Οι Περιφέρειες θα πληρώνουν τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις – Τι ψηφίστηκε στη Βουλή


www.airetos.gr
Εκπρόθεσμη Τροπολογία, που ψηφίστηκε την 21η/12, πρόσθεσε τις Περιφέρειες στις πηγές επιχορήγησης αγώνων, συνεδρίων, συνόδων και ολυμπιακών γεγονότων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή ή “γενικά μεγάλη σημασία”.

Προηγουμένως προβλεπόταν ότι οι οργανωτικές - εκτελεστικές Επιτροπές, στις οποίες ανατίθεται η διεκδίκηση, η προετοιμασία, η οργάνωση και η διεξαγωγή αγώνων, συνεδρίων, συνόδων και ολυμπιακών γεγονότων στη Χώρα μας, που έχουν παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή ή γενικά μεγάλη σημασία, χρηματοδοτούνταν “από τα περιερχόμενα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κεφάλαια του Ο.Π.Α.Π.”.
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω Επιτροπές είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που συγκροτούνται με Αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Οι Υπουργοί κ.κ. Αλ. Χαρίτσης, Ν.Παππάς, Μ.Ζορμπά, Ελ.Κουντουρά και Γ.Βασιλειάδης αντικατέστησαν την ανωτέρω διάταξη, διότι “τα περιερχόμενα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κεφάλαια του Ο.Π.Α.Π., μετά την ιδιωτικοποίηση του Ο.Π.Α.Π. καταργήθηκαν”
Θεσμοθέτησαν, λοιπόν, δυνατότητα επιχορήγησης των Επιτροπών αυτών από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Υπουργείου Τουρισμού, επιπλέον δε από τις Περιφέρειες “στη γεωγραφική περιφέρεια των οποίων πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες, τα συνέδρια, οι σύνοδοι και τα ολυμπιακά γεγονότα”.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος, μεταξύ άλλων, των προϋπολογισμών των οικείων Περιφερειών, “το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με την έκδοση των σχετικών κανονιστικών διοικητικών πράξεων”.
Η διάταξη ψηφίστηκε σε ασύνδετο θεματικά νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Δημοσιεύθηκε την παραμονή Χριστουγέννων και αποτελεί πλέον το αρ.38 του νόμου 4587/2018 (Φ.Ε.Κ. Α’ 218/24.12.2018) με το ακριβές περιεχόμενό του να έχει ως κάτωθι:

« Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι επιτροπές της παραγράφου 1 μπορούν να επιχορηγούνται, για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό που καταρτίζουν και καταθέτουν προς έλεγχο στη Γ.Γ.Α. σύμφωνα με την παράγραφο 1:
(α) από τον τακτικό προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α., με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, (β) από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Τουρισμού, με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού και (γ) από τις Περιφέρειες στη γεωγραφική περιφέρεια των οποίων πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες, τα συνέδρια, οι σύνοδοι και τα Ολυμπιακά γεγονότα της παραγράφου 1. ».

Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γ. Βασιλειάδης, στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε μνεία και στους Δήμους, επιπλέον των Περιφερειών.
Στο κείμενο του νόμου, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει ρητή αναφορά των Δήμων, υπάρχει πάντως του ΥΠΕΣ, στον προϋπολογισμό του οποίου εγγράφονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) των Δήμων.
Ο Υφυπουργός επί λέξει ανέφερε:
« (...) δίνουμε τη δυνατότητα στις οργανωτικές επιτροπές να μπορούν απευθείας να χρηματοδοτηθούν από τον κεντρικό κορβανά, από τον κεντρικό προϋπολογισμό, τόσο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δηλαδή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και άλλων Υπουργείων, τα οποία συνήθως προβαίνουν σε χρηματοδότηση, δηλαδή Εσωτερικών μέσω των Δήμων και των Περιφερειών, Τουρισμού μέσω του ΕΟΤ, Ψηφιακής Πολιτικής κυρίως όταν μέσα έχουμε και θέματα προμήθειας τεχνολογικών εξοπλισμών και τα λοιπά (...) »