Τζώρτζογλου: «Σκανδαλώδης ο τρόπος της αναδιάρθρωσης, άνιση και προκλητική η χρηματοδότηση σε σχέση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο»


Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλέιου, Νίκου Τζώρτζογλου προς την ΕΠΟ με την οποία διαμαρτύρεται για τη μη χρηματοδότηση των ΕΠΣ και των Σωματείων από τη ΓΓΑ, ενώ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση:
ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
             Υπόψιν προέδρου κ. Βαγγέλη Γραμμένου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υφυπουργείο Αθλητισμού
Super League
Football League
Ενώσεις όλης της χώρας

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, επανέρχεται για πολλοστή φορά και υψώνει φωνή αντίδρασης στον παραλογισμό και τις σκανδαλώδεις πρακτικές που διέπουν την λειτουργία και τις αποφάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού...
Απορία και αγανάκτηση προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της 29ης Ιανουαρίου του Υφυπουργείου Αθλητισμού αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2019, μέσα στις οποίες απουσιάζει ευδιάκριτα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η Πολιτεία για μια ακόμη χρονιά δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στην κοιτίδα του Αθλητισμού, στα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτε φυσικά στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις.
Κύριε πρόεδρε της ΕΠΟ,
Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, για τον φίλαθλο κόσμο και τα σωματεία της ελληνικής περιφέρειας και το αποδείξατε με την ανάθεση του Παγκρητίου Σταδίου ως έδρα της Εθνικής Ελλάδας. Πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στην αδικία.
Η κυβέρνηση έχει μοιράσει το σκανδαλώδες ποσό των 52.000.000 ευρώ (για δυο χρόνια) ώστε επτά Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες να έχουν «τηλεοπτική στέγη», συν τα 12.000.000 ευρώ που κοστίζει το VAR και πολλά ακόμη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ως εδώ όμως….!!
Ο Υφυπουργός παρεμβαίνει και ενώ δεν είναι η αρμοδιότητά του, θέλει να επιβάλλει, ‘’εκβιάζοντας’’ εμμέσως πλην σαφώς με οικονομικά δώρα και παροχές  (τηλεοπτικά δικαιώματα) μέσω της κρατικής ΕΡΤ, την δομή των πρωταθλημάτων, τον αριθμό των ομάδων της Super League, της Football League κτλ.
Ο τρόπος και τα μέσα που επιχειρείται η αναδιάρθρωση των κατηγοριών είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση αφού εξαρχής είναι σκανδαλώδης, άνιση και προκλητική η χρηματοδότηση σε σχέση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Αλλά άνιση και προκλητική είναι και μεταξύ των ίδιων των ΠΑΕ η χρηματοδότηση των επτά «τηλεοπτικά άστεγων» της Super League. Δεν καταλάβαμε ποτέ πως είναι δυνατόν η ΠΑΕ ΟΦΗ με γνωστή την δυναμική και την εμπορικότητα της να παίρνει περίπου τα μισά χρήματα από κάποιες «άστεγες» πολύ μικρότερης ή ίσης δυναμικής… Αυτό μήπως δεν είναι ανισότητα και αθέμιτος ανταγωνισμός;
Συμφωνούμε ότι και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να το δουν με σύνεση και λογική.
Σίγουρα, η δομή των πρωταθλημάτων θα μπορούσε να αλλάξει αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξει συνολικά το πεδίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η φιλοσοφία, η νοοτροπία των παραγόντων, οι αρχές, η παιδεία και επίσης να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο. Ειδάλλως τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα θα υπάρχουν και στο μέλλον, στον ίδιο ή σε ακόμα χειρότερο βαθμό.
Πως άλλωστε θα μπορούμε να ευελπιστούμε σε ένα υγιές ελληνικό ποδόσφαιρο όταν όλα τα ντέρμπι τα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές και υπάρχει εποπτεία κυριολεκτικά από διψήφιο αριθμό επιτετραμμένων από το εξωτερικό; Δεν σας απασχολεί ότι την ίδια ώρα έχουν ξεσηκωθεί σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της Super League και απαρνούνται τους Έλληνες διαιτητές, ζητώντας ξένους στα παιχνίδια τους;
Η πρόταση της ΕΠΣ Ηρακλείου είναι σαφέστατη:
Να παραμείνουν 16 οι ομάδες στη Super League
Βασικός λόγος για αυτό το δίκαιο, νόμιμο και εύλογο αίτημα μας είναι  η επιλεκτική οικονομική επιδότηση επτά ομάδων  από κρατικό οργανισμό (ΕΡΤ) με υπερβάλλουσα αξία και μάλιστα εκ των υστέρων. Έτσι αλλοιώθηκε ο υγιής αθλητικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ όλων των ομάδων της Super League. Δηλαδή ο υφυπουργός Αθλητισμού εφάρμοσε τακτική   που είναι ορισμός του Αθέμιτου Ανταγωνισμού και που η αθλητική δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραβλέψει.
Να ληφθεί μέριμνα για τα ερασιτεχνικά σωματεία με οικονομική στήριξη (όπως έχουμε διεκδικήσει επανειλημμένως στο παρελθόν).
 Να δοθεί η κατεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων, όπως της διαιτησίας, των οικονομικών ανισοτήτων από κρατικές χορηγίες στις ΠΑΕ, την αυστηροποίηση των ποινών και άλλων επειγόντων ζητημάτων
 Η δημιουργία Κρητικού Ομίλου στην Γ’ Εθνική
Εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου, αφουγκραζόμαστε για άλλη μία χρονιά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής του νησιού μας. Ως νησιωτική Περιφέρεια, οι ομάδες μας αναγκάζονται να ταξιδεύουν συνεχώς στον Πειραιά για να αγωνιστούν και οι ελάχιστοι οικονομικοί αιμοδότες που έχουν απομείνει, έχουν οικονομικά γονατίσει.
Η μόνη σοβαρή και ουσιαστική λύση που φαίνεται στον ορίζοντα είναι να δημιουργηθεί την επόμενη σεζόν ένας όμιλος στην Γ’ Εθνική που θα αποτελείται αποκλειστικά από ομάδες της Κρήτης. Όπως βέβαια θα απαλλαγούν και οι ομάδες εκτός Κρήτης που έρχονται στο νησί και αντιμετωπίζουν ανάλογους προβληματισμούς.
Η ΕΠΣ Ηρακλείου παίρνει την πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει μία σειρά ενεργειών προκειμένου τόσο το Υφυπουργείο Αθλητισμού όσο και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής να είναι περισσότεροι (ίσως 10) και η Κρήτη να έχει έναν δικό της όμιλο στην Γ’ Εθνική.
Με εκτίμηση
Νίκος Τζώρτζογλου
Πρόεδρος ΕΠΣΗ