Super League: Με οδηγό την Premier League η μετάβαση στην επαγγελματική διαιτησία


-Η άφιξη του πρώην προέδρου της Premier League Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς δρομολογεί και τις εξελίξεις για την επαγγελματική διαιτησία. Πιο συγκεκριμένα θα βρεθεί στην Αθήνα, την Τετάρτη (24/8) και την Πέμπτη (25/8), μαζί με επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών του, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους ΠΑΕ-Μελών της Super League.

-Όπως ανακοίνωσε η Super League στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ενημέρωση για τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν επιτυχημένες, με έμφαση στη στήριξη της ανεξαρτησίας σε όλα τα επίπεδα των πρωταθλημάτων.

-«Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στη δομή και την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας».

-Κι εδώ είναι όλο το «ζουμί».

-Η μετάβαση στην επαγγελματική διαιτησία θα γίνει με μοντέλο Αγγλίας.

-Στην Premier League έγινε το 2007 και από τότε η διαιτησία ανήκει στη διοργανώτρια του πρωταθλήματος.

-Εγινε με παραχώρηση από την ομοσπονδία, μετά από απαίτηση της κυβέρνησης.

-Οι διαιτητές υπογράφουν συμβόλαια που είναι ατομικά και όχι ίδια για τον καθένα. Λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων τους. Άλλο συμβόλαιο υπογράφουν όσοι εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, άλλο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, άλλο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

-Για να δείτε πόσο σοβαρά ασχολούνται στη Λίγκα με την υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας, η διοργανώτρια στις 6 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της αναπληρώτριας προέδρου της Super League Κάτιας Κοξένογλου, του τεχνικού συμβούλου και εκπαιδευτή Διαιτησίας της Super League Μαρκ Κλάτενμπεργκ και του Μαρκ Ρίλεϊ, του επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League (PGMOL - Professional Game Match Officials Limited), της  Αγγλίας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μεταξύ της αναπληρώτριας προέδρου της Super League κ. Κάτιας Κοξένογλου, του τεχνικού συμβούλου και εκπαιδευτή Διαιτησίας της κορυφαίας ελληνικής διασυλλογικής κατηγορίας επαγγελματικού ποδοσφαίρου κ. Mark Clattenburg και του κ. Mark Riley, του επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League (PGMOL - Professional Game Match Officials Limited), της  Αγγλίας.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας της PGMOL, οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην επιλογή, την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των επαγγελματιών διαιτητών και εξετάστηκαν μέθοδοι θεσμικής συνεργασίας της Super League με την PGMOL, για την άρτια υλοποίηση και την έγκαιρη εφαρμογή του εγχειρήματος της επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα, με βάση τα διεθνή πρότυπα που έχει θεσπίσει η επιτροπή επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League.

Σημειώνεται ότι η PGMOL δημιουργήθηκε το 2001 και εκπαιδεύει επαγγελματίες διαιτητές και τους βοηθούς τους για τους αγώνες της Premier League, αλλά και τις διοργανώσεις της English Football League (EFL) και της Football Association (FA)».

 

Σχόλια