1) ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ ξεφτιλίζουν την ΕΠΟ για την κεντρική διαχείριση, 2) Η επιστολή που έκρυψε ο Φιλιππούσης, 3) Η απόδειξη ότι δεν ψήφισαν ολιστική μελέτη αλλά έκτρωμα

-Δικαίωση του Ολυμπιακού καθώς στην τελευταία ΕΕ της ΕΠΟ ο Αγραφιώτης ζήτησε να διαγραφεί το σχετικό άρθρο από το καταστατικό της ομοσπονδίας.

 

«Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να το χειριστούν οι ομάδες και η επαγγελματική ένωση της Super League Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός  Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2)», αναφέρουν η FIFA και η UEFA στην ΕΠΟ σχετικά με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ. Αφενός αδειάζει την ΕΠΟ ότι αυτό που ψήφισε στο καταστατικό της δεν είναι ολιστική μελέτη, αφετέρου δικαιώνει τον Ολυμπιακό που υποστηρίζει όσα λένε η FIFA και η UEFA, δηλαδή οι ομάδες πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους. Ετσι ζητούν από την ΕΠΟ, στη ΓΣ της 1ης Ιουνίου, να αφαιρέσει από το καταστατικό της τη διάταξη περί κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ!

Ξανά στη σέντρα ο Φιλιππούσης

Εκτός από την υπόθεση του Αρη, με τα παραπάνω ο Φιλιππούσης εκτίθεται για δεύτερη φορά. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Τάκης Αγραφιώτης ζήτησε να διαγραφεί το άρθρο του καταστατικού της ομοσπονδίας περί υποχρεωτικής κεντρικής διαχείρισης, όμως απέκρυψαν τη σχετική επιστολή της ΟΥΕΦΑ!

Αναλυτικά η FIFA και η UEFA σημειώνουν:

«Αναφορικά με το Άρθρο 74 παρ. 3:

Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι η Ολιστική Μελέτη απλά πρότεινε η Super League να  πραγματοποιήσει μια μελέτη επιπτώσεων για την πιθανή κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και, ως τέτοια, εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τη συμπερίληψή του στο Άρθρο 74 παρ. 3 στο αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να το χειριστούν οι ομάδες και η επαγγελματική ένωση της Super League Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2)».

Αναλυτικά η επιστολή τους στον προσωρινό εκτελεστικό διευθυντή της ΕΠΟ, Ιάκωβο Φιλιππούση, στις 23 Δεκεμβρίου 2021:

Αξιότιμε κύριε Φιλιππούση,

Παραπέμπουμε στη μεταξύ μας βιντεοδιάσκεψη της 3ης Νοεμβρίου 2021 και τη συνάντησή μας της 3ης Δεκεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής ανταλλαγής αλληλογραφίας αναφορικά με το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (εφεξής "ΕΠΟ"), που εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα την 27η Αυγούστου 2021.

Δια της παρούσας επιστολής, όπως αιτήθηκε η ΕΠΟ, η FIFA και η UEFA επιθυμούν να παρέχουν τα γραπτά τους σχόλια επί του αναθεωρημένου Καταστατικού της ΕΠΟ πριν την υποβολή του στο οικείο δικαστήριο για επικύρωση. Ειδικότερα, στο συνημμένο έγγραφο η FIFA και η UEFA καταγράφουν ορισμένες συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες απαιτούν περαιτέρω εξέτασης από πλευράς ΕΠΟ. Έχουμε χωρίσει τα σχόλιά μας σε δύο κατηγορίες, ήτοι τις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την Ολιστική Μελέτη και τις διατάξεις που πρέπει να επανεξεταστούν για λόγους εσωτερικής και γλωσσολογικής συνέπειας με το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ. Η FIFA και η UEFA προτείνουν επίσης την εξέταση των διατάξεων που αφορούν στα δικαστικά όργανα (ήτοι Άρθρα 57, 58, 62 ή Παράρτημα Α και Γ) μεμονωμένα, δηλαδή εν σχέσει με τον ελληνικό αθλητικό νόμο. Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι η ανάλυσή μας βασίζεται στην αγγλική έκδοση του Καταστατικού της ΕΠΟ και τελεί εν γνώσει μας ότι υπερισχύει η έκδοσή του στην ελληνική γλώσσα.

Η FIFA και η UEFA σας συστήνουν να λάβετε υπόψη αυτές τις περαιτέρω αλλαγές και να τις υποβάλετε προς έγκριση στα μέλη σας στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε ότι το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ θα υποβληθεί προς επικύρωση στο οικείο δικαστήριο το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η θέση του σε ισχύ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να προετοιμαστεί το έδαφος για τη θέση σε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Μετά τιμής,

FIFA UEFA

Nodar Akhalkatsi

Διευθυντής Τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών  Ευρώπης

 

Luca Nicola

Επικεφαλής Εθνικής Διακυβέρνησης και Διεθνών

Θεσμών

Σχόλια