Αυτοί δεν είναι τελικοί κυπέλλου αλλά... ρεσιτάλ βίας: Όλα τα έκτροπα επί «εξυγίανσης»


Κανονικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπέλλου έπρεπε να είναι βασική πηγή εσόδων για την ΕΠΟ, όμως λόγω της απαξίωσης του θεσμού αλλά και των τελικών των επεισοδίων πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μια από τα ίδια και στον τελικό κυπέλλου του Σαββάτου Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους λαλίστατους παράγοντες της ομοσπονδίας. Πριν υπόσχονταν τελικό-γιορτή, μετά κρύφτηκαν. Και το χειρότερο δεν παραιτείται κανείς.  

Ο τελικός κυπέλλου του Σαββάτου ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των τελικών κυπέλλων της ντροπής. Ειδικότερα, «εξυγίανση» σημαίνει και απαξιωμένους τελικούς κυπέλλου, ενώ έχει προηγηθεί ολόκληρη η απαξίωση της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι μετά από πολύ «κράξιμο» αναγκάστηκαν να κάνουν κλήρωση με κληρωτίδα για την φάση των «8» και για τα ζευγάρια των ημιτελικών.

Ας δούμε την αλυσίδα των προηγούμενων τελικών κυπέλλων της ντροπής, με αφορμή όσα έγιναν σε αυτόν της 21ης Μαίου Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ 1-0:

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (2017, Πανθεσσαλικό): Πρόκειται για επεισόδια που δεν ξεχνιούνται και εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Έγινε... πόλεμος. Οι εικόνες με το απίστευτο ξύλο στην πεζογέφυρα άφησαν άφωνους τους πάντες.

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2 (2018, Ολυμπιακό Στάδιο): Παρά τα αίσχη στις κερκίδες οι δυο ομάδες έπεσαν στα μαλακά, λόγω των εκθέσεων των παρατηρητών αγώνα και γλίτωσαν την αφαίρεση βαθμών. Τιμωρήθηκαν μόνο με πρόστιμα. Είχαμε ρίψεις αντικειμένων αλλά και εισβολή οπαδών.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (2019, Ολυμπιακό Στάδιο): Έγιναν επεισόδια, αν και επρόκειτο για τελικό κεκλεισμένων των θυρών. Παρότι διεξήχθη, μόλις με 900 προσκλήσεις, έγινε χαμός μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων και οπαδών του ΠΑΟΚ με αστυνομικούς. Μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ, έπεσε ανελέητο ξύλο, με τα επίσημα να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης.  

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 (2020, Πανθεσσαλικό Στάδιο): Μετά τις πολλές αναβολές φτάσαμε σε τελικό με τα παλιά ρόστερ, αν και έγινε μήνα Σεπτέμβριο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-0 (2022, Ολυμπιακό Στάδιο):

Με τον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ 1-0 ντράπηκε και η ντροπή, με χαρακτηριστική απόδειξη τον διεθνή διασυρμό του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Μια ακόμη «μαύρη σελίδα» για τους τελικούς κυπέλλου.

Πάρτε μια γεύση:

-«Reuters» (διεθνές πρακτορείο ειδήσεων): Μεταδόθηκαν εικόνες της βίας, ενώ έκανε αναφορές και στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη.

-«Guardian» (Αγγλία): «Η βία αναστατώνει τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ. Ο αγώνας στιγματίστηκε από επεισόδια στις εξέδρες καθώς αντίπαλοι οπαδοί πέταξαν φωτοβολίδες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία μέσα στο ολυμπιακό στάδιο».

washingtonpost» (ΗΠΑ): «Η βία αμαύρωσε την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό».

Marca» (Ισπανία): «Μεγάλος χαμός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας: Ο Λαόθ έστειλε δύο φορές τις ομάδες στα αποδυτήρια! Διήρκεσε τρεις ώρες λόγω επεισοδίων».

-«Mundo Deportivo» (Ισπανία): Αναφέρεται στον τραυματισμό του Αϊτόρ από πέτρα αλλά και στις αποφάσεις του Ισπανού ρέφερι να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια».

-«Kicker» (Γερμανία): «Ο Αϊτόρ χτυπήθηκε από πέτρα».

-«Record» (Πορτογαλία):  «Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων συνέβησαν πολύ πριν τη σέντρα και η ρίψη αντικειμένων και δακρυγόνων για να διαλύσει τους εμπλεκόμενους στις συμπλοκές ανέβαλε την κανονική έναρξη, λόγω έλλειψης ορατότητας».

Παράλληλα η αστυνομία φαίνεται άρχισε να εξετάζει το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του Ολυμπιακού Σταδίου. Ετσι ανακοίνωσε 17 συλλήψεις, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η αξιοποίηση του υλικού.

Αναλυτικά: «Στο πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη χθες 21-5-2022 στο Ο.Α.Κ.Α. από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά συλλήψεις -17- ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

Χθες Σάββατο 21-5-2022, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ των ομάδων “ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.”, που διεξήχθη στο Ο.Α.Κ.Α, από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά συλλήψεις -17- ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, εξύβρισης, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων κια περί αντιμετώπισης βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Μετά από ελέγχους, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 18 βεγγαλικά, 12 ναυτικές φωτοβολίδες, 10 καπνογόνα, 10 βεγγαλικά με φυτίλι, 2 πυρσοί.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα, με την αξιοποίηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, για την ταυτοποίηση και άλλων συμμετεχόντων στα επεισόδια, τόσο εντός όσο και εκτός του Σταδίου, συνεχίζονται».


Σχόλια