ΕΠΟ: Η «καυτή» πατάτα είναι στο... ψυγείο!


-Αν και η ολιστική μελέτη των
FIFA, UEFA αφήνει παράθυρο για αλλαγές, ώστε να μην κυριαρχούν οι ΕΠΣ

 

Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον κυριαρχεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως η ΕΠΟ παραμένει κολλημένη σε ένα παρελθόν, το οποίο είναι πολύ μακρινό και παράλληλα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δεν εννοούμε κάτι κακό, παρά μόνο ότι η εκπροσώπηση για την ανάδειξη του προέδρου και της διοίκησης της ΕΠΟ δεν αντανακλά την κανονική εικόνα του ποδοσφαίρου.

Είναι παράδοξο να υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα όπου κυριαρχούν οι ποδοσφαιρικές ενώσεις (= 54) οι οποίες διοργανώνουν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να έχει μόνο τις ψήφους της Super League, των 18 ΠΑΕ και τις τρεις ψήφους της Super League 2. Το ίδιο ισχύει και για την εκπροσώπηση στη διοίκηση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στελεχώνεται από 17 μέλη, τον πρόεδρο, τους 11 που προτείνονται από τις ΕΠΣ, τον πρόεδρο της Λίγκας (που εξ οφίτσιο είναι και β’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ), τους τρεις εκπροσώπους της Super League και τον πρόεδρο της SL 2.

Στο μοντέλο διοίκησης της ΕΠΟ βλέπουμε ότι η ζυγαριά γέρνει συντριπτικά υπέρ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Όμως, πρόκειται για εικονική πραγματικότητα επειδή η πραγματική αναλογία είναι 90-10 υπέρ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για να δείτε τη δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην ΕΠΟ υπάρχουν τα μπλοκ του βορρά και του νότου που στηρίζονται από συγκεκριμένες ομάδες, άρα οι ενώσεις δεν έχουν λόγο, ειδικά σε θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η αθόρυβη πρόκληση είναι ότι το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ χρειάζεται αναθεώρηση, όμως η ομοσπονδία δεν ασχολείται, επειδή δεν θέλει αλλαγές.

Στο παρελθόν υπήρξαν φωνές για το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Εμμέσως πλην σαφώς τα παραπάνω επισημαίνονται στην ολιστική μελέτη, όμως δεν άνοιξε θέμα συζήτησης. Βλέπετε, βολεύει την ΕΠΟ να μπαίνει κάτω από το χαλί.

«Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο)», αναφέρεται στην ολιστική μελέτη για τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Για τη ΓΣ, κατ΄επέκταση για τις εκλογές, οι FIFA, UEFA επισημαίνουν: «Η ΓΣ, η οποία πρέπει να απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των οικείων ποδοσφαιρικών εμπλεκόμενων μερών της χώρας, διασφαλίζοντας έτσι μια επαρκή και δίκαιη ισορροπία που αφορά την ισχύ της ψήφου».

Όταν είχε ανοίξει θέμα

 

Πριν μερικούς μήνες είχε ανοίξει θέμα με το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, όμως δεν προέκυψαν εξελίξεις ούτε κλήθηκαν οι FIFA, UEFA να πάρουν θέση. «Έχουμε πολλά περιστατικά και επειδή η ολιστική μελέτη περιγράφει τελείως ξεκάθαρα ότι πλέον για την εκλογή της διοίκησης της ΕΠΟ πρέπει να υπάρχει δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη επιλογή και δυνατότητα βεβαίως ρόλου και εκλογέα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και βέβαια επαγγελματική διαιτησία. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έρθουν σύντομα στη Βουλή και δουλεύονται ήδη», είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στις 8 Φεβρουαρίου.

Με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος συμφωνεί και ο τότε προεδρεύων της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 31/12/21 ο αναπληρωτής πρόεδρος ρωτήθηκε: «Πόσα άτομα πρέπει να ψηφίζουν και να εκλέγουν τις διοικήσεις της ΕΠΟ;». Και απάντησε: «Το ιδανικό για μένα είναι στις Γενικές Συνελεύσεις της ομοσπονδίας να ψηφίζουν 700 με 800 εκπρόσωποι εκλέκτορες».

Σχόλια