Τα 7 μηνύματα της μεγάλης επιστροφής Μαρινάκη


-Το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο να κερδίσει μπορεί από την εκλογή του στην προεδρία της Super League

 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο να κερδίσει μπορεί από την εκλογή του Μαρινάκη στην προεδρία της Super League. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που μπορεί να περηφανεύεται ότι ανταγωνίζεται τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όμως η διοργανώτρια είχε φτάσει σε σημείο που δεν πήγαινε άλλο καθώς η ολιστική μελέτη αναφέρει ότι τη στιγμή που τα έσοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων παρουσίασαν, την τελευταία δεκαετία, συνολική αύξηση 80 % στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 28 %.

Η ανάδειξη του ηγέτη του Ολυμπιακού στην προεδρία της διοργανώτριας σημαίνει πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και περιλαμβάνει επτά μηνύματα:

1) Μετά από μια δεκαετία έχουμε μια πανηγυρική επιστροφή στην ηγεσία της Super League ενός ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Και επειδή πρόκειται για τον πρόεδρο της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδας γίνεται αντιληπτό το άλμα που έγινε. Η Λίγκα ανέβηκε επίπεδο.

2) Η πλειοψηφία των ΠΑΕ εμπιστεύτηκε τον Μαρινάκη για να τους οδηγήσει στο μέλλον όχι με ευκαιριακές αποφάσεις αλλά με πενταετές σχέδιο. 

3) Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν μπροστά στο μέγεθος του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη. Πλέον πέρασαν στην απομόνωση, καθώς όλες οι ομάδες κατάλαβαν ότι έχουν σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντά τους. Οι Βόλος και Λαμία δεν κατάφεραν να πείσουν ότι μπορούν να πετύχουν και ότι μπορούν να κρατήσουν ενωμένη τη Λίγκα. Για αυτό και έσπασε η ομάδα των «7» και οι Μπέος, Παπαϊωάννου, αντίστοιχα, επίσης πέρασαν στην απομόνωση. Ο Μαρινάκης δεν δεσμεύτηκε για την κεντρική διαχείριση που το «δίδυμο» παρουσίαζε ως δέλεαρ.

4) Ο Μαρινάκης ζήτησε ενότητα. Θέλει όλες οι ΠΑΕ να είναι μια γροθιά για να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους, βάζοντας την ΕΠΟ στο περιθώρια. Στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη «πρωταγωνίστριες» είναι οι Λίγκες, όχι οι ομοσπονδίες, αυτές ασχολούνται μόνο με τις Εθνικής ομάδες και όχι με το να κάνουν ρουσφέτια στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.

5) Ηχηρό χαστούκι στον Μπαλτάκο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ απέκτησε αντιπολίτευση και δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα της Super League (π.χ. έθεσε θέμα ΚΕΔ, ενώ συναντήθηκε με «επτά» ΠΑΕ για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να παίξει ρόλο-κλειδί στις εκλογές για την προεδρία της διοργανώτριας). Ως γνωστόν ο Μαρινάκης έχει κακή γνώμη για την ΕΠΟ.

6) Το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα «συνεργεία» θα βάλουν... λουκέτο! Ο ηγέτης του Ολυμπιακού θα είναι αμείλικτος. Θυμηθείτε την ομιλία του στη Λίγκα στο ΔΣ της 19ης Μαΐου. Με την εκλογή Μαρινάκη στη Super League δόθηκε καθοριστική βολή στο σύστημα.

7) Η Super League αποκτά αίγλη και στο εξωτερικό. Ο Μαρινάκης ηγείται ενός κλαμπ, του Ολυμπιακού, που κοιτάει στα μάτια όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα των FIFA, UEFA, για να βοηθήσουν στα σχέδιά του, έχοντας όλες τις ΠΑΕ στο πλευρό του.

Σχόλια