Μώραλης: «Ο κύριος Μαρινάκης στηρίζει τον Πειραιά και τον στηρίζουμε κι εμείς»


Ο δήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Μώραλης, μίλησε για όλους και για όλα στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport24 103,3:
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
Για το ποιος τίτλος μπαίνει πρώτος, του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός ή του δημάρχου: “Νομίζω το δήμαρχος είναι πιο σωστό…”

Για τη διαφορά της πολιτικής με τον αθλητισμό: “Είναι καλύτερο να μιλάς για αθλητισμό. Η πολιτική είναι δηλητηριασμένη. Στο μυαλό μας έχουμε πιο αγνό τον αθλητισμό και πιο οικείο. Το 2014 ήμασταν εντελώς απροπόνητοι και άπειροι, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας. Είναι γνωστό ότι δεν είμαι συγκρουσιακός. Τώρα έχουμε μια εμπειρία, ξεκινάει μια περίοδος για το καλό του Πειραιά, αλλά τελικός κριτής θα είναι ο κόσμος”.
Για το λιμάνι και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει: “Το 97% των λιμανιών της Ευρώπης είναι είτε δημοτικά, είτε οι δήμοι είναι μέτοχοι, είτε έχουν πολύ υψηλούς ανταποδοτικούς πόρους. Στη διαπραγμάτευση με την ΤΑΙΠΕΔ το 2015 καταφέραμε να έχουμε ένα ποσοστό επί του τζίρου το ΟΛΠ στο 3,5% που μοιράζεται στους παραλιμένιους δήμους. Για πρώτη φορά το 2018 βάλαμε στο ταμείο μας δύο εκατ. ευρώ και χρόνο με το χρόνο με την παρουσία της Cosco θα ανεβάζουμε το ποσοστό μας, καθώς θα ανεβαίνει και ο τζίρος. Αρχίζουμε και ισορροπούμε λίγο, θέλουμε να είμαστε πιο ενεργοί στο λιμάνι, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα. Ηταν κάτι που ψήφισαν όλα τα κόμματα”.
Για τους στόχους που πέτυχε στην πρώτη του θητεία: “Το 2014 βάλαμε τον πήχη ψηλά. Οταν το κάνεις αυτό, φτάνεις ψηλότερα. Στα 100 που θέλαμε τα 40 τα κάναμε. Αλλα 40 τα δρομολογήσαμε και τα υπόλοιπα 20 δεν τα κάναμε. Ενα κολυμβητήριο που θέλαμε, δεν το κάναμε. Δεν λείπουν τα χρήματα, αλλά δεν έχουμε οικόπεδο και δεν μπορούμε να βρούμε για να κάνουμε ένα κολυμβητήριο. Επίσης, δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης για απαλλοτρίωση. Πρέπει ο Πειραιάς να έχει ένα δεύτερο κολυμβητήριο μετά το Παπαστράτειο που να είναι σύγχρονο. Δεν λύνονται όλα σε τέσσερα χρόνια. Δίνουμε σημασία και στον μαζικό αθλητισμό. Ο μοναδικός δήμος στη χώρα, με τη συνδρομή του Ολυμπιακού βέβαια, που έχει δωρεάν 4000 παιδιά σε καμπ”.
Για τον μπασκετικό Ολυμπιακό: “Δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχει επιτυχίες μια ομάδα. Κάναμε ένα καλό τρίμηνο. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά δεν πειράζει. Υπάρχουν οι κατάλληλοι ιδιοκτήτες για να φτάσει ο Ολυμπιακός πάλι ψηλά”.

Για το Παπαστράτειο: “Το Παπαστράτειο δεν ανήκει στον δήμο Πειραιά αλλά στη ΓΓΑ. Εγινε η μελέτη, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Το “Θεμιστόκλειο” παραδίδεται πριν τις εκλογές. Γίνονται πράγματα, κάτι αλλάζει προς το καλύτερο”.
