Το «χαστούκι» της ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ: Τι αναφέρει η γνωμάτευση για τον Αρη, κίνδυνος να της αφαιρεθεί η αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων


Έμπλεξε η ομοσπονδία με την υπόθεση της αδειοδότησης του Αρη που ως γνωστόν δικαιώθηκε από την ΟΥΕΦΑ, με αποτέλεσμα να μπει στο αρχείο η έφεση που του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ομοσπονδίας, Βασίλη Σαράκη. Εδώ και μέρες έχουμε γράψει ότι η ΕΠΟ κινδυνεύει να χάσει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης καθώς το... άδειασμα από την ΟΥΕΦΑ είναι μεγάλο πλήγμα για την ομοσπονδία.

Από την επιστολή-γνωμοδότηση, την οποία η ΟΥΕΦΑ έστειλε στις 23 Μαΐου, φαίνεται πως η ΟΥΕΦΑ «κράζει» την ΕΠΟ. Έτσι, δεν αποκλείονται κυρώσεις σε βάρος της καθώς υπάρχουν σημεία της επιστολής της που δείχνουν προβληματισμό και ανησυχία.

Ειδικότερα η ΟΥΕΦΑ τονίζει ότι η ΕΠΟ οφείλει να εφαρμόζει τις κατάλληλες διοικητικές διαδικασίες και ότι οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό αδειοδότησης και να διασφαλίζει την εφαρμογή του. Ειδικότερα αναφέρει ότι:

-Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ, ο διαχειριστής της διαδικασίας (ΕΠΟ) της χορήγησης αδείας είναι μέλος της ΟΥΕΦΑ και οφείλει να ακολουθεί τον σχετικό αγγλικό κανονισμό αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ (UEFA Club Licensing & Financial Fair Play Regulations (CL&FFP)

-Η ΕΠΟ οφείλει να εφαρμόζει τις κατάλληλες διοικητικές διαδικασίες λήψης απόφασης επι των κριτηρίων αδειοδότησης ΟΥΕΦΑ και να εξετάζει όλα τα έγγραφα της ΠΑΕ που αιτείται χορήγηση αδείας σύμφωνα και μόνο με τον κανονισμό UEFA Club Licensing & Financial Fair Play Regulations (CL&FFP).

– Η ΕΠΟ οφείλει όχι μόνο να λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρο 11 του κανονισμού αδειοδότησης UEFA CL&FFP το οποίο αναφέρεται στην “ίση μεταχείριση και την εμπιστευτικότητα των φακέλων των ΠΑΕ” (Equal treatment and confidentiality) αλλά και να διασφαλίζει την εφαρμογή του.

Ακόμη, η ΟΥΕΦΑ, στην γνωμοδότηση για τον Αρη, επισημαίνει ότι οι ΠΑΕ που αιτούνται αδειοδότησης μπορούν να προσφύγουν στο CAS και δεν δεσμεύονται σε καμία περίπτωση απο τις αποφάσεις της ΕΠΟ ούτε καν του δευτεροβάθμιου οργάνου αδειοδότησης (ΔΟΑ).

Για την περίπτωση του Αρη η ΟΥΕΦΑ τονίζει ότι η οφειλή στον Παλαθουέλος δεν εμπίπτει στο άρθρο 50 του κανονισμού αδειοδότησης και ότι σωστά το Πρωτοβάθμιο Οργανο χορήγησε άδεια στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Κι όμως, ζητάνε και τα ρέστα!

Πού αλλού γίνονται αυτά τα πράγματα; Ενώ η ΕΠΟ εκτέθηκε με τη γνωμάτευση της ΟΥΕΦΑ για τον Αρη, στο Πάρκο Γουδή ζητάνε και τα ρέστα! Πρώτα, θυμήθηκαν, μετά από τέσσερις μέρες, να ανακοινώσουν, αυτό που γνώριζε όλη η Ελλάδα, ότι το Δευτεροβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης έβαλε την έφεση στο αρχείο επειδή «το αμφισβητούμενο ζήτημα έχει λυθεί με την από 23-5-2022 ερμηνευτική επιστολή της ΟΥΕΦΑ επιπλέον δε η οφειλή της ΠΑΕ -για την μη εξόφληση της οποίας ασκήθηκε η έφεση- έχει εξοφληθεί».

Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως στο τέλος της ανακοίνωσής της η ΕΠΟ προσβάλει τη λογική, καθώς γράφει: «Τούτων δοθέντων καθίσταται απόλυτα προφανές ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι Ανεξάρτητοι Θεσμοί της ΔΕΝ παραβιάζουν κανονισμούς, ΔΕΝ πολιτεύονται και κυρίως ΔΕΝ υποχωρούν στον κανιβαλισμό που συστημικά επιχειρούν να επιβάλλουν κάποιοι στο σύνολο των λειτουργιών του Ελληνικού Ποδοσφαίρου».

 

 

Σχόλια