Κρίσιμη μέρα για τη διοίκηση της ΕΠΟ - Εκδικάζεται η καταγγελία της ΑΕΛ κατά των Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρη


Κρίσιμη μέρα για την ΕΠΟ η Τετάρτη (27/4). Είναι η μέρα που θα κριθεί αν η ομοσπονδία έχει καταστατικό ή, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, αν έχει κουρελόχαρτο!

Ο λόγος είναι ότι στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η καταγγελία του Αλέξη Κούγια σχετικά με την απόφαση της κατάργησης των αδειοδοτήσεων έντεκα ομάδων της Super League 2 που βρέθηκαν στην κατηγορία λόγω της συγχώνευσης με τη Football League. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος Στέργιος Αντωνίου και ο αναπληρωτής ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης πλειοψήφησαν στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, όμως το Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε την ΑΕΛ η οποία προχώρησε σε καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επειδή θεωρεί ότι η ποινή για την παραβίαση του καταστατικού της ΕΠΟ, με βάση το άρθρο 35, παράγραφος ζ, είναι έκπτωση από κάθε ποδοσφαιρικό αξίωμα. Επίσης, ο Κούγιας έχει κάνει καταγγελία και εναντίον των νομικών συμβούλων της ΕΠΟ, Νίκου Μπάρτζη και Βασίλη Σαράκη.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ καθυστέρησε να εκδικάσει την υπόθεση. Η απόφαση για την ακύρωση της κατάργησης των αδειοδοτήσεων βγήκε στις 5 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά η ΕΠΟ κατέθεσε αίτηση αναψηλάφησης που εκδικάστηκε στις 23/11 και απορρίφθηκε με απόφαση που ανακοινώθηκε στις 19/1.

Η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο παρά την απαλλακτική εισήγηση της ερευνήτριας Μαρίας Ευθυμίου που είναι πρωτοδίκης και με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου. Η ερευνήτρια πρότεινε την απαλλαγή των Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρη, αν και υποστηρίζει ότι τα τρία μέλη της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων «προσπάθησαν όχι έγκυρα και ανεπιτυχώς» να εναρμονιστούν με τον αθλητικό νόμο, όμως θεωρεί ότι δεν είχαν δόλο, ούτε αποκόμισαν όφελος και παράλληλα δεν ζημίωσαν την ομοσπονδία.  

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ που δικαίωσε την ΑΕΛ, ακυρώνοντας την απόφαση των αδειοδοτήσεων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρεοπαγίτες δικαστές του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ομόφωνα, υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι «η ως άνω ληφθείσα από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απόφαση είναι αντίθετη με τις προαναφερόμενες διατάξεις του καταστατικού και ως εκ τούτου άκυρη».

Και προσθέτουν: «Περαιτέρω, με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε.Θ./Ε.Π.Ο. τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής και οργανώσεως της συγκεκριμένης διοργανώσεως της Ε.Π.Ο. ( σ.σ. του πρωταθλήματος της Super League 2 2021/2022), ενώ εισάγονται και παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ άρθρα 49, 50 και 50β) για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-2022), δηλαδή επέρχεται τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, παρά το ότι είχε λάβει χώρα η έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος και υφίσταται σχετική ρητή απαγόρευση από το Καταστατικό». Επίσης, η απόφαση αναφέρει ρητά τη διάταξη του άρθρου 35 ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ.

Σχόλια