Ερωτήματα Γιάννη Σπάθα σε Σιδηρόπουλο, Κουκουλάκη για την Ενωση Διαιτητών


Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ κ. Ι. Σπάθας αναφέρεται στα εξής:

« Ως πρόεδρος της Ε.Ε.  της  Ε.Π.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ, άλλοτε  πρόεδρος του Σ.Δ. ΠΕΙΡΑΙΑ και  διαιτητής Α΄ Εθνικής, διαβάζω, όπως διαβάζουμε άλλωστε όλοι μας, με έκπληξη σε πολλά site αθλητικού κυρίως περιεχομένου, δημοσιεύματα αναφορικά με την υπό ίδρυση νέα Ένωση Διαιτητών και αναρωτιόμαστε προβληματισμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις που αγγίζουν πλέον κι εμάς τις ενώσεις  μέσω της συμμετοχής της νεοσύστατης Ένωσης Διαιτητών ως  νέο μέλος  της ΕΠΟ με δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τις επιταγές της Ολιστικής Μελέτης.

Αν και επι της αρχής, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την αναγκαιότητα και κυρίως την χρησιμότητα της ύπαρξης της Ένωσης Διαιτητών, ως ισότιμο πλέον μέλος στην ΕΠΟ με δικαίωμα ψήφου, ενεργώντας, πρωτίστως προληπτικά αλλά και δευτερευόντως βοηθητικά, απευθύνω καλόπιστα  ερωτήματα στους αρμόδιους , καθώς και στους εμπλεκόμενους καταθέτοντας παράλληλα εύλογους προβληματισμούς για το εγχείρημα αυτό,  που καλό είναι να αναλυθούν από τους ειδικότερους του χώρου για παρόμοιες περιπτώσεις( π.χ. νομικούς, ένωση Διαιτητών - Πρώην ΟΔΠΕ, ΕΠΟ κος Υπουργός Αθλητισμού κλπ).

Ενδεχομένως θα ήταν κατάλληλο το συγκεκριμένο θέμα λόγω της σοβαρότητας του να εισαχθεί αρμοδίως και να αποτελέσει θέμα  γόνιμης συζήτησης και εντέλει απόφασης σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ  με την συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 Πρίν φθάσουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα( συζήτηση και λήψη απόφασης μέσω της Γ.Σ. ΕΠΟ) καλό είναι να διευκρινιστούν από τις εμπλεκόμενες μέχρι σήμερα πλευρές και να δοθούν απαντήσεις επί των  κάτωθι ερωτημάτων που διαβάζουμε συχνά- πυκνά τον τελευταίο καιρό στον γραπτό και τον ηλεκτρονικό τύπο, όπως:

« Τελικά τα 60.000 ευρώ, ο ιδρώτας των διαιτητών, που ακριβώς βρίσκονται;»

 «Το σώμα των διαιτητών περιμένει απαντήσεις από Σιδηρόπουλο- Κουκουλάκη για το τι υπόλοιπο έχει το ταμείο από τα 60.000 ευρώ, επίσης που δόθηκαν και για ποιο λόγο.»

 «Ποιος αποφασίζει για τις πληρωμές χωρίς να ενημερώνεται το σώμα των διαιτητών;»

Διαιτητές της SL επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των φιλανθρωπιών με τα χρήματα τους, έγιναν σε  δύο μεγάλα νησιά.

Απαιτούν πλήρη διαφάνεια μέσω λογιστικού ελέγχου, άμεση μεταφορά του τραπεζικού υπολοίπου και κατάθεση των νομίμων παραστατικών.

 Πάντως ο κ. Σιδηρόπουλος  με δηλώσεις του στήλη αθλητικού περιεχομένου, είπε ότι θα δώσει εντός της εβδομάδας συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει  και ο κ. Κουκουλάκης;

 Πολλά τα ερωτήματα προς τον κ. Σιδηρόπουλο:

Ποιες είναι οι φιλανθρωπικές δωρεές, ποια είναι τα ποσά, τι υπόλοιπο υπάρχει τώρα και γιατί δεν ενημέρωνε το σώμα των διαιτητών που θα πήγαιναν τα χρήματα.

 Επίσης ποιός ανέλαβε την πρωτοβουλία να νοικιάσει γραφεία, γιατί κάπου υπάρχουν  υπογραφές.

 Θέλουμε διαφάνεια στα χρήματα της διαιτησίας κι όχι μερικοί να κάνουν πολιτική.»

Διευκρινίζει σε γνωστή αθλητικού περιεχομένου στήλη ο Τάσος Σιδηρόπουλος:

«Τα χρήματα των διαιτητών διατέθηκαν σε φιλανθρωπικές δωρεές.

 Επίσης λειτούργησε ως ταμείο αλληλοβοήθειας των συναδέλφων μας.

 Το τραπεζικό υπόλοιπο υπάρχει στον λογαριασμό του Μιχάλη Κουκουλάκη, διότι έπρεπε να υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο. Ουδέποτε μπήκαν στον λογαριασμό μου χρήματα.»

 Για το ζήτημα της Ένωσης Διαιτητών ήταν κατηγορηματικός:

 Ο  ίδιος δε( Τ. Σιδηρόπουλος) στην ίδια  ως άνω στήλη διευκρινίζει:

« Δεν μπορεί να είναι εν ενεργεία διαιτητής στην προεδρία της Ένωσης.

 Πως θα συνδιαλέγεται με τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες; Είναι ασυμβίβαστο.»

 Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ακόμη αναφορές επί του θέματος, όμως δεν υπάρχει λόγος να κουράζω άλλο.

Όμως επειδή δεν  θα είναι γόνιμο να αφήνεται να  πλανώνονται έωλες υπόνοιες για κανέναν – ειδικά για κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους με την υπό ίδρυση Ένωση Διαιτητών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το εγχείριμα θα υποδαυλιζόταν από την αρχή με συνέπεια να απωλέσει την αξιοπιστία του  και τον λειτουργικό ρόλο που προσδοκά να διαδραματίσει.

 Επιπλέον πρέπει  να καθοριστεί εάν και η   Ένωση Διαιτητών/ ΟΔΠΕ που προβλέπεται από τον σχετικό αθλητικό νόμο 2527/1999, πλέον μπορεί  να αποτελέσει την  Νέα Ένωση Διαιτητών με ενεργεία Διαιτητές και εν ενεργεία Παρατηρητές  σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στον  έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο.

 Αν και κύριε πρόεδρε της ΕΠΟ,  εκτιμώ ότι βάση των κανονισμών, εν ενεργεία διαιτητές δεν μπορεί να  είναι διοικητικά όργανα σε οποιαδήποτε σωματείο – ένωση.

 Κλείνοντας να αναφέρω ότι  επειδή η οικογένεια των διαιτητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο και πάνε μαζί, το ενδιαφέρον όλων εμάς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο είναι μεγάλο.

Ο λόγος είναι απλός και πρόδηλος δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τόσο μεγάλο και σπουδαίο εφόσον υπάρχουν σκιές γύρω από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σύμφωνα  με τα δημοσιεύματα.

Ας καθίσουμε όλοι μαζί , ας σκύψουμε πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα και να αποφασίσουμε καλόπιστα για να έχουμε για τους διαιτητές ένα  αξιόπιστο και δίκαιο αποτέλεσμα»

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΘΑΣ

Πρόεδρος της Ε.Ε. της Ε.Π.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ

Σχόλια