Οι... ιστορίες των διαιτητών, ειδικά του Αϊτεκίν, που όρισε η UEFA στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας



Ενας «προβληματικός» Ιταλός

Ενας 40χρονος Ιταλός που είναι διεθνής από το 2019, χωρίς να έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, ορίστηκε στο ματς της Πέμπτης (19/08) Ολυμπιακός-Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα πλέι οφ του Europa League. Το ματς θα σφυρίξει ο Μάρκο Γκουίντα (σ.σ. κάτω φωτογραφία) ο οποίος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία της UEFA.

Ο Γκουίντα ορίζεται πρώτος διαιτητής για δεύτερη φορά σε ματς των «ερυθρόλευκων» καθώς είχε σφυρίξει και το παιχνίδι Βικτόρια Πλζεν-Ολυμπιακός 0-0, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League (23/07/19). Μπορεί να μην έκανε το μεγάλο λάθος, όμως επιβεβαίωσε ότι οι Ιταλοί διαιτητές έχουν τρόπο να βγάζουν εκτός εαυτού τους Πειραιώτες. Πιο συγκεκριμένα ο Γκουίντα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, «κατάπιε» πολλά φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και κίτρινες κάρτες σε παίκτες της Πλζεν.

Ήταν και VAR του συμπατριώτη του Ορσάτο, στο παιχνίδι των ομίλων του Champions League με τη Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη (1-0, στις 21/10/20). Σε αυτό το ματς ο Γκουίντα ακύρωσε γκολ του Μασούρα στο 52’, κάνοντας επίδειξη αυστηρότητας καθώς «έπαιξε» με τα εκατοστά της γραμμής.

Ο Γκουίντα έχει σφυρίξει δυο ματς των προκριματικών του Champions League και ισάριθμα των ομίλων. Επίσης, διαιτήτευσε οκτώ παιχνίδια των προκριματικών του Europa και ισάριθμα των ομίλων!

Σήμερα (12/08) ο Γκουίντα είναι διαιτητής του αγώνα Φέγενορντ-Λουκέρνη (στο ημίχρονο 2-0) για το Conference League που είναι το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι. Δηλαδή, πήρε τον ορισμό του στο Ολυμπιακός-Σλόβαν Μπρατισλάβας πριν κριθεί για την απόδοσή του στο προαναφερόμενο παιχνίδι!

Στην Ιταλία ο Γκουίντα δεν είναι από τα τοπ ονόματα. Πέρσι σφύριξε μόνο 11 παιχνίδια της Serie A. Πάντως, σε 165 ματς της κατηγορίας έχει βγάλει 818 κίτρινες, έκανε 21 αποβολές με δεύτερη κίτρινη και 28 με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Στις 25/03/21 ο Γκουίντα σφύριξε Ισπανία – Ελλάδα 1-1 για τα προκριματικά του μουντιάλ.

Στο Καραϊσκάκη (Ολυμπιακός-Σλόβαν Μπρατισλάβας) βοηθοί του θα είναι Μέλι, Τεγκόνι και βοηθός του ο Αμπίσο.

 

Ο Αϊτεκίν... βγήκε από την «κατάψυξη» της UEFA

 

Το ματς Σλόβαν Μπρατισλάβας-Ολυμπιακός, που είναι ρεβάνς (26/8) των πλέι οφ του Europa League, είναι το δεύτερο στην Ευρώπη για τον Ντενίζ Αϊτεκίν (σ.σ. πάνω φωτογραφία). Ο 43χρονος Γερμανός διαιτητής, τουρκικής καταγωγής, μπήκε στην ...κατάψυξη τρία χρόνια μετά τη μυθική ανατροπή (6-1) της Μπαρτσελόνα στο ματς που έγινε στις 8 Μαρτίου 2017 με την Παρί Σεν Ζερμέν για τη φάση των «16» του Champions League.

Με τρία χρόνια καθυστέρηση η UEFA αναγνώρισε την αποτυχημένη διαιτησία του. Όπως ανέφερε το «Onze Mondial», η Πειθαρχική Επιτροπή παραδέχθηκε ότι ο Αϊτεκίν απέτυχε να επιτελέσει σωστά τα καθήκοντά του, ενώ του απαγόρευσαν να μιλάει δημόσια για αυτό το παιχνίδι, καθώς οι αποφάσεις του στα δύο πέναλτι της Μπαρτσελόνα για το 3-0 και το 5-1 προκαλούν συζήτηση ακόμη και σήμερα. Η συγκεκριμένη πληροφορία για την ετεροχρονισμένη τιμωρία του Αϊτεκίν διέρρευσε τον Μάιο του 2020. Δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα αλλά γενικά από το 2017 η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα.

