη θα είναι οι στενότεροι διοικητικοί συνεργάτες του Προέδρου», αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Σχόλια