Για το αν είναι εμπόδιο η κόντρα Μαρινάκη-κυβέρνησης: “Αισθάνομαι τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί τα δύο πρώτα υπήρχε καλή σχέση ανάμεσά τους, ότι παίζει αρνητικό ρόλο για την πόλη. Είναι λάθος αν το σκέφτεται έτσι η κυβέρνηση. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η κόντρα με τον κύριο Μαρινάκη έχει επεκταθεί και στο δικό μου πρόσωπο, με χαρακτηρισμούς περί δοτού ή μπροστινού δημάρχου. Συνεργάστηκα με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως και με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πιστεύω στα κόμματα στην αυτοδιοίκηση, πιστεύω στα υπερκομματικά σχήματα. Η συνύπαρξη σε έναν συνδυασμό του Ηλία Σαλπέα που κατέβαινε με ΚΚΕ, ο Σήφης Βουράκης που κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι ακραιφνής άνθρωπος, δεξιός. Η συνύπαρξη αποδεικνύει ότι είναι υπερκομματικός συνδυασμός. Οι αηδίες ότι κάποιοι ολιγάρχες ήρθαν να καταβάλλουν τον Πειραιά και να πάρουν τον πλούτο του πτωχευμένου δήμου είναι παραμύθια για παιδιάκια. Αυτό που χαίρομαι είναι ότι στην πόλη του Πειραιά ο κύριος Μαρινάκης προσφέρει, έχει βάλει το χέρι στην τσέπη και μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι τέτοιοι. Και το δέχονται όλοι. Σε σχέση με την κυβέρνηση προφανώς και υπάρχει μια οξεία σύγκρουση. Γνωρίζω από πού προέρχεται όλη αυτή η κόντρα. Ο κύριος Μαρινάκης στηρίζει την πόλη και τον στηρίζουμε κι εμείς. Η ιδέα να κατέβουμε το 2013 ήταν κυρίως επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ηταν λίγο κρατημένος ο Πειραιάς και θέλαμε λίγο να απελευθερωθεί. Δώσαμε μια αισιόδοξη προοπτική”.
Για την άποψη που έχει για την κόντρα μεταξύ Μαρινάκη και Κόκκαλη: “Οι διαφωνίες είναι σε δύο-τρία επίπεδα. Ενα είναι και το ποδοσφαιρικό. Είναι αντικειμενικό, είναι νούμερα. Ο κύριος Μαρινάκης λέει ότι παρέλαβα μια ΠΑΕ που είχε υποχρεώσεις Χ και η άλλη πλευρά παραδώσαμε μια ΠΑΕ που είχε Ψ. Αυτά είναι πολύ εύκολο να αποδειχτούν. Εργάστηκα με την ίδια ένταση, σκληρά, δεν μου χαρίστηκε τίποτα και για τη μία πλευρά και για την άλλη. Εργάστηκα σωστά, τους έβγαλα ασπροπρόσωπους. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν ευεργέτες και σωτήρες. Δεν θα μπω στη λογική αν με εμπιστεύθηκε περισσότερο ο Κόκκαλης ή ο Μαρινάκης. Ο καθένας κρίνει και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα”.
Για το αν ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μέση μετά την αντιπαράθεση Μαρινάκη - Κόκκαλη: “Παρακολουθήσαμε ιστορικά την αντιπαράθεση Γιαννακόπουλου-Βαρδινογιάννη. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κόντρα και τα αίτια είναι πολιτικά. Με την επιλογή του Πέτρου Κόκαλη να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια οικογένεια που πιστεύει στον κύριο Τσίπρα, ενώ υπάρχει η άποψη Μαρινάκη ότι δεν πιστεύει πλέον σε αυτή την κυβέρνηση. Ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε μια πολιτική επιλογή, δεν ενοχλούμαι. Στεναχωρήθηκα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Είπε ότι μου πρότειναν να γίνω δήμαρχος αλλά δεν ήθελα να γίνω ένας δοτός δήμαρχος, με ένα ορισμένο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου και εκλέχτηκε. Ολοι στη χώρα αυτή εκλέγονται. Δοτός δεν είναι κανένας. Δεν κατανοώ τι σημαίνει ορισμένο δημοτικό συμβούλιο και δοτός δήμαρχος. Υπονοεί ότι εγώ είμαι δοτός. Δεν μου αρέσει και με στεναχωρεί. Επειδή είχαμε μια συνεργασία πολλά χρόνια, δεν θέλω να πάω δημόσια σε αντιπαράθεση. Του ζήτησα να παραιτηθεί γιατί δεν μπορεί να κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να είναι με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής». Και όταν με ρώτησε αν είμαστε υπερκομματικός συνδυασμός, του είπα ναι αλλά με αυτούς που με καθυβρίζουν καθημερινά εμένα και τον κύριο Μαρινάκη δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Μετά από αυτή την επιλογή του ζήτησα 12 μέρες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του να παραιτηθεί για να λήξει το θέμα. Σκοπίμως δόθηκε έκταση στην ιστορία. Καλή καρδιά, ο καθένας τραβάει το δρόμο του και κάνει τις επιλογές του. Δεν έχω χαρακτηρίσει κανέναν. Οταν λέει ότι είμαι δοτός και ότι ήρθαμε οι ολιγάρχες να κατακτήσουμε τον πλούτο του Πειραιά, δεν μπορεί να παραμένει στο συνδυασμό. Ο κύριος Κόκκαλης παραιτήθηκε από τον συνδυασμό αλλά όχι από δημοτικός σύμβουλος”.
