ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Σε ποια ματς τα έκαναν... μπάχαλο οι ξένοι διαιτητές – Η... εξυγίανση δεν κρατά ούτε τα προσχήματα - Για να δούμε και τον Σόουζα… Περέιρα!

Αρκετοί ρέφερι που φέρνει ο Περέιρα τα κάνουν μαντάρα, ο αρχιδιαιτητής έχει μεγάλη ευθύνη επειδή αυτή τη φορά έφερε τον συμπατριώτη του Σόουζα για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Ξένοι διαιτητές, στην πλειοψηφία τους από το κάτω ράφι. Ξένοι διαιτητές που κατά σύμπτωση κάποιοι σφυρίζουν... εξυγιαντικά. Ξένοι διαιτητές χαμηλής ποιότητας που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Ξένοι διαιτητές ίδιου επιπέδου με τους Ελληνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις...
Τα... μηνύματα από τη διαιτησία του Γερμανού Στέγκεμαν στο παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1, με λάθη σε βάρος των φιλοξενούμενων και με ανοχή στα σκληρά μαρκαρίσματα των γηπεδούχων δεν ήταν καλά. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Περέιρα τον συνόδεψε μέχρι και στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, λες και ήταν ο Κολίνα, όμως ήταν ο όγδοος στην ιεραρχία ρέφερι της χώρας του.
Για το ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ, ο Πορτογάλος φέρνει έναν συμπατριώτη του, λένε ότι είναι «πουλέν» του, επειδή αναδείχθηκε επί θητείας του στην ΚΕΔ Πορτογαλίας. Φέρνει το 44χρονο Σόουζα, έναν ρέφερι που δεν κατάφερε να κάνει αξιόλογη διεθνή καριέρα και σφύριξε μέχρι τους ομίλους του Europa League, ενώ το καλοκαίρι η UEFA τον υποβίβασε από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία, άρα ουσιαστικά έχασε το σήμα του διεθνή, αφού δεν τον έβαλαν ούτε στους ομίλους του Europa.
Φαίνεται πως, σε συνδυασμό με την εικόνα της διαιτησίας για τρίτη σερί σεζόν, ο Περέιρα δεν έχει αντιληφθεί όχι μόνο ότι το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο. Πρέπει να αντιληφθεί ότι το ποτήρι ξεχείλισε και να παραιτηθεί, αν, πάντα συμπωτικά και ξεκαθαρίζουμε ότι η κριτική είναι αγωνιστική, και ο Σόουζα σφυρίξει... εξυγιαντικά, όπως έκανε ο Δανός Κριστόφερσεν στο περσινό παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή ο Ελβετός Ζακοτέ στο (επίσης περσινό ντέρμπι) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1. Όπως και έγινε και με άλλους διαιτητές σε άλλα ντέρμπι και μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή στήλη.
«Βροχή» οι κάρτες
Τρία ματς σφύριξε ο Ζόρζε Σόουζα την τρέχουσα σεζόν στην πατρίδα του και ακόμη βγάζει κάρτες! Στον αγώνα Ρίο Αβες-Μαρίτιμο έβγαλε έξι κίτρινες, στο ντέρμπι Μπενφίκα-Πόρτο 0-2 επτά και στο παιχνίδι Μποαβίστα-Σπόρτινγκ Λισαβώνας 1-1 άλλες τόσες, ενώ η μια «δίπλωσε» και έγινε αποβολή με δεύτερη κίτρινη. Στα πρώτα ματς στην πατρίδα του, επιβεβαίωσε τα στατιστικά του ότι δίνει έξι κάρτες και ένα πέναλτι ανά παιχνίδι, καθώς το έδωσε στη Ρίο Αβες! Σε 461 επίσημα ματς όλης της καριέρας του έδωσε 2.520 κάρτες και 107 πέναλτι!
Αλλοπρόσαλλος
Παρότι ο Σόουζα είναι διεθνής από το 2006 στην Πορτογαλία δεν έχουν καλή γνώμη για την αγωνιστική του αξία. Θεωρούν ότι είναι αλλοπρόσαλλος ρέφερι και αρκετές φορές υπερβολικός. Δεν τον θεωρούν ρέφερι που μπορεί να κρατήσει ένα ντέρμπι. «Μπορεί να συζητάτε καιρό για αυτόν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από άνθρωπο που έχει άποψη. Και πέρσι που τον είχαν βάλει Πόρτο-Μπενφίκα 1-2 έβγαλε επτά κίτρινες και έκανε μια αποβολή, αφήνοντας τους φιλοξενούμενους με δέκα. Στην Πόρτο έβγαλε μόνο μια κάρτα! Φέτος έγινε το αντίστροφο με τις κίτρινες!
Τα περσινά... κατορθώματα  
-Μέχρι και ο Χούμπελ είχε… χτυπήσει το καμπανάκι μετά την κακή απόδοση του Ελβετού Ζακοτέ (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1) που αδίκησε τους Πειραιώτες.
--Αν είχαν ξεκινήσει με ρέφερι από την ελίτ κατηγορία δεν θα βλέπαμε διαιτησίες σαν του Δανού Κριστόφερσεν στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1, που σφύριξε με φιλοσοφία… εξυγίανσης (ω, τι σύμπτωση!), όπως και του Ιταλού Ντοβέρι στο Αρης-ΠΑΟΚ 1-2 ή του Γενς Μάε στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0. Μαντάρα τα έκανε και ο Δανός Τίγκααρντ στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1. Ολοι αυτοί τα έκαναν μαντάρα... Ολοι αυτοί συνέβαλαν στην αλλοίωση της βαθμολογίας.
-Σημειώστε ότι ο Ντοβέρι ήρθε τιμωρημένος από τη χώρα του, ενώ ένας Ντράχτα από την Αυστρία μετά το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 δεν δηλώθηκε για τους πίνακες διεθνών του 2019!
-Αρχικά για το παιχνίδι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 είχε οριστεί ο Ελβετός Σέρερ, ο οποίος τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Σαν Φενταγί.
-Στον δεύτερο γύρο η ΚΕΔ αναγκάστηκε να φέρει διαιτητές από το… πάνω ράφι, όπως ο Ισπανός Μανθάνο και οι Γερμανοί (Στίλερ, Φριτζ), προκειμένου να κρατήσουν τα…. Προσχήματα, επειδή στον πρώτο γύρο ξεφτίλισαν τα πάντα.