Επαγγελματική διαιτησία: Η Σούπερ Λίγκα είναι έτοιμη και η ΕΠΟ τρέχει


Σέρνεται η ΕΠΟ, πίσω από τις εξελίξεις για την επαγγελματική διαιτησία. Η Σούπερ Λίγκα είναι έτοιμη και απομένει να υποβάλλει αίτημα στον Αυγενάκη για να βγάλει υπουργική απόφαση για την υλοποίησή της, ενώ η ομοσπονδία πριν από μερικές μέρες ξεκίνησε κύκλο επαφών, πρώτα με τους διεθνείς διαιτητές, μετά με την ΠΑΕ Ολυμπιακός και θα ακολουθήσουν άλλες ΠΑΕ. Σε αυτές τις συναντήσεις ο Μπαλτάκος έμεινε μετεξεταστέος, για παράδειγμα ρωτούσε τους διεθνείς διαιτητές ποια μοντέλα επαγγελματικής διαιτησίας ισχύουν. Ουσιαστικά, η ομοσπονδία «παρακαλάει» να της δώσουν σημασία.

Την ίδια ώρα η Σούπερ Λίγκα είναι πολύ μπροστά. Εχει ιδρύσει εταιρία που θα την αναλάβει, ενώ ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανέλυσε το μοντέλο της στο ΔΣ της 1ης Νοεμβρίου.

Τα βασικά σημεία: «Οι χώρες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο είναι: Αγγλία (Premier League), ΗΠΑ (MLS), Πορτογαλία (Premeira Liga), Αυστραλία (A League), Πλήρης ανεξαρτησία με την υποστήριξη των τριών φορέων – Super League – ΕΠΟ – Εταιρεία».

-«Καμία επιρροή από τις  ΕΠΣ στην εξέλιξη των διαιτητών του αγώνα».

-«Η ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας των διαιτητών της FIFA, αλλά θα έχει την πλήρη υποστήριξη από το Διευθύνοντα Σύμβουλο Διαιτησίας για την επιλογή των σωστών διαιτητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

-«Η ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη για όλους τους διαιτητές αγώνων έως τη Super League 1 και θα παρέχει όλη την εκπαίδευση στους διαιτητές του αγώνα».

Να μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε και συνεργασία με ειδικούς: Στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία από την πλευρά της διοργανώτριας συμμετείχαν η αναπληρώτρια πρόεδρος Κάτια Κοξένογλου και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, από την άλλη ο Μαρκ Ρίλεϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Πρέμιερ Λιγκ.

Στις 24 και 25 Αυγούστου, η Σούπερ Λίγκα, μέσω πρόσκλησης που του απέστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφερε στην Αθήνα τον τέως πρόεδρο της Πρέμιερ Λιγκ Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.

Σχόλια