Για το αν τελικά μπαίνει στη μέση της αντιπαράθεσης Κόκκαλη – Μαρινάκη ο Ολυμπιακός: “Δεν θα έπρεπε. Επειδή έχω ζήσει όλο το φάσμα γιατί έτυχε να είμαι στον Ολυμπιακό από το 1994, όταν ο ιδιοκτήτης νιώθει ότι η κυβέρνηση τον αντιμάχεται, αυτό περνάει κατευθείαν στον κόσμο. Δεν το περνάει ο πρόεδρος. Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του όλα τα ποσοστά που αντανακλούν στην κοινωνία. Κάποτε έλεγαν ότι βγάζει κυβέρνηση”.
Για τις δηλώσεις του Πέτρου Κόκκαλη περί Μπερλουσκόνι: “Είπε ότι για να είναι κάποιος Μπερλουσκόνι, πρέπει να έχει μίντια και δική του ομάδα. Εγώ θυμάμαι πέντε που είχαν και τα δύο. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο κύριος Σαββίδης, ο κύριος Αλαφούζος, ο κύριος Κόκκαλης και ο κύριος Μαρινάκης. Δεν είναι όλοι Μπερλουσκόνι. Δεν μπορώ να διακρίνω τον έναν από τον άλλο… Και ο κύριος Γιαννακόπουλος έχει μίντια και ΚΑΕ”.
Για το αν ο Κόκκαλης προσπαθεί να χτυπήσει τη διοίκηση Μαρινάκη και αν η σημερινή προσπαθεί να αποδομήσει όσα έκανε ο Κόκκαλης: “Είναι ξεκάθαρο ότι για πολιτικούς λόγους, με τις δηλώσεις του Πέτρου Κόκκαλη που προφανώς θέλει να δείξει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είναι ο κατάλληλος ιδιοκτήτης και από την άλλη ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έβγαλε τα στοιχεία ότι ο Ολυμπιακός και στην ΠΑΕ και στον ερασιτέχνη ήταν στα όρια της χρεωκοπίας. Αυτά τα αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Δεν μπορώ να ξέρω αν η λειτουργία του Θωμά Μητρόπουλου είναι στοιχισμένη με τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, αν και φαίνεται κάτι τέτοιο σε ένα βαθμό. Δεν θέλω να μπω σε τέτοια συζήτηση. Οσοι πέρασαν από τον Ολυμπιακό πρόσφεραν. Αλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Η κόντρα δεν αφορά τον Ολυμπιακό και γι” αυτό δεν την παρατηρούσαμε. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν στο ΔΣ της ΠΑΕ μέχρι πριν από έξι μήνες. Αρα τι άλλαξε; Οταν μάλιστα ανέλαβε ο Μαρινάκης, ο Κόκκαλης ήταν πρόεδρος. Υπήρχε μια ενότητα. Ο Μαρινάκης, όταν νιώθει ότι προκαλείται από ένα σύστημα, λέει θα βγω και θα πω τι ανέλαβα. Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με πολιτικούς λόγους, δεν είναι κάτι αθλητικό. Είναι η αντιπαράθεση του κυρίου Μαρινάκη με την κυβέρνηση και η επιθυμία του κυρίου Κόκκαλη να στηρίξει την κυβέρνηση”.
Για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού: “Το αρνητικό είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν παίρνει τίτλους. Η χρονιά είναι αποτυχημένη. Κατά καιρούς έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, υπήρξε μια σημαντική πρόκριση με τη Μίλαν. Το ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη ήταν ένα ματς έξι πόντων. Δεν είχαμε και την καλύτερη αντιμετώπιση από το ποδοσφαιρικό σύστημα. Ο Ολυμπιακός όμως πρέπει να κοιτάζει τα δικά του λάθη, είναι και λίγο κακομαθημένοι οι οπαδοί. Δεν μπορείς να παίρνεις 30 χρόνια το πρωτάθλημα”.
Για το αν είναι κακομαθημένες οι νέες γενιές οπαδών του Ολυμπιακού: “Ενα παιδί 20 ετών έχει πάρει 16 πρωταθλήματα. Προφανώς είναι “κακομαθημένος” ένας νέος οπαδός του Ολυμπιακού”.

Σχόλια