Πάντως, από τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ευρώπη σφύριξε ξανά την περασμένη Πέμπτη (12/08), στο πρόσφατο ματς Ελσίνκι-Νέφτσι 3-0 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Επίσης, στη Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 2020-21 είχε μόνο πέντε ματς από τον Μάρτιο και μετά. Επαναλαμβάνουμε οι τιμωρίες των διαιτητών δεν ανακοινώνονται δημόσια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2017 ο Τσέφεριν δήλωνε πως δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας του.

Μετά από καιρό σε ελληνική ομάδα

Ο Αϊτεκίν δεν βγήκε από τον πίνακα της ελίτ κατηγορίας, παρά την σιωπηρή τιμωρία του για το ματς στο «Καμπ Νου». Επίσης, η μοναδική Ελληνική ομάδα που σφύριξε ο 43χρονος διαιτητής, που είναι σύμβουλος επιχειρήσεων στο επάγγελμα, είναι ο Αστέρας Τρίπολης, όμως αυτό έγινε πριν από επτά χρόνια, συγκεριμένα 28/08/14 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αστέρας Τρίπολης 3-1  για τα πλέι οφ του Europa League στην Κύπρο. Σφύριξε και ένα ματς της Εθνικής πριν από οκτώ χρόνια (11/10/13 Ελλάδα – Σλοβακία 1-0 για τα προκριματικά του μουντιάλ).

 «Θέματα» με Γερμανούς...

Άρα, προκύπτει το ερώτημα πως μετά από τόσο καιρό θυμήθηκαν να βάλουν τον Αϊτεκίν σε Ελληνική ομάδα και δη στον Ολυμπιακό που στο παρελθόν είχε... θέματα με Γερμανούς ρέφερι και για αυτό τους έβαζαν σπάνια στους Πειραιώτες. Το τελευταίο ήταν με τη διαιτησία-αίσχος του Ντάνιελ Ζίμπερτ στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Αρσεναλ 1-3 για τους «16» του Europa League. Σα να μην έφτανε που έδινε με το παραμικρό φάουλ στους φιλοξενούμενους, γενικά το... σπρώξιμο στους «κανονιέρηδες» πήγε σύννεφο, το δεύτερο γκολ ήταν δώρο. Ο 37χρονος ρέφερι έτρεξε στη σέντρα, αν και ξεκάθαρα ο σκόρερ Γκάμπριελ με τον αγκώνα του έκανε επιθετικό φάουλ στον Εμβιλά. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η φάση (79’) εξετάστηκε από το VAR, όπου επίσης ήταν οι Γερμανοί Φριτζ και Στέγκεμαν, όμως μέτρησαν ένα γκολ που έβγαζε μάτια ότι ήταν αντικανονικό.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, συγκεκριμένα στο ματς Λεβάντε - Ολυμπιακός 3-0 για τους «32» του Europa League, οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν μια ακόμα «σφαγή» από Γερμανό διαιτητή. Ο Μάνουελ Γκρέφε πέρασε κι αυτός στην ιστορία με τους «εφιάλτες» όπως και ο Μερκ και ο Κρουγκ. Μάλιστα για τον Γκρέφε και την υπόλοιπη γερμανική ομάδα (επιπρόσθετοι και βοηθοί) ο Ολυμπιακός προχώρησε και σε επίσημη καταγγελία στην UEFA.

Πριν από τον Γκρέφε, τον Νοέμβριο του 1997 (Ολυμπιακός - Ρεάλ 0-0) ο Κρουγκ δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι και αποβολή του Κανιθάρες σε ανατροπή του Γιαννακόπουλου κι ενώ ο τελευταίος βρισκόταν σε προφανή ευκαιρία για γκολ. Τον Οκτώβριο του 1999 (Ρεάλ - Ολυμπιακός 3-0) ο Μερκ δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος, ενώ το σκορ ήταν 1-0.

Αυτές είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

 

Σχόλια