Επαγγελματική διαιτησία: Για επτά λόγους η ΕΠΟ βλέπει κόκκινη κάρτα


-Ο Μπαλτάκος δεν μπορεί. Η έλλειψη πόρων, το θέμα της αξιοπιστίας και το αγγλικό μοντέλο κάνουν «φαβορί» τη Σούπερ Λίγκα

 

 

Οσο και να θέλει η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναλάβει την επαγγελματική διαιτησία. Οι λόγοι είναι επτά και παράλληλα πολύ σοβαροί, μεταξύ αυτών η έλλειψη πόρων, το θέμα της αξιοπιστίας και το αγγλικό μοντέλο. Ολοι αυτοί δείχνουν ότι ο Μπαλτάκος δεν μπορεί και παράλληλα κάνουν «φαβορί» τη Σούπερ Λίγκα.

Αναλυτικά:

1) Το αγγλικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται και σε Πορτογαλία, ΗΠΑ και Αυστραλία. Σε αυτό κυριαρχεί η διοργανώτρια και η ομοσπονδία είναι επιβλέπουσα. Δεν έχει ρόλο στους ορισμούς και στις αξιολογήσεις.

2) Ο νόμος για την επαγγελματική διαιτησία. Είναι ήδη έτοιμος και χρειάζεται υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα η ΚΕΔ, με τη μορφή που είναι σήμερα το πολύ να εποπτεύει. Θα ζητήσει κάτι η Σούπερ Λίγκα και ο υφυπουργός αθλητισμού θα... κολλήσει στις αντιδράσεις της ΕΠΟ; 

3) Η συνεργασία με τις ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ. Η Σούπερ Λίγκα έκανε κάποια βήματα (π.χ. είχε επαφή με Αγγλους για να προετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο, τον τρόπο λειτουργίας της επαγγελματικής διαιτησίας, ίδρυσε εταιρία, έβαλε υπεύθυνο τον Κλάτενμπεργκ που παρουσίασε το μοντέλο στους παράγοντες των ΠΑΕ), ενώ πρώτα είχε στείλει επιστολή, ενημερώνοντας τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές.

4) Χρηματοδότηση: Αυτό μόνο η Σούπερ Λίγκα μπορεί να το κάνει, με τα έσοδα των ΠΑΕ. Η ΕΠΟ δεν μπορεί ούτε να συμμετάσχει καθώς από μόνη της αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ούτε οι ΠΑΕ είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την επαγγελματική διαιτησία και η ΕΠΟ να έχει το τιμόνι της, να ψηφίζουν για αρχιδιαιτητή τον Κλάτενμπεργκ και ο Μπαλτάκος να βάζει τον Μπένετ.

5) Αξιοπιστία: Επειδή στην ΕΠΟ κυριαρχούν τα μπλοκ του βορρά και του νότου που στηρίζονται από συγκεκριμένες ΠΑΕ, θα υπάρχει θέμα και με την επαγγελματική διαιτησία, όπως υπάρχει και τώρα με την ΚΕΔ! Γενικά, και με την εικόνα της διαιτησίας.

6) Θα έχουμε επαγγελματική διαιτησία και θα έχουν λόγο οι ΕΠΣ για το ποιοι ρέφερι θα υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια; Ετσι δεν θα γελάει ο κόσμος; Ηθελαν αναμόρφωση πινάκων και ο Μπένετ την έκανε.

7) Τα θέλω των ομάδων: Επειδή την επαγγελματική διαιτησία θα χρηματοδοτήσει η Σούπερ Λίγκα, αρκετές ΠΑΕ επιθυμούν να αλλάξει και το καθεστώς. Για λόγους που αναφέρουμε και πιο πάνω από τη διοργανώτρια θέλουν ανεξάρτητη επαγγελματική διαιτησία και μακριά από την ΕΠΟ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σούπερ Λίγκα έκανε και τις πρώτες κινήσεις, συνεργαζόμενη με ειδικούς και αφού πρώτα ενημέρωση την ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα η ομοσπονδία έκανε μια συνάντηση χωρίς τον Μπένετ και με τον Μπαλτάκο απλά να ρωτάει τις ημερομηνίες γέννησης των διεθνών διαιτητών και να ακούει αιτήματα σχετικά με την καριέρα του Τάσου Σιδηρόπουλου (Δωδεκανήσου), να τον βοηθήσει να πάει στην τελική φάση του Euro 2024 και να ανεβάσει το όριο ηλικίας των 45 ετών.

Σχόλια