ΕΠΟ: Η άγνοια κινδύνου … έστρωσε χαλί στον Κούγια - Η... κάτι ξέρουν;


Άγνοια κινδύνου ή κάτι ξέρουν; Η ΕΠΟ, ενόψει της προσφυγής της ΑΕΛ στο Διαιτητικό Δικαστήριο, η οποία συζητήθηκε την Τρίτη (28/9), προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παίρνοντας μια «πολιτική απόφαση», στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, την οποία πολύ είδαν, όμως λίγοι κατάλαβαν. Πιο συγκεκριμένα... έστρωσε χαλί στον Κούγια να ζητήσει την έκπτωση όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ), η οποία (κατά πλειοψηφία) επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων (ΕΕΘ), προκειμένου να μην ισχύσουν τα κριτήρια αδειοδότησης για τις 11 ομάδες που ανέβηκαν από τη Football League στη Super League 2, λόγω της αναδιάρθρωσης.

Εξαιτίας της απόφασης της ΕΕΘ ο Κούγιας κατέθεσε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ζητεί τόσο να μην ισχύσει η απόφαση όσο και να εκπέσουν από τη διοίκηση ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου και ο ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης που ως μέλη της ΕΕΠ έλαβαν την απόφαση. Η ΑΕΛ επικαλείται παράβαση του Καταστατικού της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποίο «τυχόν τροποποιήσεις (σ.σ. στους κανονισμούς) ισχύουν, επί ποινή εκπτώσεως των μελών της Ε.Ε., από την επόμενη αγωνιστική περίοδο». Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τρίτη (28/9) και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση.

Παρόλα αυτά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ για να δείξει ότι τάχα δεν φοβάται την προσφυγή του Κούγια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο Πάρκο Γουδή, έλαβε την εξής απόφαση: «Εγκρίθηκε ο κανονισμός επιτήρησης ΠΑΕ Super League 2, οι οποίες προέρχονται από την Football League και δεν είχαν υποχρέωση κατάθεσης φακέλων αδειοδότησης».

Αν η ΑΕΛ δικαιωθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ακυρώσει την απόφαση που επιβάλλει δυο μέτρα και δυο σταθμά, τότε η διοίκηση της ΕΠΟ, ειδικά οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης θα έχουν πρόβλημα. Αν δεν εκπέσουν από το Διαιτητικό, είναι ανοιχτός και ο δρόμος της προσφυγής στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Η ΑΕΛ δεν πρόκειται να αφήσει έτσι το θέμα, καθώς ο Κούγιας ανακοίνωσε ότι μετά το Διαιτητικό Δικαστήριο, θα στραφεί και στην Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της UEFA. Ο πρόεδρός της Θεσσαλικής ΠΑΕ, Αλέξης Κούγιας, «με αφορμή τα όσα πρωτοφανή για νομικούς, που ισχυρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι ΕΠΟ στο Διαιτητικό Δικαστήριο», με εξώδικο, ζητεί απαντήσεις από το Διευθυντή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργο Δημητρίου με ποιο σημαντικό ερώτημα αν «η ΕΠΟ με αποφάσεις και της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων και της Εκτελεστικής Επιτροπής τις είχε καλέσει κατ’ επανάληψη να καταθέσουν φακέλους αδειοδότησης».

Επίσης, η ΑΕΛ θέτει το ερώτημα: «Αν η ως άνω αναφερόμενη απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ από 14.9.2021 παραβίασε ή τροποποίησε διατάξεις του Καταστατικού της ΕΠΟ»....

Όπως και αν οι δέκα ομάδες που ανέβηκαν λόγω της αναδιάρθρωσης «υποχρεούνταν να λάβουν άδεια συμμετοχής στη Super League 2 βάσει του Κανονισμού Αδειοδότησης με τις υποχρεωτικές ποινές που προβλέπονται επί μη πλήρωσης των υποχρεωτικών κριτηρίων του Κανονισμού Αδειοδότησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΛ:

«Η ΠΑΕ ΑΕΛ μετά τα όσα πρωτοφανή για νομικούς, που ισχυρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΠΟ για να στηρίξουν την παράνομη απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, δημοσιοποιεί το περιεχόμενο εξωδίκου που κοινοποίησε στον Διευθυντή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, κ. Γιώργο Δημητρίου.

Τόσο το περιεχόμενο του εξωδίκου όσο και την απάντηση του κ. Γιώργου Δημητρίου η ΠΑΕ ΑΕΛ θα τα κοινοποιήσει στην Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της UEFA.

Οι δικηγόροι της ΕΠΟ ισχυρίσθηκαν το πρωτοφανές: ότι δηλαδή η κατάργηση του Γενικού Γραμματέα Αδειοδοτήσεων, της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Επιτροπής Αδειοδοτήσεων, αφενός μεν δεν είναι κατάργηση κανονισμών, αφετέρου δε ότι στο πρωτάθλημα της Super League 2 υποχρεώνονται να καταθέσουν φάκελο αδειοδότησης μόνο οι υπάρχουσες από την προηγούμενη σεζόν ΠΑΕ Super League 2, οι τέσσερις ΠΑΕ που ανέβηκαν με αγωνιστικά κριτήρια (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΒΕΡΟΙΑ, ΚΑΒΑΛΑ, ΡΟΔΟΣ) από τις οποίες αδειοδότηση έλαβε μόνο η ΠΑΕ Βέροια, η οποία είναι η μόνη που δικαιούται να κάνει μεταγραφές, και δεν υποχρεώνονται, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της ΕΠΟ, να υπαχθούν στη διαδικασία της αδειοδοτήσεως και στην κατάθεση φακέλων αδειοδότησης οι 10 ΠΑΕ που μπήκαν από το παράθυρο και βάσει του Νόμου Αυγενάκη στην Super League 2, πολλές εκ των οποίων είχαν μάλιστα υποβιβαστεί και ήταν ήδη ερασιτεχνικά σωματεία ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ η ΕΠΟ με αποφάσεις και της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων και της Εκτελεστικής Επιτροπής τις είχε καλέσει κατ’ επανάληψη να καταθέσουν φακέλους αδειοδότησης».

Σχόλια