Το σούπερ... άδειασμα των FIFA, UEFA στην ΕΠΟ της παρακμής

Και με τη... βούλα των FIFA, UEFA, η ΕΠΟ είναι μια ξεπερασμένη ομοσπονδία που δεν έχει σχέση με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και με τη... βούλα των FIFA, UEFA είναι μια ομοσπονδία σε απόλυτη παρακμή. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές την «καταδικάζουν», με βάση την ολιστική μελέτη που παρέδωσε ο Διευθυντής των ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ολιστική μελέτη η ΕΠΟ:

1) Δεν έχει στρατηγική ενίσχυσης του ποδοσφαίρου από όπου δεν αποκομίζει ούτε τα απαραίτητα έσοδα ως προϊόν. Ένα παράδειγμα: Πέρσι αναγκάστηκε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου έναντι 1,35 εκατ. ευρώ αφού δεν καταφέρνει να κάνει ελκυστική μια διοργάνωση που έχει αναλάβει η ίδια. Επίσης, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εθνικών ομάδων, πλην ανδρών, είναι στα αζήτητα.

2) Πρέπει να εκσυγχρονιστεί, καθώς από την ομοσπονδία λείπουν εξειδικευμένοι διευθυντές και μάνατζερ που να «αγωνίζονται» καθημερινά για την πρόοδο και την προβολή του αθλήματος.

3) Ουσιαστικά οι ποδοσφαιρικοί εταίροι, ομάδες, προπονητές, διαιτητές κτλ, είναι αποκλεισμένοι από την ξεπερασμένη και ξεπεσμένη ΕΠΟ, αν και αποτελούν κομμάτι του ποδοσφαίρου. Αποφασίζουν άλλοι για αυτούς. Δεν έχουν συμμετοχή σε επιτροπές.

4) Δεν υπάρχουν επιτροπές (σ.σ. εξαιρείται η αθλητική δικαιοσύνη) που να λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα. Δεν προσφέρουν έργο, δεν κάνουν εισηγήσεις στην ΕΕ για θέματα σχετικά με τον τομέα που υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνται.

5) Το πιο βαρύ από όλα είναι ότι η ολιστική μελέτη αναφέρει ότι το καταστατικό και οι κανονισμοί της ΕΠΟ πρέπει να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες της FIFA Αν και για τέσσερα χρόνια υπήρχε επιτροπεία δεν έκαναν ούτε αυτό! Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ο Λάκοβιτς έχει παραδεχθεί ότι η ΕΠΟ δεν πέρασε ούτε το 10 % των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκαν η FIFA και η UEFA.

Πάντως, το σημαντικό από τις τελευταίες εξελίξεις είναι το εξής: Η FIFA και η UEFA θέλουν αλλαγές στην ΕΠΟ και έχουν ξεκινήσει συνεργασία με την Κυβέρνηση για να τις περάσουν.


 

Σχόλια