Το VAR είναι «μπάχαλο»: Λειτουργεί χωρίς έγκριση της FIFA, υπάρχει τεχνικό πρόβλημα με τις γραμμές του οφσάιντ, «προβληματική» η εκπαίδευση των διαιτητών


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (30/08)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Εφόσον ήθελαν το VAR να είναι έτοιμο από την πρώτη αγωνιστική, παραμένει άγνωστο γιατί όλα τα άφησαν για την τελευταία στιγμή. Όχι, δεν θα επαναλάβουμε ότι την πρώτη αγωνιστική φάνηκε ότι η εκπαίδευση των διαιτητών έδειξε να είναι «προβληματική». Δεν εννοούμε ότι είναι ελλιπής από τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι και πιστοποιώντας 15 ρέφερι και 25 βοηθοί, ενώ ήδη ξεκίνησαν σεμινάριο για να πάρουν κι άλλοι την πιστοποίηση, επειδή τους έλειπαν εκπαιδευτικές ώρες. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και οι διαιτητές της Λίγκας που πήραν μέρος ήταν οι Βρέσκας, Φωτιάδης, Κουτσιαύτης, Τάσης, Τσαμούρης, μαζί με τους νέους που είναι οι Καραντώνης, Βάτσιος, Κατσικογιάννης, Τσαγκαράκης, Μαλούτας.
Σχετικά με την εκπαίδευση το μέγα θέμα είναι γιατί την ανέλαβε ο Κουκουλάκης που δεν είχε εμπειρία από VAR, παρά έπρεπε να φέρουν έναν από ξένο πρωτάθλημα που είχε VAR. Τόσοι ξένοι υπάρχουν στην ΚΕΔ, ένας παραπάνω δεν έβλαπτε. Επειδή η επένδυση του VAR, ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, κακώς κάνουν πειράματα.
Από κει και πέρα, το VAR είναι …μπάχαλο και για δυο ακόμη, πολύ σημαντικούς λόγους!  Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι λειτούργησε στα γήπεδα, χωρίς την έγκριση της FIFA! Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, όμως είναι αληθινό. «Η ΚΕΔ έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις για όλα τα γήπεδα στα οποία πραγματοποιήθηκαν δοκιμές VAR, έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία στη FIFA και βρίσκεται σε αναμονή για την τελική έγκριση της διεθνούς ομοσπονδίας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔ, της περασμένης Δευτέρας!
Σα να μην έφτανε αυτό υπάρχει και σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Μια από τις περιπτώσεις που το VAR χρησιμοποιείται είναι το οφσάιντ. Έλα όμως, που όπως θα παρατηρήσατε αρκετοί, υπήρξε πρόβλημα και ο τεχνικός δεν μπορούσε να βάλει τη γραμμή! Μάλλον, μπαίνει αλλά δεν… περνάει στο VAR. Έβγαζε… μάτια η συγκεκριμένη έλλειψη. Μπορεί αυτή να… παραμείνει για 2-3 αγωνιστικές ακόμη.


Σχόλια