Ρεσιτάλ λαθών του Μπαλτάκου: Η ποδοσφαιρική εκτροπή και η «με το στανιό» κεντρική διαχείριση


Για γέλια και για κλάματα αυτά που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ και του προέδρου της Τάκη Μπαλτάκου. Σα να μην έφτανε η ωμή παρέμβαση, η ποδοσφαιρική εκτροπή, καθώς συναντήθηκε με μεμονωμένες ομάδες της Super League, συνολικά επτά από τις 14, είναι και υπέρ της κεντρικής διαχείρισης!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

-Ο Μπαλτάκος ως πρόεδρος της ΕΠΟ οφείλει να κάνει θεσμικές συναντήσεις. Η συνάντησή του με οκτώ μεμονωμένες ομάδες δεν έγκειται σε αυτό το πλαίσιο, άρα πρόκειται για παρέμβαση στα εσωτερικά της διοργανώτριας. Για τα θέματα που συζητήθηκαν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε από τη διοργανώτρια έφτιαξαν κάποια επιτροπή που να την εξουσιοδοτήσουν να μιλήσει με την ΕΠΟ. Ο Μποροβήλος πήγε ως πρόεδρος του Αστέρα και όχι ως πρόεδρος της Λίγκας.

-Η οδηγία της UEFA είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να ασχολείται με θέματα που τον αφορούν και η ΕΕ της ΕΠΟ απλά να επικυρώνει.

-Ζήτησαν τροποποίηση κανονισμού που δεν πέρασε από το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας! Πιο συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 14.2 του Πειθαρχικού Κώδικα ούτως «ώστε να ευθύνεται για τυχόν επεισόδια όχι αναγκαστικά ο γηπεδούχος, αλλά και η ομάδα της οποίας οι φίλαθλοι προκάλεσαν «εν τοις πράγμασιν» τα επεισόδια αυτά».

-Οι επτά ομάδες, ζήτησαν επίσης, να καθιερωθεί η υποχρεωτική κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όταν ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και παράλληλα υπάρχει και απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ που δικαίωσε τον Ολυμπιακό και «εξαφάνισε» απόφαση της Super League για υποχρεωτική κεντρική διαχείριση από τη σεζόν 2023-24.

-Σχετικά με την κεντρική διαχείριση υπάρχει επιστολή της UEFA προς την ΕΠΟ, στις 23/12/21, με την οποία ζήτησε στη ΓΣ της 1ης Ιουνίου να διαγραφεί το άρθρο του καταστατικού της ομοσπονδίας περί υποχρεωτικής κεντρικής διαχείρισης. Την επιστολή στον Φιλιππούση υπογράφουν ο Διευθυντής Τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών  Ευρώπης της FIFA Νόνταρ Αχαλκάτσι και ο Επικεφαλής Εθνικής Διακυβέρνησης και Διεθνών Θεσμών Λούκα Νίκολα.

-Η συγκεκριμένη επιστολή βγάζει στη σέντρα τις «μπούρδες» που γράφουν στην ανακοίνωση της ΕΠΟ για το ζήτημα αυτό, με αφορμή τη συνάντηση του Μπαλτάκου με προέδρους και εκπροσώπους ομάδων της Super League καθώς η FIFA και η UEFA σημειώνουν:

«Αναφορικά με το Άρθρο 74 παρ. 3:

Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι η Ολιστική Μελέτη απλά πρότεινε η Super League να  πραγματοποιήσει μια μελέτη επιπτώσεων για την πιθανή κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και, ως τέτοια, εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τη συμπερίληψή του στο Άρθρο 74 παρ. 3 στο αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να το χειριστούν οι ομάδες και η επαγγελματική ένωση της Super League Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2)».

-Η ανακοίνωση της ΕΠΟ για την ποδοσφαιρική εκτροπή του Μπαλτάκου:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου, με προέδρους και εκπροσώπους ομάδων της Super League1.

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Ε.Π.Ο. μετείχαν οι  Αχιλλέας Μπέος (ΠΑΕ Βόλος), Γιώργος Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Γιώργος Σπανός (Ατρόμητος), Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός), Πανουργιάς Παπαϊωάννου (Λαμία), Γιώργος Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννενα), Μηνάς Λυσάνδρου (ΟΦΗ).

Στη συνάντηση ζητήθηκε από την Ε.Π.Ο. η τροποποίηση του άρθρου 14.2 του Πειθαρχικού Κώδικα ούτως ώστε να ευθύνεται για τυχόν επεισόδια όχι αναγκαστικά ο γηπεδούχος, αλλά και η ομάδα της οποίας οι φίλαθλοι προκάλεσαν «εν τοις πράγμασιν» τα επεισόδια αυτά.

Ζητήθηκε, επίσης, από την αγωνιστική περίοδο 2023-24 να καθιερωθεί συνολικά και με την αντίστοιχη ποινολόγηση κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, την UEFA, την ολιστική μελέτη και το Καταστατικό της Ε.Π.Ο. Η Ε.Π.Ο. δέχθηκε το αίτημα αυτό.

Τέθηκαν, τέλος, θέματα οικονομικής φύσεως, τα οποία θα αντιμετωπισθούν στην Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. τον επόμενο μήνα».

 

Σχόλια