Ανάλυση: Οι πέντε νομικές διατάξεις της υπόθεσης ΠΑΟΚ, Γ. Σαββίδη


«Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, δεν μπορεί να είναι μέλος του ΔΣ μιας ΠΑΕ κάποιος που έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα σε δίκη για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κακουργηματική εκβίαση. Αν υπάρχει ένα τέτοιο ασυμβίβαστο, το ΔΣ της ΠΑΕ οφείλει αμέσως μόλις λάβει γνώση, να εκδώσει από μόνο του διαπιστωτική πράξη έκπτωσης για το μέλος του που έχει το ασυμβίβαστο αυτό. Αν δεν την εκδώσει, ο νόμος προβλέπει ότι στη συνέχεια οφείλει να εκδώσει τη διαπιστωτική πράξη  ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Τότε όμως η διαπιστωτική πράξη έκπτωσης δεν θα αφορά μόνο το μέλος του ΔΣ που έχει το ασυμβίβαστο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, που αδράνησαν. Περαιτέρω, μια ΠΑΕ που παραβίασε τον αθλητικό νόμο λόγω ενός τέτοιου ασυμβίβαστου, απειλείται με ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της στο πρωτάθλημα, η οποία πρακτικά σημαίνει αποβολή της από αυτό. Παράλληλα, η υπόθεση παραπέμπεται με μία έκθεση της ΕΕΑ στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της SL1. Εκεί η επαπειλούμενη πειθαρχική κύρωση είναι η αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα. Τέλος, προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις, τις οποίες μπορεί να επιβάλει η ΕΕΑ. Το ύψος του προστίμου φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ».

Πρόκειται για δηλώσεις του νομικού Νίκου Λαγαρία, στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης Metropolis 95.5, σχετικά με τη νομική ανάλυση της υπόθεσης που προέκυψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την κλήση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) στον ΠΑΟΚ και στον Γιώργο Σαββίδη. Αφορμή αποτέλεσε ανώνυμη καταγγελία ότι ο γιός του Ιβάν Σαββίδη, μαζί με τον αδερφό του Νίκο παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακούργημα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορούν στην κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση του μάνατζερ Γιάννη Ευαγγελόπουλου.

Από τα παραπάνω, πάντα με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και πάντα με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΑ για την κλήση σε ΠΑΟΚ και Γιώργο Σαββίδη, γίνεται αντιληπτό ότι εφόσον οι εξηγήσεις δεν πείσουν την ΕΕΑ και εκδώσει πόρισμα, παραπέμποντας την υπόθεση στην αθλητική δικαιοσύνη, αρχικά στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Σούπερ Λίγκας, με δικαίωμα έφεσης αλλά και προσφυγής στο CAS, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει μέχρι και με αποβολή από το πρωτάθλημα! Επίσης, κινδυνεύει με αφαίρεση 5-10 βαθμών, όχι από το επόμενο αλλά από το τρέχον πρωτάθλημα, μια ακόμη (τρίτη) ποινή μπορεί να είναι η έκπτωση του ΔΣ της ΠΑΕ που δεν κήρυξε έκπτωτο τον Γιώργο Σαββίδη, ενώ μπορεί να επιβληθεί και πρόστιμο μέχρι 300.000 ευρώ στην ΠΑΕ. Όλα αυτά, αν προκύψει ευθύνη του ΠΑΟΚ.

Οι πέντε νομικές διατάξεις  της υπόθεσης

ΠΑΟΚ και Γιώργος Σαββίδης κλήθηκαν να παραστούν στην ΕΕΑ, μέχρι το τέλος του μήνα. Η Επιτροπή επικεντρώνεται σε πέντε νομικές διατάξεις. Για τις ακριβείς ποινές με τις οποίες απειλείται ο ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Σαββίδης θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της ΕΕΑ και, αν είναι επιβαρυντικό, το κατηγορητήριο της αθλητικής δικαιοσύνης.

1) Στο άρθρο 3 παρ. 1 β΄ του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999) προβλέπεται ότι: Δεν μπορεί να είναι μέλος των οργάνων διοίκησης ΠΑΕ όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση.

2) Στο άρθρο 3 παρ. 9 του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999) προβλέπεται ότι: α) Πρόσωπα στα οποία συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα του παρόντος άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητά τους, β) Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το ΔΣ, κατά περίπτωση, του οικείου φορέα μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών αφότου έλαβε γνώση του κωλύματος. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, η πράξη εκδίδεται από το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ν. 4622/2019 (Α' 133), όργανο της ΓΓΑ. Με την ίδια πράξη κηρύσσονται έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του ΔΣ ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα υπαίτια για τη μη έκδοση της ως άνω πράξης μέλη αυτών!

3) Στο άρθρο 77Α παρ. 6 του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999) προβλέπεται ότι: Η ΕΕΑ ελέγχει αν εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του πιστοποιητικού της καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Η ανάκληση του πιστοποιητικού αποφασίζεται, κατόπιν προηγούμενης ακρόασης της ΠΑΕ.

4) Στο άρθρο 77Α παρ. 7 του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999) προβλέπεται ότι:

Με την επιφύλαξη της μη χορήγησης ή της ανάκλησης του πιστοποιητικού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 που συνεπάγεται την απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητική διοργάνωση, η μη χορήγηση ή η ανάκληση του πιστοποιητικού τιμωρείται πειθαρχικά, κατά αναλογική εφαρμογή της παρ. 12 του άρθρου 69, με την ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών, από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της επομένης αγωνιστικής περιόδου, αν πρόκειται για μη χορήγηση του πιστοποιητικού, ή του τρέχοντος πρωταθλήματος, αν πρόκειται για ανάκληση του πιστοποιητικού κατά τη διάρκεια τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

5) Στο άρθρο 77Α παρ. 7 του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999) προβλέπεται ότι: Σε περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεων του παρόντος νόμου, η ΕΕΑ επιβάλλει πρόστιμo χιλίων έως τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

«Ο ΠΑΟΚ είχε άγνοια»

Γίνεται αντιληπτό ότι το «κομβικό» της υπόθεσης, αναφορικά με το αν υπάρχουν ή όχι επιπτώσεις για τον ΠΑΟΚ, είναι πότε η ΠΑΕ έλαβε γνώση του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος του Γιώργου Σαββίδη για κακούργημα. Από αυτό θα κριθεί αν θα υπάρξει ανάκληση του πιστοποιητικού της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την ΕΕΑ, κάτι που θα βάλει την ομάδα σε περιπέτειες. Πάντως, από τον ΠΑΟΚ υποστηρίζουν ότι είχαν άγνοια, επειδή πρόκειται για προσωπική υπόθεση του Γιώργου Σαββίδη.

«Όταν εκδίδεται ένα αμετάκλητο βούλευμα έχει ημερομηνία δημοσίευσης, δεν σημαίνει τίποτα καθώς πρέπει να επιδοθεί το βούλευμα αυτό στον κατηγορούμενο και αυτό μπορεί να κάνει 1-5 μήνες. Πριν την επίδοση ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει αν έχει παραπεμφθεί. Εάν λοιπόν ο Γιώργος Σαββίδης έκανε τη δήλωση ότι δεν διώκεται και δεν έχει παραπεμφθεί, μέσα σε αυτό το διάστημα που δεν του έχει κοινοποιηθεί η απόφαση , δεν υπάρχει καμία παράβαση», δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο δικηγόρος Μπάμπης Αποστολίδης.

 

 

Σχόλια