Ο απολογισμός του πολέμου διαρκείας του Μαρινάκη στην ΕΠΟ


Στις 24 Ιουνίου εξελέγη ο Βαγγέλης Μαρινάκης την προεδρία της Super League και από τότε είχε ξεκαθαρίσει ότι «το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και τις τύχες του και να φτιάξει μια Super League που θα είναι πρότυπο για άλλες χώρες». Παράλληλα, είχε ζητήσει από όλους του ιδιοκτήτες να δεσμευτούν με στόχο την πρόοδο του αθλήματος.

Το μεγάλο εμπόδιο φαίνεται να είναι η ΕΠΟ η οποία δείχνει να μην είναι ανεξάρτητη, ενώ παραμένει προσκολλημένη σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Από τη στιγμή που όλοι ξέρουν ποιοι την ελέγχουν, υπάρχει πρόβλημα. Πάντως, ο πρόεδρος της Super League και του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης κήρυξε πόλεμο εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, επειδή απέχουν πολύ από αυτό που λέγεται κανονική ομοσπονδία και φαίνεται αποφασισμένος να τους ταράξει στη νομιμότητα.

Ο Μαρινάκης πέτυχε πολλά, εννοείται με τη στήριξη της πλειοψηφίας των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Και αναμένεται να πετύχει περισσότερα, με την επαγγελματική διαιτησία και με σχέδιο αποκοπής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ να δεσπόζουν στην ατζέντα της διοργανώτριας.

Μέχρι τώρα ο πρόεδρος της Super League, μόνος εναντίον όλων, πέτυχε τα εξής:

1) Με παρέμβαση στην ΕΕ της ΕΠΟ πέτυχε να ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Αν δεν ήταν πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ θα περνούσε ο ορισμός του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ 2-1 και θα σφύριζαν Ελληνες ρέφερι σε όλα τα ματς. Όπως οι Σιδηρόπουλος, Διαμαντόπουλος που αλλοιώνουν τη βαθμολογία.

2) Αν δεν ήταν ο Μαρινάκης η ΕΠΟ θα ήταν ανεξέλεγκτη στις προσλήψεις και στις απολύσεις υπαλλήλων. Χαρακτηριστική απόδειξη η επιστολή του στον Μπαλτάκο, στον οποίο χτυπά καμπανάκι για επιπτώσεις, αν ζημιωθεί η ΕΠΟ, με αφορμή την καταγγελία της σύμβασης της Ντέπυς Κοξένογλου. Σε ένα άλλο συμβούλιο είχε ζητήσει αξιοκρατία «για να μη γίνονται κάποιοι τζάμπα μάγκες», είναι καρφί ότι κάποιες προσλήψεις γίνονταν με τις ευλογίες συγκεκριμένων ΠΑΕ.

3) Το... ψαλίδι του ποσοστού (από 5 % στο 1 %) από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που οι ΠΑΕ καταβάλουν στην ΕΠΟ. Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από εισήγηση της Super League.

4) Βήμα βήμα προχωρά η επαγγελματική διαιτησία. Ηδη έχει δημιουργηθεί οργανισμός με την επωνυμία «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που αναλαμβάνει την υλοποίηση της επαγγελματικής Διαιτησίας, στα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ.

5) Εκανε παρέμβαση (σ.σ. περίπτωση των Καραντώνη, Ευαγγέλου) για να τιμωρούνται οι διαιτητές με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά.

 

Σχόλια