Πως οι FIFA και UEFA ξεγέλασαν τις ΕΠΣ


-Ενώ απέσυραν διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων, την έβαλαν από το… παράθυρο!
-Για αυτό και οι ενώσεις είναι επιφυλακτικές απέναντι στις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές
-Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και στη διάρκεια της περσινής ΓΣ, επειδή οι Αχαλκάτζε, Λάκοβιτς έφεραν στη ΓΣ αλλαγές της τελευταίας στιγμής

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της ΓΣ της ΕΠΟ που έγινε στις 30 Ιουνίου 2017 απόσπασμα από την ομιλία του τοποτηρητή της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, που μαζί με τον εκπρόσωπο της FIFA, Νόνταρ Αχαλκάτσε παρουσίασαν στις Ενώσεις τις αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ: «Τώρα, θα ήθελα να επισημάνω και να διευκρινίσω ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα: Όπως προανέφερα, από τις συζητήσεις που είχαμε με τους περισσότερους από εσάς (σ.σ. εννοεί τους προέδρους των ΕΠΣ) προέκυψε ως αποτέλεσμα ή ας πούμε σχόλιο από την πλευρά σας μετά τις πολυάριθμες διαβουλεύσεις που είχαμε με την πολιτεία, με την Επιτροπή Εξομάλυνσης, με τα νομικά τμήματα της FIFA και της UEFA, και αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες μικροπροσαρμογές στην τελευταία έκδοση του Καταστατικού που λάβατε πριν από 7 ημέρες από εμάς. Οι βασικές αλλαγές που δεχθήκαμε από την πλευρά σας είναι οι εξής: Πρώτον, και πιστεύω το πιο σημαντικό για εσάς, είναι ότι αποφασίσαμε να βγάλουμε, να απαλείψουμε εντελώς, να καταργήσουμε εντελώς - ελπίζω να είναι ξεκάθαρο - το περίφημο Παράρτημα Α του Καταστατικού»…
Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται. Οπου παράρτημα Α, η διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων, με την οποία απαγόρευαν κάθε συμμετοχή στα όργανα του ποδοσφαίρου και στις ΠΑΕ σε όποιον είχε παραπεμφεί σε δίκη, κάτι που αντίκειται τόσο στο διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας, όσο και στα καταστατικά των FIFA, UEFA. Τη συγκεκριμένη διάταξη «μπλόκαραν» οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ενώσεων, τονίζοντας ότι δεν θα ψηφίσουν το καταστατικό και για αυτό απέσυραν το… παράρτημα Α. Όμως, πέρασε από το παράθυρο με αλλαγή της τελευταίας στιγμής, συγκεκριμένα στο άρθρο 1, παράγραφος 5, ξεγελώντας ουσιαστικά τις ενώσεις.

 «Οργανωμένη παραπλάνηση»
Η κοροϊδία των ενώσεων, σχετικά με το δούλεμα περί δήθεν απόσυρσης της διάταξης για τα κωλύματα που τελικά πέρασαν από την πίσω πόρτα, δηλαδή σε άλλο άρθρο, αποδεικνύεται και από την επιστολή που απέστειλε στη FIFA ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, όπου μάλιστα… φωτογράφιζε ως υπαίτιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2017, δηλαδή μετά τη ΓΣ που ψήφισε το καταστατικό, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου ανέφερε τα εξής:
-«Αν η διάταξη για τα κωλύματα εκλογιμότητας δεν αποσύρονταν από το σχέδιο καταστατικού του Δρόσου δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση να ψηφιστεί το καταστατικό με ότι σήμαινε αυτό για τον εμπνευστή της διάταξης και τους ομοίους του»
-«Η σκόπιμη αυτή ενέργεια αποδεικνύει την οργανωμένη παραπλάνηση της Γενικής Συνέλευσης και τη δική μου προσωπικά. Γιατί; Επειδή ναι μεν αφαιρέθηκε τυπικά η διάταξη της παραγράφου 1 του Παραρτήματος Α του προτεινόμενου σχεδίου καταστατικού, που δημιουργούσε το αξεπέραστο πρόβλημα, αλλά την ίδια ώρα με ευθύνη της Επιτροπής Εξομάλυνσης και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον κ. Κοντονή εμφανίζονταν μια άλλη που έλεγε τα ίδια με την προηγούμενη με άλλα λόγια, δηλαδή ότι «….η Ε.Π.Ο. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που διέπεται από τους κανόνες της ελληνικής έννομης τάξης»
- «Τα απολύτως παρανοϊκά και έξω από κάθε έννοια νομικού πολιτισμού κωλύματα, που καταργούν το τεκμήριο αθωότητας και ανατρέπουν την Συνθήκη της Ρώμης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και πάλι παρόντα στο Καταστατικό της Ε.Π.Ο. και αυτή τη φορά εγκεκριμένα χωρίς καν να εμφανίζονται».

Ακόμη περιμένει

Η επικείμενη ΓΣ της ΕΠΟ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, και με αφορμή ότι το παρόν αναμένεται να δώσει όχι μόνο η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, αλλά και απεσταλμένοι των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών (από την UEFA θα έρθει ο τοποτηρητής Λάκοβιτς) είναι ευκαιρία να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα και να αποκατασταθεί η τάξη. Το πιο βασικό είναι το δούλεμα των ποδοσφαιρικών ενώσεων, με έντονο το άρωμα παρασκηνιακής συμφωνίας των FIFA και UEFA με τους Κοντονή, Βασιλειάδη για να μην αποδομηθεί η πολιτική της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο, σχετικά με τη διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων. Εξίσου σημαντική είναι και η καταγγελία του προέδρου της ΕΠΣ Λακωνίας, Παναγιώτη Καρρά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου λίγο πολύ αναφέρει ότι οι ΕΠΣ άλλα ψήφισαν και άλλα είδαν γραμμένα στο καταστατικό της ΕΠΟ!
Η καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για την οποία ο κ. Καρράς δεν έχει λάβει απάντηση σχετικά με την τύχη της και για την απόδοση ευθυνών σε τυχόν υπαίτιους, έγινε 2 Νοεμβρίου 2017 και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας υλοποίησε όσα είπε στην Εκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ, στις 18/08/17, όταν κατάγγειλε «αλχημείες» στο καταστατικό της ΕΠΟ. Δεν μιλούσε στον… αέρα, καθώς ταυτόχρονα σε κείμενο έξι σελίδων είχε καταγράψει και δεκάδες διαφοροποιήσεις (πάνω από 30) σε σχέση με το αρχικό κείμενο, οι οποίες έφταναν στο συνολικό αριθμό των έξι σελίδων και τις οποίες προσκόμισε και στην καταγγελία του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.
Ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Καρράς κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και το προσχέδιο, δηλαδή τις διατάξεις που τέθηκαν προς έγκριση στην Τακτική ΓΣ της 30ης Ιουνίου 2017, διατάξεις που εστάλησαν με μέιλ για να τις μελετήσουν οι εκπρόσωποι των ΕΠΣ στη ΓΣ, αλλά και το εγκεκριμένο καταστατικό από το Ειρηνοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρράς στην καταγγελία του υποστηρίζει ότι άλλαξαν από λέξεις, μέχρι ολόκληρες προτάσεις που αλλοιώνουν το νόημα των διατάξεων του «Εγκεκριμένου Καταστατικού» σε σχέση με το προσχέδιο.
FIFA και UEFA θα εξασφαλίσουν να μην ξαναγίνουν αυτά τα πράγματα;