Στατιστικά και γεγονότα: Οσα πρέπει να ξέρετε για τον Πορτογάλο διαιτητή του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός


Λουίς Μιγκέλ Μπράνκο Γκοντίνιο... Αυτό είναι το πλήρες όνομα του Πορτογάλου ρέφερι ο οποίος ορίστηκε από τον Κλάτενμπεργκ στο αγώνα της Κυριακής (30/1) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Ο 36χρονος ρέφερι έρχεται για πρώτη φορά για να σφυρίξει παιχνίδι της Super League. Επίσης, δεν έχει διαιτητεύσει παιχνίδι ελληνικής ομάδας, με εξαίρεση ένα παιχνίδι Κ 17 Εθνικών ομάδων Ελλάδας-Σερβίας 2-3 στις 24/10/17.

Να προσθέσουμε ότι ήταν AVAR στον αγώνα Αϊντραχτ-Ολυμπιακός 3-1 για την τρίτη αγωνιστική του Europa League. Το ματς έγινε στις 21/10/21. Διαιτητής ήταν ο συμπατριώτης του Τιάγκο Μαρτίνς και VAR ο Πινέιρο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αποβλήθηκε ο Γιάκιτς στο 37’ και δεν δόθηκαν δυο πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών υπέρ των Ελ Αραμπί και Ρέαμπτσιουκ.

Ο Γκοντίνιο είναι ρέφερι της δεύτερης κατηγορίας της UEFA και έγινε διεθνής από το 2017, ωστόσο το μοναδικό ματς των ομίλων είναι το Ζόρια-Ρόμα 0-3, στις 30/9/21, για το Confence League. Παράλληλα, είναι διεθνής από το 2017 και στην καριέρα του έχει σφυρίξει ένα ματς των προκριματικών του Champions League, τέσσερα των αντίστοιχων του Europa League και ένα του Conference League.

Ο Γκοντίνιο ανέβηκε το 2015 στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας και από τότε διαιτήτευσε 109 συνολικά παιχνίδια. Την τρέχουσα σεζόν ορίστηκε σε δέκα, έδειξε 60 κίτρινες, έκανε τρεις αποβολές με δεύτερη κίτρινη και επίσης καταλόγισε συνολικά τέσσερα πέναλτι.

Οι απειλές για τη ζωή του

Πριν από έναν χρόνο, συγκεκριμένα μετά το ματς του πρώτου ημιτελικού κυπέλλου Μπράγκα-Πόρτο 1-1, στις 10/2/21, όπως ανακοίνωσε μια μέρα μετά το συμβούλιο διαιτητών της Πορτογαλίας ο Γκοντίνιο είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του.

Ο Γκοντίνιο απέβαλλε τους Λουίς Ντίας και Ματέους Ουρίμπε της Πόρτο. Στο συγκεκριμένο ματς προκάλεσε αίσθηση ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή της Μπράγκα, Νταβίντ Κάρμο και υπήρξε διακοπή μεγάλης διάρκειας, λόγω βλάβης του ασθενοφόρου, και για να μεταφερθεί εκτός του αγωνιστικού χώρου χρειάστηκε η βοήθεια των παικτών. Αυτό έγινε στο 70’, με αποτέλεσμα την αποβολή του Ντίας, ενώ ο Ουρίμπε αποβλήθηκε στο 7’.

«Οι απειλές εξετάστηκαν και αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικά σοβαρές. Τις τελευταίες ώρες, αριθμοί τηλεφώνων των ρέφερι έχουν δημοσιευτεί στα social media, γεγονός που αποτελεί υποκίνηση βίας και αφόρητη επίθεση στην ιδιωτική τους ζωή» ανέφερε η ανακοίνωση του συμβουλίου των διαιτητών της Πορτογαλίας.

Επίσης έξω από τα γραφεία της Λίγκας, στο Οπόρτο, γράφτηκαν συνθήματα όπως: «Πρέπει να σκοτώσουμε έναν;».

Διεθνής στο VAR

Ο 45χρονος Ούγκο Μιγκέλ, ο οποίος ορίστηκε στο VAR του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, δεν είναι πλέον διεθνής διαιτητής (σ.σ. είχε γίνει το 2013), όμως παρέμεινε διεθνής στο VAR. Την τρέχουσα σεζόν διαιτήτευσε οκτώ ματς του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, όπου είναι διαιτητής από το 2006 και σφύριξε συνολικά 214 αγώνες.

 

Σχόλια