Οι κατηγορίες των διεθνών στον πίνακα της UEFA επιβεβαιώνουν το χαμηλό επίπεδο – Οσο προχωρούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις τόσο «εξαφανίζονται» οι Έλληνες από τους ορισμούς


Ο πίνακας των διεθνών διαιτητών της UEFA είναι και ο... καθρέπτης της ελληνικής διαιτησίας. Δεν έχει σημασία που οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής διαιτησίας δεν έκαναν αλλαγές, εκείνο που έχει σημασία είναι οι θέσεις που βρίσκονται οι επτά Ελληνες διεθνείς, που επιβεβαιώνουν και το χαμηλό επίπεδο της διαιτησίας, και είναι οι: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών), Γιάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), Μανώλης Σκουλάς (Θεσσαλίας), Θανάσης Τζήλος (Λάρισας) και Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας).

Από αυτούς κανείς δεν ανέβηκε κατηγορία, όμως αυτή που ήδη βρίσκονται επιβεβαιώνουν και το χαμηλό επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας. Μπορεί ο Σιδηρόπουλος να βρίσκεται στη ελίτ κατηγορία, όμως δεν ορίζεται σε σημαντικά παιχνίδια. Είναι ζήτημα αν έχει... περάσει, παίρνοντας ορισμό, τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και δεν αποτελεί επιτυχία ότι ορίστηκε στο περσινό τελικό ανάμεσα στη Σεβίλλη και την Ίντερ, τον οποίο σφύριξε ο Ολλανδός Μακέλι. Αντίθετα πρόκειται για σύγκριση που δείχνει και το χάος που τον χωρίζει από τους υψηλού επιπέδου ρέφερι.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δεν έχει διεθνή διαιτητή στην πρώτη κατηγορία της UEFA. Ακολουθούν οι Παπαπέτρου και Παπαδόπουλος που είναι στην δεύτερη κατηγορία. Όμως, η... εξέλιξή τους είναι κάτω από τη βάση καθώς ο πρώτος είναι διεθνής από το 2016 και ο δεύτερος από το 2017. Μάλιστα, ο Παπαπέτρου ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία το 2018 και ο Παπαδόπουλος... ξεκόλλησε πέρσι το καλοκαίρι από την Τρίτη κατηγορία.

Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), Σκουλάς (Θεσσαλίας), Τζήλος (Λάρισας) και Φωτιάς (Πέλλας) είναι στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, εκεί που μπαίνουν οι νέοι διεθνείς. Για τον Φωτιά είναι αναμενόμενο επειδή ανέβηκε τον Ιανουάριο, όμως οι άλλοι τρεις πήραν το σήμα από το 2019. Σα να μην έφτανε αυτό δεν παίρνουν παιχνίδια σε δημοφιλείς ομάδες ή δημοφιλείς προορισμούς. Μόνο ο Διαμαντόπουλος μπήκε σε ένα ματς πρώτης προκριματικής φάσης (Λέγκια Βαρσοβίας-Μπόντο Γκλιμτ), οι άλλοι μπήκαν στο Κόνφερενς, δηλαδή στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση. Ο Φωτιάς σφύριξε Σφίντουλ (Μολδαβία)-Παρτιζάνι (Αλβανία), ο Τζήλος Ακαδημία Πούσκας (Ουγγαρία)-Ιντερ Τούρκου (Φινλανδία), ενώ ο Σκουλάς Σουτζέσκα (Μαυροβούνιο)-Γκαγκρά (Γεωργία).

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο, μόνο ο Παπαπέτρου ορίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και σφύριξε (Φλόρα Ταλίν-Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ  οι Σκουλάς και Διαμαντόπουλος ορίστηκαν στο Κόνφερενς,. Ο πρώτος σφύριξε Νιου Σεντ (Ουαλία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) και ο δεύτερος Παρτιζάνι (Αλβανία)-Βασιλεία (Ελβετία)...

Για τον Σιδηρόπουλο δεν ήρθε η σειρά του να οριστεί. Επειδή είναι στην υψηλή κατηγορία θα μπει στα πλέι οφ. Δεν είναι επιτυχία που ορίζονται, αυτή την εποχή, Ελληνες ρέφερι. Μπαίνουν όλοι επειδή είναι πολλά τα παιχνίδια.

 

Σχόλια