Τα διαπιστευτήρια των Ελλήνων διεθνών στην Ευρώπη – Χα, χα, χα!


Ο υπεύθυνος της ερασιτεχνικής ΚΕΔ (και ουχί της ΚΕΔ) για την εκπαίδευση των διαιτητών, Σταύρος Μάνταλος ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνες διεθνείς ρέφερι έχουν δώσει διαπιστευτήρια στην Ευρώπη! Σε ποιό σύννεφο παίζει αυτό το... όνειρο για να δουν και όσοι διαφωνούν;

Ας πάρουμε τον Σιδηρόπουλο:

Το πιο δύσκολο ματς που σφύριξε ο 43χρονος ρέφερι στην καριέρα του ήταν Αρσεναλ-Μπάγερν 1-5, στις 7/3/17 για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως τιμωρήθηκε και για αυτό! Επίσης, πήρε τρία ματς για τη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ, όμως δεν τον αξιολόγησαν ότι μπορούσε για πιο δύσκολα. Συγκεκριμένα διαιτήτευσε: Βαλένθια-Λουντογκόρετς 1-0 στις 20 Μαρτίου 2014, Νάπολι-Διναμό Μόσχας 3-1 στις 12 Μαρτίου 2015, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λασκ 2-1 στις 5 Αυγούστου 2020. Αντε, να προσθέσουμε και το περσινό (17/5/22) για τη φάση των «16» του Κόνφερενς Λιγκ (Ρεν-Λέστερ 2-1).

Αν και ελίτ διαιτητής δεν έχει πάει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, σε Γιούρο ή σε μουντιάλ.

Κατά τα άλλα τον έβαζαν να σηκώνει ταμπέλες:

Ο Σιδηρόπουλος ήταν τέταρτος στο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ της προηγούμενης σεζόν Λίβερπουλ-Μπενφίκα 3-3, ένα ματς που διαιτήτευσε ο 37χρονος Ολλανδός Σερντάρ Γκιουζιουμπουγιούκ. Η απόδειξη ότι ο 43χρονος Σιδηρόπουλος κάθεται στον... πάγκο της ευρωπαϊκής διαιτησίας, αν και είναι παλιός στην ελίτ κατηγορία της Ευρώπης. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της στασιμότητας του Σιδηρόπουλου, ο Ολλανδός με το δύσκολο όνομα (Σερντάρ Γκιουζιουμπουγιούκ) ανέβηκε στην ελίτ κατηγορία τον περασμένο Ιανουάριο και σχεδόν με το... καλημέρα πήρε παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Champions League.

Ας θυμηθούμε και τα περσινά λάθη:

Σα να μην έφτανε που η UEFA τον… υποβίβασε στους ομίλους του Γιουρόπα, δείγμα του χαμηλού επιπέδου, για αυτό άλλωστε δεν τον παίρνουν στις μεγάλες διοργανώσεις, είναι ότι στο 38’ του αγώνα Λεβερκούζεν-Σέλτικ 3-2 χρειάστηκε VAR (σ.σ. τον ειδοποίησε ο Ιταλός Ιράτιγια να δώσει πέναλτι υπέρ των Σκωτσέζων το οποίο έκανε ο τερματοφύλακας Χραντέτσκι στον Φουρουχάσι. Στην εκτέλεση του πέναλτι ευστόχησε (1-1) ο Γιουροπάνοβιτς.

Μεγάλο λάθος έκανε ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), με... συνυπεύθυνους και τους Παπαδόπουλο (Μακεδονίας), Ευαγγέλου (Αθηνών) που ήταν στο VAR, στο 95’ του αγώνα Σπάρτακ Μόσχας-Λέστερ 3-4 για την 3η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Λοκοβίτσκι πάτησε με τις τάπες τον Αλμπριτον, όμως ο Σιδηρόπουλος αντί να του δείξει απευθείας κόκκινη κάρτα, έβγαλε κίτρινη, κάνοντας ένα μεγάλο λάθος αλλά και με το VAR να μην παίρνει χαμπάρι.

Ο Σιδηρόπουλος σφύριξε στο Γιουρόπα Λιγκ, προερχόμενος από ένα σημαντικό λάθος σε ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιο συγκεκριμένα, σφύριξε Ζενίτ-Μάλμε 4-0, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και σε αυτό δεν απέφυγε το σημαντικό λάθος, το οποίο διορθώθηκε με παρέμβαση του VAR για να αποβάλει με κόκκινη κάρτα τον Αχμέτχοτζιτς, επειδή αρνήθηκε προφανή ευκαιρία. Στο 53’ Κουζιάεφ πέρασε τη μπάλα από πάνω αλλά ο παίκτης της Μάλμε, η οποία έμεινε με δέκα παίκτες, τη σταμάτησε με το χέρι του. Αρχικά, ο Σιδηρόπουλος έδωσε το φάουλ και κίτρινη κάρτα στον Αχμέτχοτζιτς, όμως να σημειώσουμε ότι επρόκειτο για ξεκάθαρο λάθος που δεν το αντελήφθη ούτε κάποιος από τους βοηθούς ή τον τέταρτο (Παπαδόπουλος). Το λάθος διορθώθηκε με ανασκόπηση στην οθόνη του γηπέδου αφού ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) ειδοποιήθηκε από τον Ισπανό Σάντσεθ Μαρτίνεθ που ήταν στο VAR.  

Οι υπόλοιποι διεθνείς είναι... άφαντοι στην Ευρώπη. Πρόκειται για τους Παπαπέτρου (Αθηνών), Παπαδόπουλο (Μακεδονίας), Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), Φωτιάς (Πέλλας) οι οποίοι δεν έχουν πάρει κάποιο σημαντικό ματς, πέραν των προκριματικών φάσεων των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων. Ολοι βρίσκονται κολλημένοι στη δεύτερη κατηγορία της ΟΥΕΦΑ. Μια δικαιολογία έχει ο Φωτιάς (Πέλλας) που είναι διεθνής από το 2021 και δεν πρόλαβε να πάρει πολλούς αγώνες, ενώ οι Μανούχος (Αργολίδας), Κουμπαράκης (Κυκλάδων) είναι νέοι διεθνείς.

Αρα, που είναι τα διαπιστευτήρια των Ελλήνων διεθνών στην Ευρώπη; Γελάει ο κόσμος...

Εξίσου σημαντικό ότι κανείς ρέφερι δεν είναι κοινής αποδοχής και αυτό είναι δικός τους... κατόρθωμα.

Σχόλια