Η… άνοδος και η πτώση του Λαόθ που σφυρίζει Ολυμπιακός-Φενέρ


Όνομα «βαρύ», καθώς πρόκειται για τον διαιτητή του τελικού του Champions League Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι 0-1, στις 29 Μαΐου 2021, είναι ο Ισπανός Αντόνιο Μιγκέλ Ματέου Λαόθ, ο οποίος ορίστηκε στο αυριανό εντός έδρας παιχνίδι με τη Φενερμπαξέ για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Όμως, πρόκειται για διαιτητή που είναι ικανός για το καλύτερο, όπως στον προαναφερόμενο τελικό, αλλά και για το χειρότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο 44χρονος ρέφερι στις 29/09/20 είχε σφυρίξει Ομόνοια Λευκωσίας – Ολυμπιακός 0-0 για τα πλέι οφ του Champions League και στο 6’ δεν έδωσε το πέναλτι-μαρς του Χομποτσάν, ο οποίος τράβηξε και γκρέμισε τον Ελ Αραμπί. Σα να μην έφτανε αυτό, παρά τις διαμαρτυρίες των «ερυθρόλευκων» δεν πήγε στο VAR για να δει τη φάση.

Ο Λαόθ είχε μια κακή διαιτησία και στο Euro. Η UEFA τον έστειλε σπίτι του, επειδή στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Πορτογαλία (2-2) έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι σε πέσιμο Εμπαπέ, μετά την επαφή με τον Σεμέδο, με τον οποίο ο Μπενζεμά έκανε το 1-1.

Την τρέχουσα σεζόν ο Ισπανός ρέφερι μπαίνει για δεύτερη φορά σε παιχνίδι ομάδας της Τουρκίας, καθώς στις 15/09/2021 είχε σφυρίξει Μπεσίκτας-Ντόρτμουντ 1-2 για τη φάση των ομίλων του Champions League, όπου στις 4/11 διαιτήτευσε και Μάντσεστερ Σίτι-Μπριζ 4-1. Για την τρέχουσα σεζόν διαιτήτευσε επίσης Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Λέγκια Βαρσοβίας 1-1 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και Μάλμε-Λουντογκόρετς 2-0 για τα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης. Συνεπώς, ο αγώνας Ολυμπιακός-Φενέρ είναι ο πρώτος του για το Europa League. Πέρσι είχε μπει σε αγώνα της φάσης των «32», συγκεκριμένα Γιουγκ Μπόις-Μπάγερ Λεβερκούζεν 4-3 και της φάσης των «16» Σαχτάρ-Ρόμα 1-2.

Μέχρι τώρα στην Ισπανία ο Λαόθ διαιτήτευσε επτά παιχνίδια της Primera Division. Στα τρία νίκησαν οι γηπεδούχοι, στα δυο οι φιλοξενούμενοι και στα άλλα δυο δεν βγήκε νικητής. Επίσης, έδειξε 24 κίτρινες και έκανε μια αποβολή με δεύτερη κίτρινη.

Ο Λαόθ ορίζεται για τρίτη φορά στον Ολυμπιακό, καθώς στις 04/11/15 διαιτήτευσε Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1 για τους ομίλους του Champions League. Είναι διεθνής από το 2011 ενώ στην ελίτ ανέβηκε τον Ιούλιο του 2013. Στο ματς Ολυμπιακός-Φενερμπαξέ, θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Ντέβις, Παλομάρ, τέταρτος ορίστηκε ο Λάτρε, ενώ στο VAR θα βρίσκονται οι Ερνάντεθ, Μαγκάν. Να σημειώσουμε ότι ο Ερνάντεθ Ερνάντεθ, ο οποίος θα είναι στο VAR, είναι αυτός που σφύριξε το παιχνίδι Φενερμπαξέ-Ολυμπιακός 0-3.

«Περίεργο» διαιτητή χαρακτηρίζουν τον Λαόθ στην Ισπανία, ενώ ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι την ώρα του αγώνα πιάνει κουβέντα με τους παίκτες του και εξηγεί αποφάσεις του.


Σχόλια