Σκοτάδι στην… κουζίνα της ΕΠΟ


Πολλά ερωτηματικά γεννά η στάση της ΕΠΟ με αφορμή τις αλλαγές που ζητεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και αναφερόμαστε στην επιστολή της Γενικής Γραμματέας της FIFA, Φατμά Σαμούρα με την οποία επιβάλλει …μνημόνιο έξι άρθρων στην ομοσπονδία. Όπως έχουμε γράψει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Γραμμένος δεν έφερε το θέμα στο ΔΣ της περασμένης Παρασκευής, διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις (για τον υπερσύμβουλο και οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με τους ξένους διαιτητές στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο αλλά και για τον τρίτο ξένο αρχιδιαιτητή) στο παρασυμβούλιο. Όμως, υπάρχει και συνέχεια.
Στην ΕΠΟ επιχειρούν να… μπλοκάρουν κάποια από τα «θέλω» της FIFA. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθυστερήσουν όσο δεν πάει την έλευση τρίτου ξένου αρχιδιαιτητή με σκοπό, είτε το θέμα να ξεχαστεί, είτε να έρθει μετά τη στελέχωση των πινάκων.
Ηδη έχουν ξεκινήσει επαφές με την FIFA. Ο,τι πάρουν κέρδος θα είναι.
Βλέπετε η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία τους είχε δώσει δικαιώματα, καθώς και το περασμένο καλοκαίρι είχαν εξαγγείλει τρεις ξένους αρχιδιαιτητές και αρχικά ήρθε ο Περέρα, ενώ ο Μαρίν ήρθε τον Μάρτιο, την στιγμή που η έλευση δυο ακόμη ξένων αρχιδιαιτητών έχει εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά ήρθε μόνο ο Ισπανός.
Τα ερωτηματικά δεν τιμούν την ΕΠΟ, εννοούμε το πως λειτουργεί, το αντίθετο θα λέγαμε! Και η ίδια η FIFA, για την ακρίβεια η Σαμούρα τους άφησε ελεύθερο πεδίο, βάζοντας μεγάλα χρονικά όρια, για την έλευση του ξένου αρχιδιαιτητή μέχρι τις 30/06 και του ξένου υπερσυμβούλου μέχρι τα μέσα Ιουλίου!
Δεν τους ενδιαφέρει αν δίνουν την εντύπωση ότι γίνονται… μαγειρέματα ως προς το ποιος θα είναι ο υπερσύμβουλος και ο τρίτος ξένος αρχιδιαιτητής αλλά και να μην ισχύσουν κάποιοι από τους όρους που επιβάλει η Σαμούρα και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό.
Θυμίζουμε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Γενική Γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα για να εξαλειφθεί οριστικά ο κίνδυνος Grexit είναι οι εξής:
1) Να αποδεχθεί η ΕΠΟ υπερσύμβουλο για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σκοπός του να επιβλέψει το «στρατηγικό πλάνο (σ.σ. θα εκπονηθεί από τη FIFA, UEFA) με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ».
2) Να αποδεχθεί η ΕΠΟ τρίτο ξένο αρχιδικαστή που θα έρθει μέχρι τις 30 Ιουνίου και να ψηφιστεί κανονισμός που θα επιβάλλει τον ορισμό ξένων διαιτητών σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.
3) Οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται εντός πέντε ημερών και οι εφέσεις σε επτά μέρες. Επίσης, καταργείται το Διαιτητικό Δικαστήριο και ο τρίτος βαθμός της αθλητικής δικαιοσύνης θα είναι η προσφυγή στο CAS.
4) «Θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018».
5) Νέο κανονιστικό πλαίσιο κατά της χειραγώγησης αγώνων, με τη βοήθεια ειδικών από την FIFA και την UEFA. Το σχετικό θέμα αφορά περισσότερο την Football League.
6) Η FIFA ζητεί από την ΕΠΟ να εφαρμόσει μια νέα εσωτερική, επικοινωνιακή πολιτική για λόγους διαφάνειας. Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει να παρουσιαστεί προς έλεγχο μέχρι την 29 Ιουνίου 2018.