Βαρούχας: «Είναι πολλά τα θέματα με το VAR, βελτίωση στα γήπεδα»

-«Ο Κομίνης ήταν ο πρώτος που έπρεπε να πάει σπίτι του»
Ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας μίλησε στον ARENA FM 89,4  για το σύστημα  του video assistant referee (VAR) και το πως εφαρμόζεται στα γήπεδα της Ρωσίας αλλά και για την έλευση του στα ελληνικά γήπεδα.
«Σε άλλες περιπτώσεις βοηθάει, σε άλλες μπερδεύει , έχει κάνει από τη μία πλευρά εύκολη τη δουλειά των διαιτητών γιατί σε μία αμφισβήτηση, σε μία πίεση λένε να δούμε το VAR, το περίεργο είναι όμως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ότι έχουν κάνει λάθος. Η άποψη μου είναι ότι αυτοί που είναι στο κοντρόλ θα πρέπει να είναι πιο άμεσοι και να δείχνουν τη σωστή λήψη , για παράδειγμα στον αγώνα Πορτογαλία-Ισπανία, το πέναλτι στο Ρονάλντο οι δύο λήψεις που δόθηκαν ήταν σαν να μην ήταν πέναλτι και η κανονική δόθηκε στο ημίχρονο. Το πρώτο γκολ που βάζει η Ισπανία με τον Κόστα, είναι επιθετικό φάουλ, δεν το έδωσαν ποτέ το φάουλ, στον αγώνα Σουηδία με τη Γερμανία, Σερβία Κόστα Ρίκα, δεν έγινε χρήση του VAR, οι τέσσερις περιπτώσεις που είναι το πρωτόκολλο.
Βλέπει τη φάση ότι ο παίκτης της Κόστα Ρίκα τον τραβάει από τη φανέλα των Πρίγιοβιτς και ο Σέρβος τον χτυπάει, δίνει κίτρινη ενώ το βλέπει. Βλέπουν την παράβαση κι ενώ είναι εύκολο να τη δώσουν πάνε στο VAR , γιατί για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους.
Έβλεπα έναν διαιτητή από τη Γκάμπια που πήγαινε συνέχεια στο VAR, αυτός θα έχει πάει με μέσο. Σε άλλο παιχνίδι στο 42.20 κατεβαίνει η μπάλα, παραλίγο να γίνει πέναλτι, είχαν φάση για γκολ , δεν μπήκε και τότε αποφασίζει να κάνει χρήση του VAR. Το πέναλτι αυτό φαινόταν με κλειστά μάτια και λέω αν έμπαινε γκολ απέναντι έμπαινε το γκολ, τι θα έλεγε παίρνω το πανηγύρι πίσω για να τους δώσω στους δε το πέναλτι. Είναι περιπτώσεις που πρέπει να το διορθώσουμε λίγο στο χρόνο της λήψης που δίνουμε από το κοντρόλ και ταυτόχρονα όταν γίνεται κάτι αμφισβητήσιμο να δίνεται το VAR. Μετά το μυαλό σου πάει αλλού. Τα κραχτά αυτά λάθη των διαιτητών τα μειώνει. Αφού κάνεις χρήση του, πρέπει να βρεις τρόπο πως θα μπορέσεις να το βελτιώσεις».
Για την έλευσή του στα ελληνικό πρωτάθλημα:
«Εδώ πρέπει να βελτιώσουμε το γήπεδο των Ιωαννίνων. Για παράδειγμα το γήπεδο στα Ιωάννινα, που υπήρχε μία φάση και υπήρχε μία κολώνα, στο γήπεδο της Ξάνθης υπάρχει θέμα με τα οφσάιντ. Είναι πολλά τα θέματα, πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Ξεκίνησε με 8εκ, τώρα έχει φτάσει τα 12εκ. , στη Γερμανία, στη Κολωνία τον υπεύθυνο του VAR τον άλλαξαν δύο φορές. Να μπει στη ζωή μας αλλά να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο».
Για τους ξένους διαιτητές:
«Όταν ήρθε ο Περέιρα και του είπα ότι θα έρθουν ξένοι, είπε ότι δε θα αναλάμβανα τη διαιτησία αν γινόταν αυτό, μάλλον τους έκανε αυτός ανίκανους γιατί αυτός είχε το κύριο μέλημα της επιμόρφωσης τους. Το ότι έχουν τους διαιτητές απλήρωτους, δε λέμε τίποτα, να πούμε για τις αξιολογήσεις. Παλιά οι διαιτητές άγονταν και φέρονταν από τους προέδρους Ένωσης για να μην πω ομάδας, που τους έλεγαν θα με προσέχεις και εγώ θα σε βάλω, θα σε διατηρήσω και θα σε κάνω διεθνή. Τώρα λένε το γήπεδο είναι ο καθρέφτης, αν δεν κάνεις κάτι σωστά πας σπίτι σου. Πήγαν μερικοί, ο Κομίνης ήταν ο πρώτος που έπρεπε να πάει γιατί ήταν στον περσινό τελικό, λέμε ότι ο βοηθός φταίει αν όμως ο Κομίνης είχε καλή θέση θα μπορούσε να μπει στη διαδικασία να δει ότι ήταν οφσάιντ. Ήταν στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, ασάφειες στο φύλλο αγώνα , στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, με το φύλλο αγώνα που γελάει ο καθένας. Όταν δεν πάει αυτός σπίτι του θα πάει αυτός και ο Σπυρόπουλος. Μακάρι όλα να πάνε προς το καλύτερο. Χθες η Ένωση Θεσπρωτίας τίμησε τους Κομίνη και Καλφόγλου».
Για τους διαιτητές στο  Μουντιάλ:
«Μου αρέσει ο Αργεντίνος, είναι μάγκας, αυτός που έπαιξε στην πρεμιέρα. Μου έκανε εντύπωση ο Σενεγαλέζος, κινητικός παρατηρητικός, ο Μπριχ έκανε λάθη. Τα κάστανα από τη φωτιά θα τα βγάλουν πάλι ο Μάζιτς  και ο Τσακίρ. Είναι καλοί, πεπειραμένοι».