Ο... εφιάλτης της Μασσαλίας VAR και με τη Φενερμπαξέ


Το ματς θα σφυρίξει ο Ισπανός Ερνάντεθ, όμως στο VAR θα είναι ο Ρικάρντο Ντε Μπούργος που ήταν 100-0 κατά του Ολυμπιακού στη Μασαλία, ήταν προκλητικός και στο Μπακού.

 

Ηχηρό «φάλτσο» της UEFA σχετικά με τους ορισμούς στον εκτός έδρας αγώνα της Πέμπτης (30/9) Φενερμπαξέ-Ολυμπιακός, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Το ματς θα σφυρίξει ο Ισπανός και «νέος» στους ομίλους της διοργάνωσης, ο 39χρονος Αλεχάντρο Ερνάντεθ Ερνάντεθ, όμως το θέμα έχει να κάνει με τον VAR, όπου όρισαν τον συμπατριώτη του Ρικάρντο Ντε Μπούργος Μπενγκοετσέα, ο οποίος έκανε... χειρουργείο στον Ολυμπιακό, από το ίδιο πόστο (VAR), στο περσινό ματς των ομίλων του Champions League με την Μαρσέιγ.

Ας ξεκινήσουμε με το προφίλ του Αλεχάντρο Ερνάρντεθ Ερνάντεθ, ο οποίος θα είναι ο διαιτητής και σφυρίξει για τρίτη φορά στους ομίλους του Europa League. Στις 24/10/19 διαιτήτευσε Μπεσίκτας-Μπράγκα 1-2 και στις 22/10/2020 Χοφενχάιμ-Ερυθρός Αστέρας 2-0 και από αυτά γίνεται αντιληπτό ότι του έδιναν από ένα ματς τις προηγούμενες σεζόν για να το δοκιμάσουν και φέτος τον ξεκινάνε νωρίτερα. Γίνεται αντιληπτό πως είναι άπειρος, για αυτό και η επιλογή στο VAR έχει... βαρύτητα.

Ο Ερνάντεθ, γεννήθηκε στις 10/11/1982, έγινε διεθνής το 2014 και ανήκει στην πρώτη κατηγορία της UEFA. Στην Primera División σφυρίζει από τη σεζόν 2012-13 και μέχρι τώρα διαιτήτευσε συνολικά 173 αγώνες, τέσσερις την τρέχουσα σεζόν.

Η μόνη ελληνική ομάδα που διαιτήτευσε στο παρελθόν είναι η ΑΕΚ. Πιο συγκεκριμένα στις 24/9/20 διαιτήτευσε Σεν Γκάλεν-ΑΕΚ 1-0 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Δεν έδωσε πέναλτι

Ο Ερνάντεθ είχε έρθει ως VAR σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ένας από αυτούς ήταν Ολυμπιακός-Αρης 1-1 για την 23η αγωνιστική της Super League 2020-21. Το ματς έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 2021 και δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 84’, όταν ο Χασάν πρόλαβε τη μπάλα και ο Ρόουζ τον βρήκε στο πόδι.  Όμως, ούτε ο Σιδηρόπουλος ούτε ο Ερνάντεθ το καταλόγισαν. Hταν παρόμοια φάση με το πέναλτι που έδωσαν υπέρ του Αρη, σε βάρος του Σα και υπέρ του Μαντσίνι στο 80’.

Βοηθοί του θα είναι οι Πέρεθ και Σομπρίνο Μάγκαν και τέταρτος ο Σότο Γκράντο. Ισπανοί θα είναι και στο VAR, πιο συγκεκριμένα ο Ρικάρντο ντε Μπούργος, με βοηθό τον Χαβιέ Εστράδα.

Ο προκλητικός Ντε Μπούργος

Και ερχόμαστε στον Ρικάρντο Ντε Μπούργος Μπενγκοετσέα.  Ήταν VAR του συμπατριώτη του Μανθάνο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μαρσέιγ (1/12/20) για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 2-1, όμως η διαιτητική «σφαγή» δεν έχει προηγούμενο. Και στα δυο πέναλτι έχει ευθύνη ο VAR Ρικάρντο Ντε Μπούργος. Μπορεί ο Μανθάνο να είναι ρέφερι της ελίτ, όμως καθοριστικό ρόλο για το ματς έπαιξε ο Μπούργος που του άλλαξε αποφάσεις.

-Στο 53’ ο Μανθάνο έδωσε πέναλτι του Σισέ στον Τοβάν, με το οποίο οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν. Αυτή η φάση είναι οριακή (εντός ή εκτός περιοχής) και αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά ο Ισπανός ρέφερι δεν είχε δώσει ούτε φάουλ, αλλά τον φώναξε ο VAR και του άλλαξε την απόφαση.

-Για το χέρι του Ραφίνια (72’), ο απίθανος Μανθάνο αρχικά έδωσε φάουλ, αν και ο παίκτης του Ολυμπιακού έχει μαζέψει το χέρι του, άρα δεν υπάρχει ούτε φάουλ, ενώ η απόφαση άλλαξε (σε δεύτερο πέναλτι) πάλι με παρέμβαση του Ρικάρντο Ντε Μπούργος.

Επίσης, ο Ολυμπιακός φωνάζει για δυο πέναλτι που δεν ασχολήθηκε ο VAR, σε ένα χτύπημα μέσα στην περιοχή πάνω στον Βρουσάι από τον Σακάι αλλά και σε μια έξοδο του Μανταντά πανω σε Ελ Αραμπί και Σεμέδο. 

Στις 28/07/21, ο Ρικάρντο Ντε Μπούργος σφύριξε Νέφτσι Μπακού – Ολυμπιακός 0-1, για τον δεύτερο προκριματικό του Champions League. Και εκεί ήταν προκλητικός. Πιο συγκεκριμένα ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων, ειδικά ο Βαλμπουενά «έφαγε» πολύ ξύλο.

Ο Ρικάρντο Ντε Μπούργος είναι 35 ετών και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία της UEFA.

Σχόλια